De drachme gaat roemloos ter ziele

De Griekse toetreding tot de Europese Monetaire Unie betekent niet alleen het sluitstuk van een jarenlange herstructurering van de economie, maar ook het einde van de drachme die, net zoals de nationale munten van de andere EMU-deelnemers, zal worden vervangen door de euro....

Van onze buitenlandredacteur Eric Outshoorn

'Die EMU leeft hier niet', verzekert een waarnemer in Athene. Verdriet heerst eigenlijk alleen bij Griekse vereniging van muntverzamelaars. Daar wordt verzucht dat in één handomdraai 2500 jaar geschiedenis wordt weggeworpen. Want dat is de leeftijd van de drachme, vinden ze, ofschoon dat wat overdreven is. De nationale munt bestaat pas sinds 1830, toen de eerste stukjes Griekenland zich konden losmaken van het Ottomaanse rijk. Toen poogde het kersverse vorstenhuis iets van een nationaal gevoel aan te kweken en greep terug op de roemruchte munt uit de oudheid.

Die antieke drachme werd voor het eerst rond 650 voor Christus gemunt in verscheidene Griekse stadstaten en kan met enige fantasie het eerste internationale betaalmiddel worden genoemd.

Maar 2500 jaar later maakt vrijwel niemand zich meer druk om de drachme, euro of EMU. Wel is er enige trots dat Griekenland erin is geslaagd om te voldoen aan de eisen van de EMU en dat geeft de veelgeplaagde premier Simitis een steuntje in de rug. Want het is goeddeels zijn verdienste dat zijn socialistische Pasok-partij akkoord is gegaan met een streng bezuinigingsbeleid van jaren.

Pas de laatste weken verschijnen her en der in de Griekse pers verhalen over euro en de EMU. 'Ik kom net terug van de supermarkt hier in het zuiden van Athene', zegt een andere waarnemer. 'Marinopoulos Carréfour, een van oorsprong Franse keten, heeft de artikelen pas de afgelopen dagen dubbel geprijsd: in drachmes en in euro's.'

De gewone man is van dat beleid alleen maar beter geworden, vindt hij. Het consumentenvertrouwen is gegroeid, de rente is spectaculair gezakt. Zo daalde de hypotheekrente van boven de 20 naar ruim 9 procent', zegt hij. 'Helaas geldt dat ook voor de spaarrente, die is gezakt van zo'n 9 tot 3,75 procent.'

Voor felle discussies is de euro geen aanjager. Beide grote partijen, de Pasok van Simitis en de oppositionele Nieuwe Democratie (ND) van Karamanlis, staan in grote lijnen achter het beleid dat de laatste jaren is gevoerd. De communistische KKE, de derde partij in het land, heeft wel bedenkingen, maar vormt geen politieke factor.

Simitis en Karamanlis hebben andere zorgen aan hun hoofd: de populaire burgemeester van Athene, Avramopoulos, heeft aangekondigd een partij te willen oprichten omdat ND en Pasok aan het eind van hun levenscyclus zijn. Zij weten dat het woord Avramopoulos meer electorale ellende teweeg kan brengen dan het woord drachme.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden