De dood van een huppelaar

Dat Gerard Zonneveld na zijn dood als zwerver werd neergezet, dat vonden ze in pension Nooitgedacht in Beverwijk een gemene trap na. Het was al verdrietig genoeg dat hun Gerard op een gruwelijke manier aan zijn einde was gekomen, en dan zou hij ook nog een stinkende landloper zijn. Als Gerard dat zou lezen, zou hij direct terugkomen uit de hemel om dat eens stevig recht te zetten.

Gerard lustte een biertje, zeker, en Gerard was voortdurend op straat te vinden – maar altijd tijd goed gekleed, geschoren en verzorgd. Hij had een dak boven zijn hoofd, en zat altijd om twaalf én vijf uur aan tafel in het pension, op zijn vaste plaats naast Edwin. Alles vond Gerard lekker. Hij was een lieve, tevreden man. En als hij ’s avonds koffie had gedronken, ging hij naar zijn kamer beneden, die hij al negen jaar had, en hup naar bed. Alleen voor Ajax bleef hij op.

Op Koninginnedag was dat ritme verstoord, en kwam Gerard niet opdagen voor de lunch. Ook de vier dagen daarna kwam hij niet eten en bleef zijn bed onbeslapen – wat was dat nou weer? Totdat een politiemedewerker uit Beverwijk hem herkende op een foto die door de politie in Noord-Holland Noord was verspreid van een onbekende vermoorde man: dit was Gerard. Op de foto had Gerard zijn ogen dicht, en leek zijn rechtermondhoek te zijn uitgescheurd.

Hij was op 30 april om half vijf gevonden door twee wandelaars in een sloot aan de rand van het Robbenoordbos. Hij was gedeeltelijk naakt, en was met messteken om het leven gebracht. Zijn benen waren van zijn romp gescheiden en lagen verderop.

Gerard, die nooit Beverwijk uit kwam, was 63 kilometer verderop, ten zuiden van Den Oever, aan zijn einde gekomen. Vrijdag werd hij begraven. Een rechercheteam van 15 mensen onderzoekt de zaak. Wat er gebeurd is, of hoe Gerard in het Robbenoordbos terecht is gekomen, is onbekend, net als de omstandigheden waaronder hij is omgekomen. Op Koninginnedag was hij ’s morgens nog in de supermarkt geweest, en anderen zouden hem ook op het station hebben waargenomen, en in het centrum. Waar hij was, werd hij gezien.

Er is nu vooral dat ene bankje in het Beverwijkse Overbospark waar hij elke ochtend zat. Eerst haalde hij bij de supermarkt een halve liter bierblik Euroshopper, en een zak restbrood voor de eendjes in de vijver.

Zijn kinderen zaten daar ooit op de basisschool aan de overkant en zo kon hij als gescheiden alcoholist toch nog een glimp van ze opvangen. Ooit had hij een gezin en goede baan op een accountantskantoor, zeggen ze in het pension, en toen was er niks meer, toen was er alleen maar bier.

Nu is dat bankje bezaaid met halve liter blikken bier, bloemen, waxinelichtjes en boodschappen voor ‘Geer Art’, ‘Dance Man’, ‘De Huppelaar’, ‘Gerardus’. ‘We zullen met z’n allen jouw bankje goed verzorgen of mooi houden. Jouw bankje is ons symbool, ons monument. Je was beroemd in Beverwijk’, schrijft Brenda, en op een foto is een tienermeisje te zien.

Want hij was een bekend figuur in Beverwijk. Hij was de man die door de Breestraat huppelde, die mensen dansend tegemoet trad, die zwaaide naar alle automobilisten, liedjes floot en wiens robuust rollende rrrrrrrrrrrrrr Ja mooi weeerrrrrrrrrrrrrr – werd geïmiteerd: De rrrrrrr van Geerrrrrrr,

Die Geer werd geëerd door tachtig tieners met een stille tocht door Beverwijk, en met twee minuten stilte bij het bankje. De Hyves-pagina wedenkenaanjegeer.hyves.nl, heeft 668 leden, Gerardbeverwijk.hyves.nl 1.405, gerardrustinvrede.hyves.nl 182. Want Gerard was dus niet zomaar iemand, en zeker geen zwerver, zo valt te lezen op de pagina’s. Hij was het gezicht van Beverwijk. Een man met een huppeltje voor iedereen.

‘Rrrrrrrust zacht Geerrrrrrrr. ‘Nu doen wij een dansje voor jou.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden