Appdate

De Drie Apps van de Week: Angry Birds 2, IBAN-tool en Google Translator

Volkskrant.nl zet elk weekend de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: de terugkeer van de boze vogels, een rekeningnummer-hulpje en nog een handige vertaalapp.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Bedelaars en boze badeenden

Zes jaar na het overweldigend succesvolle origineel is nu deel twee van het verslavend succesvolle vogelschietspel Angry Birds verschenen. Niet dat de boze vogels in de tussentijd stil hebben gezeten, want er zijn talloze spinoffs verschenen: van een Starwars-versie tot een Transformers-editie. Maar goed, dit is dus het langverwachte officiële tweede deel.

Opnieuw schiet je hierin met een katapult boze vogels af op bouwwerken, die je op zo'n manier moet laten instorten dat ze de groene varkens bedelven die hun eieren hebben gejat. Het grootste verschil met het origineel is dat je deze keer vijf levens hebt. Telkens als je er niet in slaagt om een level te voltooien, verlies je er een. Ben je al je levens kwijt, dan moet je twintig minuten wachten om het opnieuw te mogen proberen. Je kunt ook doorspelen door (echt) geldt te betalen, en door edelstenen (gems) uit te geven aan een vogelkaart kun je een bepaald level oneindig vaak proberen. Maar zulke gems kosten ook weer echt geld.

Het is jammer dat dit gangbare 'freemium'-model zijn weg naar de Angry Birds-serie heeft gevonden. De game leent zich namelijk uitstekend voor eindeloze pogingen om de vogels op de juiste manier af te schieten. We hadden dus liever van tevoren een vast bedrag betaald om het zo vaak te kunnen proberen als we zelf willen. De wachttijden leiden bovendien de aandacht af van de overige vernieuwingen die wél oké zijn, zoals baasgevechten, badeenden en betere graphics. Wie zich over de geldklopperij heen kan zetten, vindt in Angry Birds 2 een kwalitatief hoogstaande en zeer vermakelijke game.

Angry Birds 2 (gratis, met in-app aankopen)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Lange rekeningnummers

Het is alweer een jaar geleden dat de vertrouwde Nederlandse bankrekeningnummers zijn vervangen door de twee keer zo lange en veel complexere Europese IBAN (International Bank Account Number)-nummers. Veel mensen moeten er nog steeds aan wennen. Voor hen zijn er al verschillende apps verschenen die het gemakkelijker moeten maken om een IBAN-nummer te vinden. Maar die zijn niet allemaal even betrouwbaar. Sommige apps gaven onbedoeld verkeerde rekeningnummers.

Nu is er een app waar je toch echt op zou moeten kunnen vertrouwen. IBAN-tool (ook wel de 'OveropIBAN-app' genoemd) is namelijk ontwikkeld door de stichting IBAN zelf, in samenwerking met de Nederlandsche Bank. De werking van de app is zo simpel als het maar zijn kan: je voert een (oud) rekeningnummer in, plus de bijbehorende bank, en de app maakt er het juiste IBAN-nummer van. Vooral handig als je IBAN-nummer nog niet op je bankpas staat.

IBAN-tool (gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Uitgebreide vertaalhulp

Vorige week behandelden we nog de vernieuwde vertaalapp van Google, maar ook concurrent Microsoft staat op dit gebied niet stil. Microsoft Translator kan níet, zoals Google Vertalen, teksten van je foto's omzetten in een andere taal. Maar de app heeft wel een heleboel andere strepen voor op de concurrent. Zo worden er meer talen ondersteund (vijftig, inclusief Nederlands) en kun je complete zinnen inspreken om ze in de geselecteerde taal te laten vertalen. Dat kan ook via Android Wear of Apple Watch. En als je zelf een zin inspreekt zal Microsoft Translator uit zichzelf de taal herkennen.

Helemaal feilloos gaat dat nog niet. Lang niet alle ingesproken zinnen worden juist vertaald. Daar staat dan weer tegenover dat de app veel extra mogelijkheden heeft, zoals het maken van bookmarks om bepaalde vertalingen later weer tevoorschijn te halen, en het laten uitspreken van de vertalingen om je met de uitspraak te helpen. Al met al een uitgebreide en complete vertaalapp dus.

Microsoft Translator (gratis)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden