appdate

De Drie Apps van de Week: Hapsnapp, Dvel en Companion

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week chatten we met een voedseldeskundige, laten we anderen onze keuzes maken en gaan we NIET alleen in het donker lopen.

Beeld thinkstock

Eetweetjes

Haar eerste berichtje klinkt meteen nogal dwingend. 'Ik ben Hapsnapp. Wij gaan een week lang met elkaar kletsen over eten. Jij vertelt mij wat je eet en ik geef jou allerlei unieke weetjes over die producten.' 'Leuk!' is het enige antwoord dat je kunt geven. Ze gaat verder: 'Ik vraag een aantal keer per dag wat jij gegeten hebt. Jij vertelt me dat in een paar korte antwoorden. Vervolgens hoop ik je te verrassen met achtergrondinformatie daarover, gebaseerd op onderzoek van Wageningen UR.' Wederom is het enige antwoord dat je kunt geven voorgeprogrammeerd: 'Ik kan niet wachten'.

En zo verlopen alle gesprekken met Hapsnapp. 'Zij' vraagt wat je gegeten hebt, waarna je via keuzemenu's het menu samenstelt dat je genuttigd hebt. Omdat het gesprekje spontaan moet overkomen en Hapsnapp na elke keuze een opmerking maakt ('Lekker! Heb je nog meer gegeten?') ben wel even bezig met je opsomming. Als je klaar bent, geeft de app je een link naar een artikel van de Wageningen Universiteit dat betrekking heeft op één van de dingen die je hebt gegeten: 'Wist je dat speltbrood is gemaakt van spelttarwe? Lees meer'

De enige keer dat je daadwerkelijk iets kunt intypen is bij de eerste kennismaking, als om je naam wordt gevraagd. Helaas kun je eventuele typo's later niet meer wijzigen - waardoor ondergetekende steevast 'Thpmas' wordt genoemd.

Als je door deze opzichtige nepgesprekjes heen kunt kijken levert Hapsnapp best leuke weetjes op over je eten, maar ook over gerelateerde zaken als houdbaarheidsdata. Hapsnapp is een dappere poging om wetenschappelijk nieuws via een moderne appgesprek-omgeving aan de man te brengen. Maar je hebt waarschijnlijk wel eens leukere gesprekken gehad. 'Ik ga er vandoor. Tot de volgende keer Thpmas.'

Hapsnapp (gratis)
App Store
Google Play

Beeld App Store

Kiezen en delen

Zal ik dat zwarte jurkje aantrekken of toch die blauwe? Zal ik een boterham smeren of toch voor de muesli gaan? Pak ik de fiets naar mijn werk of toch maar de auto? Je dag zit vol met keuzes als deze. Best vermoeiend soms, als je moeite hebt met kiezen. Dat is waar de iPhone-app Dvel om de hoek komt kijken. Die geeft je de mogelijkheid om anderen voor je te laten kiezen.

Dat doe je door de keuze-onderwerpen te fotograferen en onder elkaar te zetten. Je mede-appgebruikers kunnen er vervolgens op stemmen. Als je op basis van die stemming uiteindelijk je keuze hebt gemaakt (of laten maken dus) dan kun je je bericht verwijderen. Je kunt ook lekker door andermans berichten bladeren en voor hen een keuze maken. Het aantal stemmen is dan niet te zien - dat is voorbehouden aan degene die het bericht heeft aangemaakt. Op die manier word je niet beïnvloed door de keuze van anderen.

Helemaal keuzevrij zul je met deze app niet door het leven kunnen gaan: je kunt namelijk maar twee keuzemogelijkheden per keer opgeven. Met andere woorden: je zult het aantal opties dus eerst tot twee moeten reduceren. Moet je in veel gevallen dus toch weer kiezen.

Dvel
App Store

Beeld App Store

Loopgezelschap

De herfst is begonnen, de dagen worden korter en steeds vaker zul je in het donker naar huis moeten lopen. Niet iedereen vindt dat even prettig. Met de app Companion kun je enkele vrienden aanwijzen die virtueel met je mee lopen, zodat je je niet alleen hoeft te voelen. Deze 'companions' kunnen via GPS precies zien waar je loopt. Ook handig als je bang bent om te verdwalen: zij kunnen het je meteen laten weten als je de verkeerde kant op gaat.

Loop je door een buurt waar je je niet op je gemak voelt? Dan kun je dat met een druk op de 'nervous button' aangeven. Is er daadwerkelijk sprake van een bedreigende situatie, dan kun je een tweede knop gebruiken waarmee meteen het noodnummer van de politie wordt gebeld (dat lijkt in Nederland nog niet te werken - de app verwijst naar het Amerikaanse 911). De app is er dus op gericht om je een veiliger gevoel op straat te geven. Om de app te kunnen gebruiken moet je wel je telefoonnummer opgeven - dat wordt gebruikt om je contacten contact met je op te laten nemen.

Vervolgens geef je op de kaart aan waar je heen gaat en druk je op 'start trip' om je reis te beginnen. Handige tip: ga je rennen om de bus te halen, laat de app dan even binnen 15 seconden weten dat je oke bent, anders gaat het alarm af en worden je companions onnodig ongerust. Je loopt nooit meer alleen.

Companion (gratis)
App Store
Google Play

Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden