Appdate

De Drie Apps van de Week: bunq, Van Dale 15 en Coin-op Heroes 2

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week: bankieren met bunq, woorden opzoeken in de Dikke Van Dale en tikken op het scherm.

Foto thinkstock

Internetbunqieren

De Nederlandse startup bunq (met een kleine b) oogt op het eerste gezicht als een van de vele apps die het gemakkelijker maakt om de rekening met elkaar te delen na een etentje of een avondje stappen. Maar er is een groot verschil met al die andere apps: bunq is daadwerkelijk een bank. Je kunt er dus je eigen rekening openen, al dan niet naast je rekening(en) bij andere
banken. Dat heeft voor- en nadelen.

Om met de eerste te beginnen: met bunq kun je heel eenvoudig je bankrekeningen aan elkaar koppelen, zodat je met een druk op de knop rekeningen kunt delen - via de app zelf. Geen geklooi meer met IBAN-codes of overschakelingen naar een andere app dus. En daarnaast is bunq een soort combinatie van een sociaal netwerk en een bankier-app, want je kunt elkaar ook foto's en emoticons sturen.

Een nadeel is dat de app, omdat het een echte bank is, verplicht is om een aantal persoonlijke gegevens van je te registreren. De app (nu nog in beta-fase) is voor particulieren gratis te gebruiken. Voor 9 euro krijg je vier jaar lang een bankpas - of moeten we zeggen bunqpas? Voor pinnen en geldopname moet worden betaald, respectievelijk 0,04 en 0,80 euro binnen Europa. Als het aan oprichter Ali Niknam (tevens eigenaar van TransIP, het grootste domeinnamenbedrijf van Nederland) ligt, gaat zijn dienst de bankenwereld op zijn kop zetten. Hij hoopt dat te bereiken door steeds meer functies toe te voegen om bestaande banken uiteindelijk overbodig te maken.

bunq
App Store
Google Play

Foto App Store

De dunne Dikke

Dit najaar is de 15de editie van de Dikke van Dale-app verschenen. De digitale versie van het woordenboek is alleen beschikbaar voor iOS en kost een dikke duit: er wordt maar liefst 80 euro van je tegoed afgeschreven. Wat krijg je daarvoor terug? Allereerst bespaart de app je een flinke rugpijn. Het is namelijk de dikste Van Dale tot nu toe. Als je de fysieke versie van het woordenboek overal mee naar toe zou nemen zou je een boekwerk van 4880 pagina's met je meetorsen. Er zijn 18 duizend nieuwe trefwoorden toegevoegd en 80 duizend extra woordsamenstellingen. Het totaal komt daarmee uit op zo'n 242 duizend trefwoorden, 327 duizend betekenissen en 140 duizend voorbeelden.

Daarnaast kun je nu nog sneller en gemakkelijker woorden opzoeken, bijvoorbeeld via Safari, de standaardbrowser voor Apple-apparaten. Daar kun je heel snel via een deelknop de betekenis opzoeken van een woord dat je tegenkomt (vanaf iOS 8). De app zelf heeft overigens geen internetverbinding nodig. Veel woorden bieden een uitgebreide uitleg met voorbeelden en uitdrukkingen, en ingewikkelde woorden worden met een lijntekening uitgelegd. Verder krijg je als extraatje nog wat woordspelletjes, zoals raad het woord en galgje.

Het is een volledig nieuwe app, dus het simpelweg updaten van de vorige versie zal niet werken. Wel kunnen bezitters van de 14de editie een bundel downloaden waarin beide versies zitten, waarmee ze tot 75 procent korting kunnen krijgen. Heb je die editie, dan is de app zeker aan te raden. Zo niet, overweeg dan wellicht eerst eens een van de goedkopere (maar minder uitgebreide) opties, die Van Dale ook aanbiedt. Maar voor professionals en taalliefhebbers is de nieuwe Van Dale ook voor de hogere prijs een prima app.

Dikke Van Dale 15
App Store (79.99 euro)

Foto App Store

Getikt

De titel van het spelletje Coin-Op Heroes 2 doet vermoeden dat we hier met het vervolg op een eerdere game te maken hebben, maar niets is minder waar. Het geeft alleen aan wat voor gevoel voor humor de Belgische makers hebben. De game neemt zichzelf niet al te serieus, maar is ook weer geen samenraapsel van flauwe grappen. Coin-Op Heroes 2 is een role-playing game (RPG) in een heerlijk retrojasje, dat je met één vinger bestuurt. Je personage wordt belegerd door een onophoudelijke stroom vijanden, die je verslaat door erop te tikken. Sterkere vijanden vergen er tikken. Door bazen te verslaan, bevrijd je bondgenoten die je helpen in de gevechten.

Met het verslaan van vijanden verdien je muntjes, die je kunt inzetten om je karakter of je bondgenoten sterker te maken. Ook kun je hiermee naar nieuwe levels reizen, waar je nieuwe bazen tegenkomt. Het is je doel om uiteindelijk je aartsrivaal 'Death Stalker' te verslaan. Dat doe je met een compleet leger aan je zijde. Het spel is gratis te downloaden en te spelen, maar met echt geld kun je wel bepaalde voorwerpen vrijspelen.

Coin-Op Heroes 2
App Store
Google Play

Foto App Store
Meer over