De donderdag in Caïro van minuut tot minuut

AMSTERDAM - Ook op de tiende dag van de protesten in Egypte is het in Caïro tot aanvaringen gekomen tussen voor- en tegenstanders van president Mubarak. Die zegt dat hij het regeren zat is, maar dat hij een chaos vreest als hij nu opstapt.

Van onze redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Volg de ontwikkelingen, tweets vanuit Egypte en de updates van onze verslaggevers Rob Vreeken en Alex Burghoorn ter plaatse via dit liveblog.

23:59 uur: De Egyptische staatstelevisie meldt dat premier Ahmed Shafiq van Egypte het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft gevraagd om voor vrijdag gepland massaal vreedzaam protest door te laten gaan.

23:20 uur: Vijf journalisten van 1Vandaag, Brandpunt en de GPD zijn met succes geëvacueerd naar een veiliger hotel een paar honderd meter verderop.

23:01 uur: Vijf Nederlandse journalisten zitten vast in het Ramses-hotel in Caïro. Ze kunnen het hotel niet verlaten, omdat er woedende Mubarak-aanhangers buiten staan. De Nederlandse ambassade in Caïro doet momenteel een poging hen te evacueren. Ze zullen worden opgehaald door een voertuig van het legen, en afgezet worden in een gedeelte van de stad waar het veiliger is. Ambassademedewerkers zullen hen daar opvangen.

22:48 uur: Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken meldt dat drie Nederlandse journalisten momenteel vastzitten in een hotel in Caïro. Het is niet bekend om wie het gaat. Het hotel wordt wel op 'afdoende manier' beveiligd.

22:26 uur: De Egypte-correspondent van de Zweedse nationale omroep SVT is vanmiddag zwaargewond geraakt in Caïro, meldt de omroep. Journalist Bert Sundström is meerdere keren met messen gestoken toen hij zich tijdens de lunch aan het voorbereiden was op een volgende uitzending. Hij is aan het begin van de avond geopereerd. Zijn toestand is nu stabiel.

22:24 uur: Twee journalisten van Al Jazeera die vandaag zes uur lang vermist werden, zijn weer terecht. Ze zijn wel in elkaar geslagen, twittert correspondent Dan Nolan van de Arabische nieuwszender.

22:03 uur: Lees hier het ooggetuigeverslag van onze verslaggever ter plaatse Alex Burghoorn, van eerder vandaag.

21:47 uur: De Egyptische autoriteiten hebben de plicht om de veiligheid van journalisten, diplomaten, hulpverleners en buitenlanders te garanderen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton tijdens een persconferentie gezegd.

21:31 uur: De Egyptische politie heeft zeven jonge leiders van de anti-regeringsprotesten gearresteerd, kort nadat zij een bezoek hadden gebracht aan oppositieleider Mohamed ElBaradei. Dat hebben hun families tegenover persbureau AFP gezegd.

21:11 uur: Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dringt erop aan dat de Egyptische regering en de oppositie onmiddellijk beginnen met officiële politieke onderhandelingen. De maatregelen die tot nu toe genomen zijn, gaan niet ver genoeg, aldus een woordvoerder.

20:52 uur: President Hosni Mubarak heeft tijdens een interview met ABC gezegd dat hij genoeg heeft van regeren. Hij zou willen opstappen, maar doet dat niet, omdat hij denkt dat Egypte dan zou 'wegzinken in chaos'. De officieel verboden beweging de Moslim Broederschap zou het vacuüm dat dan ontstaat opvullen, vreest hij.

20:29 uur: De NOS meldt dat de Nederlandse cameraman Eric Feijten weer terecht is. Hij melde zich per telefoon op de redactie van de NOS. Afgelopen nacht werd hij op het vliegveld van Caïro tegengehouden en werd zijn apparatuur in beslag genomen. Hij werd geblinddoekt in een busje meegenomen en de hele dag zonder eten en drinken rondgereden. Ook zou hij zijn bedreigd. Inmiddels bevindt hij zich in een hotel.

20:27 uur: Lara Logan, de buitenlandchef van het Amerikaanse CBS News, is volgens TIME magazine met haar ploeg opgepakt in Caïro.

20:14 uur: Verslaggevers Zonder Grenzen, een internationale organisatie die zich inzet voor de persvrijheid, waarschuwt voor een heksenjacht op journalisten.

19:32 uur: Het ministerie van Gezondheid heeft bekend gemaakt dat het dodental van vandaag is opgelopen naar 13.

19:12 uur: Het lijkt wat rustiger op het Tahrirplein in Caïro, melden verslaggevers tegenover Al Jazeera. De nieuwszender kan geen beelden van hoge kwaliteit meer van het plein uitzenden, omdat hun apparatuur in beslag is genomen door Egyptische authoriteiten en het inmiddels bovendien donker is.

18:56 uur: Amnesty International Nederland twittert:
'We kunnen nu bevestigen dat twee Amnesty-medewerkers gevangen zitten in het Hisham Mubarak Law Centre. Contact verbroken.'

18:53 uur: Vice-president Omar Suleiman roept betogers op om naar huis te gaan omdat ze 'veel hebben bereikt met hun protesten'.

18.20 uur:
Vice-president Omar Suleiman heeft een lang interview gegeven op de Egyptische staatstelevisie. Daarin heeft hij gezegd dat de staat graag de eisen van de jongeren inwilligt. Ook zei hij dat Egypte geen buitenlandse inmenging in binnenlandse zaken duldt, en dat hij noch Mubaraks zoon zich kandidaat zal stellen bij de komende presidentsverkiezingen. Hier staat meer over het interview.

18.07 uur:
De Egyptische autoriteiten hebben donderdag apparatuur van de zender BBC World in het Hiltonhotel in beslag genomen. Dat heeft de tak van de Britse omroep laten weten via Twitter.

17.58 uur: Persbureau Reuters meldt dat er al tien doden op het Tahrirplein zijn gevallen.

17.53 uur:
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de Europese Unie tot nu toe veel te slap reageert op de massale betogingen tegen het regime in Egypte. Vooral regeringspartij CDA en de oppositiepartijen PvdA, SP en D66 missen een krachtig gezamenlijk geluid van Europa.

17.45 uur:
Lees hier het ooggetuigenverslag van Alex Burghoorn. 'Het is dreigend genoeg.'

17.41 uur: Het Witte Huis heeft Egypte maar weer eens op het hart gedrukt geen geweld te gebruiken tegen journalisten.

17.35 uur: De Egyptische vice-president Suleiman is op tv. Hij zegt dat de Moslimbroederschap is uitgenodigd om te praten met de regering.

17.19 uur:
Volgens Volkskrant-verslaggever Alex Burghoorn is de sfeer 'erger dan grimmig. Het is sinister. Bij grimmig heb je nog een idee welke kant het op gaat, wie bij wie hoort. Dat overzicht ontbreekt volledig.' Zometeen op de site zijn ooggetuigenverslag.

17.15 uur:
Ook de Russische president Medvedev heeft van zich laten horen. Hij roept zijn collega Mubarak op de crisis op een vreedzame en legale manier op te lossen.

16.58 uur:
Een Griekse journalist is neergestoken, meldt Al Jazeera, toen hij verslag deed van de ongeregeldheden in Caïro.

16.56 uur:
Het afgelopen uur leek het wat rustiger te worden op het Tahrirplein, maar nu zijn er weer berichten van een molotovcocktail die wordt gegooid.

16.44 uur:
Ook journalisten van de Wall Street Journal zijn gearresteerd, meldt de krant op zijn liveblog. Ze zijn veilig, maar worden vastgehouden. De krant heeft protest aangetekend.

16.40 uur:
Van Eric Feijten, de camerman van de NOS, is nog steeds niet bekend waar hij is. Dat meldt Gerard van den Broek, van de buitenlandredactie van de NOS. Hij schrijft: 'NOS-cameraman Eric Feijten blijft spoorloos. Douane heeft ambassade laten weten dat hij Egypte in is, maar er is geen contact meer.'

16.38 uur:
Roel van Hees, een Nederlandse cameraman in Egypte, reageert op Twitter op de berichten dat hotels worden bestormd in Caïro om de buitenlandse journalisten weg te jagen. Hij schrijft; 'Update: wij zitten veilig in hotel geen bestorming Hilton!' en even later: 'Hilton wordt totaal afgesloten! Deuren gebarricadeerd. Beveiliging zegt: you are safe!' Ook heeft hij een foto geplaatst van de rellen die zich voor het hotel afspelen:

16.35 uur:
Ook in Alexandrië zijn er weer protesten vandaag.

16.33 uur:
De vice-president Suleiman zal binnenkort weer een toespraak houden op de televisie. Hij zal onder andere aankondigen dat Hosni Mubaraks zoon Gamal zich niet kandidaat zal stellen bij de verkiezingen in september. Ook maakt hij niet langer deel van de NDP, de Nationale Democratische Partij, de partij van Mubarak.

16.30 uur:
Aanhangers van de Egyptische president Hosni Mubarak hebben donderdag hotels bestormd in de hoofdstad Caïro. Ze willen buitenlandse journalisten het land uitjagen, berichtte Al Arabiya TV.

16.28 uur: De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban ki-Moon heeft vandaag gezegd dat de machtswisseling nu zou moeten beginnen. Bovendien moet de vrijheid van meningsuiting voor iedereen in Egypte gewaarborgd zijn; zowel voor demonstranten als voor journalisten.

16.26 uur
: De Egyptische minister van Volksgezondheid heeft gemeld dat er de afgelopen dagen 13 mensen zijn omgekomen, en meer dan 1.200 mensen gewond zijn geraakt.

16.25 uur: In Algerije mag binnenkort gedemonstreerd worden, maar niet in de hoofdstad.

16.22 uur:
Nieuws uit Algerije: de noodtoestand die daar al 19 jaar van kracht is, wordt binnenkort opgeheven.

16.14 uur:
Het is nog steeds heel lastig om op het Tahrirplein te komen. Er zijn checkpoints van de demonstranten, die iedereen controleren. Mensen moeten hun identiteitsbewijs laten zien, en worden gefouilleerd. De demonstranten lijken het graag een vreedzame demonstratie te willen houden. Eenmaal op het plein kunnen betogers vrij van de ene naar de andere kant lopen.

16.11 uur:
Het Suez-kanaal is - ondanks alle onrust - gewoon open. Het kanaal is van levensbelang voor de Egyptische economie.

16.10 uur:
Volgens een verslaggever van Al Jazeera is de mentaliteit van de anti-Mubarak-betogers gewijzigd vandaag. Niet langer gaat het grootste deel van de betogers naar huis als de avond valt, maar blijft het merendeel. Ze willen het terrein, het territorium dat ze hebben veroverd, verdedigen.

16.00 uur:
De avondklok is weer ingegaan in Caïro, maar net als de vorige dagen trekken de betogers zich er niets van aan.

15:45 uur:
De betogers op het Tahrirplein hebben de aanhangers van Mubarak rondom het plein teruggedrongen na een stenengevecht. De demonstranten zijn op een van de toegangswegen opgetrokken tot aan het Hiltonhotel, meldt een verslaggever van Al Jazeera.

Daar worden zij tegengehouden door het leger, die waarschuwingsschoten afvuurt. De betogers werpen daar nieuwe barricades op. Nog maar zeer weinig aanhangers van de president zijn rondom het plein te zien. Op het plein zelf is het rustig. Er hebben zich duizenden mensen verzameld. In een ander deel van de stad is zwaar geweervuur te horen.

15:35 uur: President Barack Obama heeft zojuist een toespraak gehouden over de situatie in Egypte tijdens het 'Nationale Ontbijtgebed'. Journalisten kregen net als in de afgelopen dagen geen kans om vragen te stellen. 'We bidden dat het geweld in Egypte zal stoppen en dat de rechten en aspiraties van het Egyptische volk gerealiseerd zullen worden. We bidden dat een betere tijd zal aanbreken voor Egypte en de wereld', zei Obama.

15:27 uur: De voormalige minister van Binnenlandse Zaken in Egypte wordt ondervraagd door de politie. Hij mag niet naar het buitenland reizen en zijn bankrekening is bevroren. Dat heeft de regering bekend gemaakt. Ook naar twee andere prominenten loopt een onderzoek.

Het is niet bekend waarom de drie zijn ondervraagd, maar het zou kunnen dat de premier zo wil laten zien dat hij geen loze beloften heeft gedaan toen hij vanmiddag op de staatstelevisie aankondigde dat er een onafhankelijk onderzoek zou worden gedaan naar de aanstichters van het geweld in Caïro vannacht.

15:18 uur: De ogen van de wereld zijn gericht op het Tahrirplein in Caïro. De gebeurtenissen daar leveren de meest interessante beelden en verhalen op. Maar hoewel het aantal mensen op het plein weer aan het groeien is, staat het aantal van tienduizenden betogers niet in verhouding tot het totaal van ruim tachtig miljoen inwoners van Egypte.

De ondersteuning voor de revolutie van gewone Egyptenaren is sterk gedaald na de toespraak van Mubarak. Veel thuisblijvers verkozen rust en veiligheid boven een direct aftreden van Mubarak nadat de president beloofd had binnen enkele maanden te vertrekken. Dat zegt een verslaggever van Al Jazeera.

De publieke opinie verschoof nog een keer toen de vreedzame protesten op een zeer gewelddadige manier werden verstoord door aanhangers van Mubarak.

15:01 uur: Een uur voordat in Egypte de avondklok ingaat, meldt een verslaggever dat er schoten zijn gelost op een van de bruggen in de buurt van het Tahrirplein. Het plein is al dagen het hart van de volksopstand in het verscheurde land.

14:52 uur: Premier Shafiq belooft dat er een serieus en betrouwbaar onderzoek komt naar de aanstichters van het geweld afgelopen nacht. Hij benadrukte nog eens dat de regering er niets mee te maken had.

'Sommige geloven dat de kamelendrijvers boos zijn omdat hun inkomstenbron (toeristen red.) door de betoging is weggenomen. Anderen zeggen dat zij betaald zijn om de betogers aan te vallen. Wij zullen dit tot de bodem uitzoeken.'

Een dergelijk onderzoek zou uniek zijn in Egypte, dat niet bekend staat om de transparantie van zijn regime.

14:49 uur: Zojuist is bekend geworden dat een groep jongeren vannacht twee SOS-Kinderdorpen in Egypte heeft overvallen. Dat heeft een woordvoerder in München van de kinderhulporganisatie laten weten.

De jongeren probeerden in de hoofdstad Caïro en in de noordelijke havenstad Alexandrië binnen te vallen bij SOS-Kinderdorpen. Ze wilden daar eten en medicijnen stelen. Na korte schermutselingen werden de aanvallers verdreven. De directeur van het dorp in Alexandrië raakte lichtgewond.

14:26 uur: De premier van Egypte Ahmed Shafiq biedt op dit moment zijn excuses aan op de staatstelevisie voor het geweld in Caïro. Hij wil de rust herstellen door te onderhandelen. 'Het is niet aanvaardbaar dat jonge Egyptenaren molotovcocktails naar elkaar gooien. Het belangrijkste is dat we de veiligheid garanderen van onze kinderen.'

13:59 uur: Onze verslaggever Alex Burghoorn: 'Om op het plein te komen moest ik eerst door een cordon van ordediensten van de betogers. Ze staan bij elke toegangsweg vier rijen dik. Ik moest mijn ID laten zien en ze hebben me gefouilleerd. Pas toen mocht ik het plein op.'

Lees het hele ooggetuigenverslag

13:48 uur: Ondanks de gevaarlijke situatie zijn Volkskrant-verslaggever Alex Burghoorn en Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting vandaag afgereisd naar Caïro. Verslaggever Rob Vreeken is ook nog steeds ter plaatse. Alex Burghoorn was rond het middaguur op het Tahrirplein, het zenuwcentrum van de volksopstand. Zo meteen een verslag.

12:52 uur: De NOS-cameraman die afgelopen nacht is aangehouden, is weer op vrije voeten, meldt NOS-Nieuws-hoofdredacteur Hans Laroes. Het is nog steeds onduidelijk waarom de cameraman werd vastgehouden.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) raadt ondertussen verslaggevers af om nog naar Egypte af te reizen.

12:32 uur: De Egyptische vicepresident Omar Suleiman zegt een dialoog te zijn begonnen met politieke partijen in zijn land. Dat meldt de staatstelevisie. Maar verschillende oppositiepartijen zeggen dat ze niet bereid zijn tot overleg.

Ayman Nour, een belangrijke oppositieleider en in 2005 deelnemer aan de presidentsverkiezingen, zei dat van een dialoog geen sprake kan zijn zolang er bloed wordt vergoten en er met brandbommen wordt gegooid.

Eerder nodigde Suleiman de Egyptische oppositieleider Mohammed ElBaradei uit voor overleg. Maar ook ElBaradei wil daar niets van weten. 'Als ik dat wel zou doen, geef ik het regime legitimiteit, terwijl ik vind dat het die verloren heeft', aldus de zichzelf tot boegbeeld van de oppositie uitgeroepen Nobelprijswinnaar.

11:55 uur: Aanhangers van Mubarak zijn door de bufferzone van militairen in Caïro gebroken. Daarna gooiden de medestanders van de president met stenen en brandbommen naar de tegenstanders van het regime.

Getuigen zeiden dat in een straat bij het Tahrirplein wordt gevochten. Er zou ook zijn geschoten.

11:38 uur:
Pro-Mubarakaanhangers proberen de aanvoer van rantsoenen naar het Tahrirplein in Caïro te blokkeren. Een ooggetuige vertelde aan een Al Jazeeraverslaggever dat zij werd aangehouden door een groep mannen toen zij water naar het plein probeerde te vervoeren. Ook andere betogers zouden zijn tegengehouden.

De aanhangers van Mubarak bevinden zich op alle toegangswegen naar het plein. Het leger grijpt niet in.

11:19 uur:
Cameraman Eric Feijten is op het vliegveld van Caïro aangehouden. Zijn cameraspullen zijn in beslag genomen, meldt zijn werkgever de NOS. Het is onduidelijk waarom hij is aangehouden.

10:57 uur:
De Egyptische regering ontkent dat het loyale onderdanen heeft aangezet om geweld te gebruiken tegen de antiregeringsbetogers. Het stelt een onderzoek in naar de daders.

Een woordvoerder zei tegen Al Jazeera dat het beschuldigen van de overheid 'echte fictie' is. 'Het zou ons doel tegenwerken om de rust in het land te doen wederkeren. We zijn verrast door de acties.'

10:42 uur:
Egyptische militairen hebben vanmorgen aanhangers van president Mubarak van antiregeringsbetogers gescheiden. Soldaten dienen als buffer tussen de twee groepen.

Volgens een journalist van het Britse persbureau Reuters staan de rivaliserende groepen op tachtig meter afstand van elkaar.

10:36 uur:
De Nederlandse journalist Harald Doornbos is in Caïro door een groep gewapende betogers uit een taxi getrokken. Zijn strot werd 'letterlijk bijna doorgesneden' met een machete. Een soldaat heeft hem ontzet, zei hij vanochtend op Radio 1.

10:09 uur:
Al Jazeera meldt dat dokters op het Tahrirplein zeggen dat er zeven doden zijn. Eerder meldde de televisiezender dat er vijf doden waren gevallen. Persbureaus melden drie of vier doden. Er zouden 800 gewonden zijn gevallen.

10:01 uur: Vice-president Omar Suleiman heeft volgens persbureau Reuters contact gehad met de politieke partijen en het leger in Egypte om een einde te maken aan de protesten die nu al tien dagen duren.

9:33 uur:
Tegenstanders van de Egyptische president Hosni Mubarak zijn na het geweld nog vastberadener in hun streven Mubarak tot aftreden te dwingen. Dat lieten de actievoerders vanochtend weten.

Honderden mensen bleven vanacht op het Tahrirplein. Ze bouwden barricades die als bescherming moeten dienen tegen aanhangers van de president.

8:52 uur: Het leger heeft na de gevechten tussen de twee partijen op het Tahrirplein enkele mensen opgepakt, waaronder volgens persbureau AFP in ieder geval ook anti-Mubarakdemonstranten. Ook hebben militairen waarschuwingsschoten afgevuurd.

De Arabische zender Al Arabiya meldt dat de demonstranten zelf om de interventie van het leger hadden gevraagd, nadat aanhangers van Mubarak het vuur op hen hadden geopend. Om het plein op te komen moesten de aanhangers langs een tank. Die hield hen niet tegen.

De afgelopen dagen was het leger wel steeds aanwezig, maar hield het zich overal buiten.

8:32 uur: Pro-Mubarakdemonstraties worden onder andere georganiseerd door hoteleigenaren, meldt een Nederlandse onderneemster in de toeristensector op Radio 1. Zij zijn de president dankbaar omdat hij het toerisme in Egypte heeft doen floreren.

De Nederlandse meldt verder dat er moeilijk benzine te krijgen is en dat ze niet kan pinnen. Ook bellen en sms'en kan niet. Wel krijgt ze (ongevraagd) sms'jes van het leger: 'Ga niet de straat op. Blijf kalm'. Hoe ze aan haar nummer komen, weet ze niet.

© afp Beeld afp
© afpBeeld afp
© reuters Beeld reuters
© reutersBeeld reuters
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
De Egyptische premier Ahmed Shafiq op Al Jazeera. (screenshot) Beeld
De Egyptische premier Ahmed Shafiq op Al Jazeera. (screenshot)
Egyptische betogers dragen zakken met stenen die naar de aanhangers van Mubarak gegooid kunnen worden. Beeld afp
Egyptische betogers dragen zakken met stenen die naar de aanhangers van Mubarak gegooid kunnen worden.Beeld afp
Betogers grijpen een man van wie zij denken dat hij pro-Mubarak is. Beeld ap
Betogers grijpen een man van wie zij denken dat hij pro-Mubarak is.Beeld ap
Mubarak-aanhangers schreeuwen naar de betogers vanaf een brug in de buurt van het Tahrirplein in Caïro. Militairen proberen hen te kalmeren. Beeld reuters
Mubarak-aanhangers schreeuwen naar de betogers vanaf een brug in de buurt van het Tahrirplein in Caïro. Militairen proberen hen te kalmeren.Beeld reuters
Een Egyptische man helpt een gewonde anti-Mubarakdemonstrant in Caïro. Beeld afp
Een Egyptische man helpt een gewonde anti-Mubarakdemonstrant in Caïro.Beeld afp
Egyptische militairen arresteren een gewonde anti-Mubarakdemonstrant. Beeld afp
Egyptische militairen arresteren een gewonde anti-Mubarakdemonstrant.Beeld afp
Een Egyptische anti-overheidsdemonstrant schreeuwt 'Allah is groot' terwijl hij op een legertank staat op het Tahrir-plein in Caïro. Beeld afp
Een Egyptische anti-overheidsdemonstrant schreeuwt 'Allah is groot' terwijl hij op een legertank staat op het Tahrir-plein in Caïro.Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden