De donorwet? Ja, die, euh....

Uw politieke nieuwsbrief

Beeld anp

Goedemiddag, in kabinetskringen zijn ze zich van geen kwaad bewust: 'De donorwet, ja, die, euh...' Maar het is een feit dat er geen enkele haast wordt gemaakt met het publiceren van de nieuwe donorwet. Het zal toch niet zo zijn dat het kabinet zo een referendum hoopt te voorkomen?

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen. Dat is zo geregeld.

Beeld de Volkskrant

MYSTERIE VAN DE DAG
Waar blijft die wet?

D66-Kamerlid Pia Dijkstra kreeg op 13 februari in de Eerste Kamer een meerderheid voor haar Donorwet. Drieënhalve week later is de wet nog steeds niet gepubliceerd in de Staatscourant. Geen ramp voor de wet zelf, die gaat pas in de zomer van 2020 in. Maar wel voor tegenstanders die een referendum over de wet willen organiseren.

Verslaggever Joost de Vries: 'De Wet raadgevend referendum (Wrr) schrijft voor dat de termijn voor het verzamelen van steunbetuigingen gaat lopen wanneer een wet is gepubliceerd in het Staatsblad. Minister Ollongren (eveneens van D66) is op missie om de Wrr af te schaffen. Ze moet alleen nog een paar horden nemen in de Eerste Kamer. Als die instemt met afschaffing van de referendumwet voordat een petitietermijn is afgerond, gaat een eventueel referendum niet door.'

Oppositiepartijen vermoeden slinkse intenties van de regering. De termijn voor het verzamelen van handtekeningen is een week of tien (10.000 handtekeningen in vier weken, 300.000 in nog eens zes weken). Het ziet er nu naar uit dat de Eerste Kamer eind april of begin mei over de intrekkingswet stemt, wellicht nog net genoeg tijd voor een petitie.

Maar zoveel haast als Ollongren heeft met haar intrekkingswet, zo weinig spoed lijkt haar collega Bruins (VVD), minister voor Medische Zorg, te maken met publicatie van Dijkstra's donorwet in het Staatsblad. De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld en Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol heeft, op verzoek van de fractievoorzitters, een brief aan Bruins gestuurd met de vraag om opheldering.

Bij VWS zijn ze zich van geen kwaad bewust. De wet moet nog besproken worden in de ministerraad en Bruins is daar als verantwoordelijk minister graag bij. Het is er de afgelopen weken niet van gekomen vanwege het krokusreces en een reis naar Pyeongchang. Volgende week is hij bovendien weer in Korea voor de Paralympics, dus het kan nog wel even duren.

GeenStijl (het weblog dat u het Oekraïnereferendum bracht) overweegt een petitie te starten zodra de donorwet in het Staatsblad staat. Maar alleen als het zin heeft en de weg richting referendum dan niet al is afgesneden door minister Ollongren, laat redacteur Bart Nijman weten.

Beeld anp

REÜNIE VAN DE WEEK
De Politieke Partij Radicalen

De verwachtingen waren hooggespannen: zou de ooit zo verafschuwde oud-premier Dries van Agt (87) nu dan bekendmaken dat hij zijn CDA-lidmaatschap verruilt voor dat van GroenLinks - de partij waarvoor hij al jaren zijn sympathie uit?

Dat zou een prachtig moment van triomf zijn geworden voor Bas de Gaay Fortman (80), Erik Jurgens (82), Bram van Ojik (63) en al die andere Politieke Partij Radicalen die deze week bijeen waren voor hun eerste reünie sinds de opheffing van hun PPR in 1990.

Verslaggever Ariejan Korteweg zag hoe eregast Dries van Agt de ultieme stap uiteindelijk niet zette: 'Volgens de statistieken ben ik bijna de pijp uit. De dagen die mij resten kan ik beter gebruiken om bij het CDA rotzooi te trappen, van binnenuit.'

Dries van Agt omringd door PPR'ers Beeld Ariejan Korteweg

EN DAN DIT NOG

Weg met de 5-minutenregistratie
Intussen legt het kabinet op andere vlakken wel degelijk enige slagvaardigheid aan de dag. Zo schrapt minister De Jonge in overleg met de sector de gehate 5-minutenregistratie voor de wijkverpleegkundigen. Zij hoeven voortaan niet meer minutieus verslag te doen van hun werkzaamheden gedurende de dag.

Woede om ING
CDA-minister Wopke Hoekstra van Financiën wil opheldering over de manier waarop ING het salaris van Ralph Hamers verhoogt. Vrijwel de hele Kamer steunt het voorstel van GroenLinks en D66 voor een hoorzitting waarbij de president-commissaris van ING (en oud-topman van Shell) Jeroen van der Veer het besluit moet komen toelichten. CDA-leider Buma zit in zijn maag met zijn voorganger Jan Peter Balkenende, tegenwoordig commissaris bij ING. 'Dit is een buitensporige loonsverhoging die we moeten afzetten tegen de salarisstijging van de gewone Nederlander', aldus Buma. 'Dit is vooral een moreel probleem. De hele raad van commissarissen deelt in die verantwoordelijkheid.'

'Stop met show-aangiftes'
Een opmerkelijke bekentenis van hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen in zijn column bij Omroep West: het Openbaar Ministerie heeft de buik vol van politici die het strafrecht hebben ontdekt als alternatief podium voor de politieke strijd. 'Niet omdat ze willen dat er recht gedaan wordt, maar omdat ze aandacht willen. In de hoop dat de media erop springen, dat er praatprogramma's zijn die hen uitnodigen, dat er over geschreven wordt, dat er op social media aandacht aan wordt besteed. Bingo voor de activist!'
Thierry Baudet heeft nog niet gereageerd. Geert Wilders evenmin.


Minister De Jonge. Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden