appdate

De Drie Apps van de Week: Aware, Shooty Skies en AmpMe

Volkskrant.nl zet elk weekeinde de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rij. Deze week: een app om contact te houden met alleenstaanden, een potje luchtschieten en spontaan een feestje bouwen mét muziek.

Foto thinkstock

Veiliger gevoel

In Nederland wonen 2,5 miljoen alleenstaanden, dat zijn vooral veel ouderen. De Groningse startup Aware heeft een app ontwikkeld die hen, en hun familie en vrienden, een veiliger gevoel hoopt te geven door automatisch te laten weten of het goed met ze gaat.

Dat werkt als volgt. Je geeft als gebruiker een keer per dag in de app aan of het goed met hem of haar gaat. Dat kunnen de contacten in de app (die de app zelf ook moeten hebben) dan meteen zien. Je kunt zelf instellen wanneer je een herinnering wilt ontvangen. Gaat het goed, dan druk je op de groene smiley, gaat het niet goed, dan druk je op de rode. Ook als je niet reageert, zal de app aangeven dat het niet goed met je gaat.

Als het niet goed gaat, krijgen de contacten een alarmmelding en kunnen ze aangeven of ze wel of niet meteen langs kunnen komen. Een handige app voor als persoonlijk contact even niet mogelijk is. Sinds deze week uit voor iPhone, binnenkort ook op Android.

Aware (gratis)
App Store

Foto App Store

Luchtschieten

Crossy Road is een zeer populair spelletje waarbij je een kikker (of ander beest) over drukke auto- water- en spoorwegen moet leiden. Het is in wezen een wat uitgebreidere versie van het klassieke Frogger, met uit blokken opgebouwde graphics. Van dezelfde makers is nu Shooty Skies verschenen. Dat heeft dezelfde blokkerige graphics, maar verder totaal andere gameplay. Dit keer worden namelijk klassieke shoot 'em-ups als Space Invaders en Galaga nagebootst.

Je bestuurt een vliegtuigje dat zich een eindeloze golf vijanden van het 'lijf' moet proberen te houden door ze kapot te schieten of te ontwijken. Je kunt een constante stroom kogels afvuren door je vinger op het scherm te houden, maar als je het scherm even loslaat laad je een sterkere aanval op. Door muntjes te verzamelen kun je betere wapens en extra levens kopen. Die kun je eventueel ook met echt geld aanschaffen, maar dat is gelukkig geen vereiste.

Shooty Skies (gratis, met in-app aankopen)
App Store

Foto App Store

AmpMe

Wat is er leuker dan spontaan een feestje bouwen? Spontaan een feestje bouwen met muziek. Maar vrijwel niemand heeft constant speakers bij zich. En dan is doorgaans de enige oplossing om met zijn allen rond de smartphone van een persoon te gaan staan om dat ene coole nummer te beluisteren. Die taferelen zijn voorgoed voorbij met de app Ampme. Die zorgt er namelijk voor dat streaming muziek wordt gesynchroniseerd met alle aanwezige smartphones (Apple of Android), om zo toch op zijn minst een soort van driedimensionaal geluidseffect te creëren.

Degene die de muziek op zet, krijgt een viercijferige code te zien. Die moeten de andere gebruikers intoetsen en dan kunnen ze de muziek gezamenlijk streamen, ongeacht of ze wel of niet op hetzelfde netwerk zitten. De synchronisatie gebeurt middels hoge tonen die de toestellen uitstoten. Het niveau van standaardspeakers wordt niet gehaald, maar het is altijd nog veel beter dan niets. Bovendien is het gratis, dat is ook wat waard. De dienst werkt overigens vooralsnog alleen met Soundcloud.

AmpMe (gratis)
App Store
Google Play

Foto App Store
Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.