Appdate

De Drie Apps van de Week: Dubsmash, Vainglory en Accounts

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: internet-memes playbacken, MOBA op iOS en identiteiten samenvoegen.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Video-memes

Walter White: 'I AM the danger'. Duifmeneer: 'Hoe. Hoe. Hoe.' The Terminator: 'I'll be back!' Jos: 'Toedeledoki!' Zomaar wat beroemde quotes uit binnen- en buitenlandse series. Ze komen veelvuldig terug in YouTube-filmpjes en zogenoemde soundboards: appjes waarbij je een knoppenpaneel voorgeschoteld krijgt en er onder elke knop een quote zit van een filmpersonage, een internetgekkie of minister Opstelten. Maar dat is inmiddels zó 2008. De nieuwe app Dubsmash pakt het anders aan. Deze Duitse app laat je de quote horen terwijl jezelf met de camera aan de voorkant wordt opgenomen, zodat je kunt playbacken. Het clipje dat je dan krijgt, kun je meteen naar vrienden versturen. Zo ontstaat een originele toevoeging aan een conversatie.

De app combineert dus de populariteit van selfies met die van gekke en opvallende uitspraken op internet. Het is niet alleen slim bedacht, maar ook goed uitgewerkt. De app is simpel gehouden, maar bevat wel een uitgebreide bibliotheek van uitspraken. 'If you have it, flaunt it.' Ook de Nederlandse sectie is zeer uitgebreid: je vindt er bijvoorbeeld quotes uit Debiteuren Crediteuren 'Geh geh', 'Jezus!' , Idols ('Moeilijk he, zingen') en LuckyTV ('Wat zit je te loeren', 'Hij is gek!'), maar ook van de 'internetgekkies' die veel op YouTube en Dumpert voorbij komen ('Ik zeg: een hekkie?!', 'Ik gooi helemaal lege blik in de water'). De app is in korte tijd zeer populair geworden, en terecht. 'Ik vind helemaal mooi.'

Dubsmash (Gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Online strijdtoneel

Wie wel eens games op een pc speelt, is waarschijnlijk wel bekend met het fenomeen multiplayer online battle arena (MOBA). In dit razendpopulaire subgere van real-time strategy (RTS)-games bestuurt elke speler een enkel personage in een team. Twee teams nemen het tegen elkaar op om te proberen elkaars thuisbasis te veroveren. De bekendste voorbeelden zijn League of Legends (LoL) en Dota 2. De iOS-game Vainglory brengt dit genre met succes naar de iPhone en iPad.

Je kunt in deze grafisch zeer goed uitziende game kiezen uit tien verschillende helden (twee in de gratis versie), en wordt vervolgens in een rechtstreekse strijd van drie versus drie geworpen. Wat volgt is een hectische strijd waarbij je de speciale eigenschappen van je karakter moet gebruiken om de tegenstander te verslaan. Wie het genre niet kent, zal in het begin wat verdwaasd achterblijven, maar dat is een kwestie van wennen. Voor doorgewinterde MOBA-fans is Vainglory bekend terrein, afgezien van de besturing. Want een touchscreen is toch wel even iets anders dan een muis en een toetsenbord.

Vainglory (gratis, met in-app aankopen)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Identiteiten

Wat je op Twitter zet, zet je wellicht niet op Facebook. En vice-versa. Veel mensen gebuiken verschillende identiteiten op verschillende sociale media en internetdiensten. Met de app Accounts kun je die bij elkaar brengen. Je voegt daartoe al je verschillende accounts toe en geeft daarbij aan of je voor specifieke groepen (vrienden, collega's, familie) zichtbaar of onzichtbaar wilt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je LinkedIn-informatie met collega's en vrienden delen, maar zorgen dat je informatie van een game-netwerk alleen voor de laatstgenoemde groep in te zien is.

Het grote voordeel van de app is dat er veel verschillende diensten ondersteund worden, van grote bekenden als Facebook en Twitter tot de meer obscure als Venmo of Square Cash. Maar afhankelijk van hoe veel je gebruikt, ben je aardig wat tijd kwijt met het invoeren van je gegevens. En ook is het jammer dat anderen de app ook moeten gebruiken, om dat werk enigszins nuttig te maken.

Accounts (gratis)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden