De doodsstrijd van een dorpsclub

Het dorp van Tollen, Kwakmannen en Bonds, van visserij en klederdracht, van BZN, Cats en Jantje Smit, dreigt zijn professionele voetbalclub te verliezen....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

VOLENDAM

De wind staat pal op het Veronica Stadion als 3.343 supporters binnendruppelen voor de wedstrijd tegen Veendam. Ze krijgen een oranje bestelformulier voor een boom in handen gedrukt, gericht aan alle vrienden van FC Volendam, en aanhoren een wervend verhaal. Eén boom kost honderd gulden, waarvan vijftig voor de redding van de club. De koper steunt tevens de strijd tegen wildkap van tropische regenwouden. Een bosje van 800 bomen is al verkocht.

De 81-jarige Klaas Tol, door het overtal aan Tollen in het dorp bijgenaamd Babbet, werkt een gebraden visje naar binnen als hij zegt: 'Het komt allemaal voor elkaar. Als de nood aan de man is, is de redding nabij.' De Vincentiuskerk had een paar jaar geleden twee miljoen gulden nodig voor restauratie. In één weekeinde was dat bedrag in het dorp bij elkaar gebedeld.

Supporter Klaas de Vries geeft een stapel formulieren met de opstellingen af bij het supportershome. 'Volendam is alles wat ik heb', zegt hij. 'Het zou een catastrofe zijn als deze club naar de kloten gaat.' Hij pinkt een traan weg. 'Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om de club te redden.'

Volgens hem is de gemeente schuldig aan de malaise. 'Al die raadsleden wandelen over De Dijk als Volendam voetbalt. Voetbal interesseert ze niets.'

Volendam is befaamd om zijn opleiding van talenten en bracht sinds de invoering van het betaald voetbal vijf internationals voort: de gebroeders Arnold en Gerrie Mühren, Pier Tol, Keje Molenaar en Wim Jonk. Maar de profafdeling heeft 2,9 miljoen gulden schuld, waarvan ruim 1,2 miljoen voor 1 januari 1999 moet zijn afbetaald.

Het geduld van de Generale Bank is op. Op 21 oktober wilde de bank 625.000 gulden vangen, anders zou faillissement worden aangevraagd.

En dus zijn er acties op touw gezet door het bezorgde deel van de bijna 20.000 inwoners. De bank, die de voorlopige opbrengst de afgelopen week zag oplopen tot ruim vijf ton, gaf voor het eerste bedrag al respijt tot 1 november.

Volendammers doen van alles: ze verkopen bomen, collecteerden bij Ajax - FC Twente en organiseren een loterij van 100.000 loten van vijf gulden per stuk.

Een zakenman maakte 25.000 gulden over en eiste maar één tegenprestatie: meer Volendammers in het bestuur en in het elftal. De supportersvereniging beloofde 50.000 gulden. Een aow'er stopte trainer De Boer honderd gulden in handen en beloofde over drie maanden weer honderd gulden af te staan. Wildvreemden uit verre dorpen, op de Veluwe of in de Betuwe, sturen enveloppen met geld. Ze willen dat Volendam blijft bestaan.

Trainer Dick de Boer is bij wijze van spreken naast de cornervlag geboren. 'Elk uur word ik geconfronteerd met de mogelijkheid dat deze club geen toekomst heeft.'

Hij heeft zijn spelers ingeprent dat ze zeker deze week niet mogen verzaken. Want als supporters of andere belanghebbenden zien dat ze op het veld niet al te veel zin hebben om te voetballen, waarom zouden ze zich dan druk maken? De pressie is groot, maar De Boer heeft de saamhorigheid onder de spelers zien groeien.

Vorig seizoen kregen de spelers van het andere Oranje elke week te horen dat ze niveau misten voor de eredivisie en nu dreigt een crisis de club weg te vagen.

'Natuurlijk neem ik de problemen mee naar huis. Pas geleden riep iemand dat ik de schuld van alles was, omdat we vorig seizoen zijn gedegradeerd. Zoiets komt aan als een mokerslag. Dat ík verantwoordelijk zou zijn voor de teloorgang van Volendam.

'Maar ik kan me niet voorstellen dat deze club verdwijnt. Wat heb je dan nog in Volendam? In de haven ben je in tien minuten uitgekeken en klederdracht zie je bijna niet meer. Volendam heeft zijn goodwill te danken aan voetbal en muziek. Als dat voetbal weg is, komt het nooit meer terug. Tegen de echte negatievelingen zou ik willen zeggen: waar moeten jullie dan over ouwehoeren?'

De voetballers van Volendam liggen onder vuur. Ze verdienen te veel, vinden sommige dorpelingen, en brengen te weinig. De spelers op hun beurt doen van harte mee aan de inzamelingsacties. Ze doolden door winkelcentra en gaan deze week bellen met supporters, met de vraag of ze nog een seizoenkaart kopen.

De spelers werden weggehoond toen een geste hunnerzijds in de pers verscheen. Ze zouden overwinningspremies schenken, maar Volendam verloor een paar keer en dus kon het bedrag niet anders dan karig zijn. Aanvoerder Marco Boogers zegt dat nu ongeveer 30.000 gulden ('netto') is geschonken. 'Dat is toch niet weinig?'

Boogers verschijnt meestal fluitend op de training, ook omdat hij volleerd handelaar in aandelen is en ondanks de recessie nog vaak een dansje op tafel maakt. Al het gepraat over geld de afgelopen weken begint hem te irriteren.

Boogers gaat voor in de strijd. De aanvaller heeft een groot aandeel in de winst op Veendam, 3-1, die Volendam een plaats in de subtop geeft.

De Volendammers trekken de portemonnee, maar ze blijven kritisch. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom moeten zij opdraaien voor wanbeleid, terwijl spelers met een salaris van tonnen op de bank zitten?

De oorzaken van het verval zijn velerlei. Het faillissement van Sport7 legde een bom onder de huishouding, de degradatie was een fikse strop, het Bosman-arrest dreef salarissen op tot onverantwoorde hoogte, de hoofdsponsor, handelaar in zonnebanken, ging failliet.

Interim-voorzitter Arjen Tuiten is blij met de vrijgevigheid, maar zoekt naar een structurele oplossing. Het dorp kan niet aan het collecteren blijven. Tuiten is in gesprek met de gemeente, die later deze maand beslist over hulp. Tuiten hoopt dat de club het stadion in handen krijgt. Vervolgens wil hij aandelen uitgeven: achtduizend stuks van duizend gulden, voor een bedrag van acht miljoen.

Het verscheiden van de profclub zou ook een klap betekenen voor de amateurafdeling, die uit maar liefst 84 elftallen bestaat. Elk jongetje in het dorp gaat voetballen en spiegelt zich aan de profs.

Het is onzin om te stellen dat er te weinig Volendammers in het profelftal staan. Volendam is in het verleden gepromoveerd met louter Volendammers, maar ook gedegradeerd met alleen dorpelingen.

De proef op de som leert dat in de ploeg die Veendam verslaat vier door Volendam opgeleide spelers staan: Persijn, Leeflang, Molenaar en Bond. Binken valt nog in. Welke club in het betaald voetbal kan bogen op een zo hoog percentage eigen gezichten?

Als Sylvan Inia de strijd tegen Veendam in de 90ste minuut beslist, verlaat het volk de tribunes. Pé Mühren richt zich op uit het pluche van de businessklasse. Hij is 62 jaar lid, waarvan 59 jaar als dichterlijk begaafde omroeper. Een tribune achter het doel is naar hem vernoemd. Met de club komt het allemaal wel goed, weet Mühren. 'Volendammers laten Volendam niet stikken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden