Politieke nieuwsbrief Dagkoersen

De dividendbelasting: wellustig wrijven in de vlek

Uw politieke nieuwsbrief

GESPREK VAN DE DAG
‘Onafhankelijk onderzoek’

Jesse Klaver, Lodewijk Asscher en Lilian Marijnissen (SP) Beeld MARTIJN BEEKMAN

Goedemiddag,

Terwijl de linkse oppositie weer veel plezier beleefde aan de dividendbelasting, vlogen PVV en Denk elkaar weer eens ouderwets in de haren.

Hier zijn uw politieke Dagkoersen, die u natuurlijk ook elke werkdag per e-mail kunt ontvangen.

GESPREK VAN DE DAG
'Onafhankelijk onderzoek'

Het kabinet zal eraan moeten wennen: zolang de afschaffing van de dividendbelasting boven de markt hangt, grijpt de oppositie elke gelegenheid aan om te wrijven in de vlek. Vandaag doet onderzoeksplatform Follow the Money z’n naam eer aan met een onderzoek naar zo’n beetje het enige wetenschappelijke stuk van de afgelopen jaren waarin die afschaffing werd bepleit. Wat blijkt: dat onderzoek werd gefinancierd door Shell. Inderdaad: dat is een van de grote profiteurs als de dividendbelasting daadwerkelijk verdwijnt.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver weet genoeg: ‘Dit gaat over de democratie. Wie is de baas in Nederland? En welke informatie krijgt de Tweede Kamer over een maatregel die ons allemaal jaarlijks 1,4 miljard kost? Wij willen de waarheid boven tafel.’ Hij bepleit een onafhankelijk onderzoek van de Rekenkamer naar de gang van zaken.

SP-aanvoerder Lilian Marijnissen en PvdA-leider Lodewijk Asscher zijn nauwelijks milder: ‘Lobby boven landsbelang mag niet worden beloond.’

Of al die opwinding ook politieke gevolgen krijgt, is intussen hoogst onzeker. Want Klaver en Asscher zien één detail over het hoofd: de coalitiepartijen hebben nou juist geen moment met wetenschappelijk onderzoek geschermd om hun beslissing te verdedigen. Dat was het hele punt. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff gaf toe dat afschaffing ‘een gok’ was, CDA-leider Buma sprak van een ‘inschatting’ en premier Rutte ‘voelde in al zijn vezels’ dat het een goed besluit is. 

Juist het niet-aanvoeren van onderbouwing voor de juistheid van het besluit, was tot nu toe voor de oppositie de grote steen des aanstoots. Rutte zou nu pas echt een probleem hebben als hij destijds in de Kamer met het gewraakte onderzoek had staan zwaaien.Ofwel hij kende het niet, ofwel hij had ook in het najaar allang in de gaten dat het niet verstandig was om daar de verdediging aan op te hangen. 

Voorspelling van de dag: ook dit brandje zal de coalitie wel weer weten te blussen. De afschaffing blijft ook na deze week op tafel. Elders op het Binnenhof zoekt de oppositie intussen naarstig verder naar nieuwe projectielen om het vuur zo snel mogelijk weer aan te steken.

KANSLOOS
Uitzetting Antillianen

Wat de PVV-Kamerleden Fritsma en De Graaf al wisten, werd vandaag bevestigd in een uitermate geprikkeld Kamerdebat: hun initiatiefwetsvoorstel om criminele Antillianen terug te sturen naar hun eiland van herkomst, gaat roemloos tenonder. Op het linkerdeel van de Kamer hadden ze al niet gerekend, maar ook het rechterdeel haakt af. Het plan is 'onuitvoerbaar' en 'onhaalbaar', oordelen CDA en VVD, waarmee elk uitzicht op een meerderheid verloren is.

Het debat bood het Denk-Kamerlid Öztürk wel de gelegenheid om zijn aversie van de PVV uiteen te zetten. Hij nam foto's mee van PVV-politici die de afgelopen jaren om uiteenlopende redenen in opspraak kwamen: 'Ik zou zeggen, begin met het uitzetten van de criminele PVV'ers.' Daartoe zou een speciaal eiland kunnen worden aangewezen, bepleitte hij. 'Een eiland vol inteelt, waar het klimaat ijskoud is.'

Een verzoek van Kamervoorzitter Khadija Arib om niet te veel op de man te spelen had geen effect, waarop het CDA-Kamerlid Van Toorenburg haar vertrek uit de zaal aankondigde: 'Ik heb interessante inbrengen gehoord van verschillende leden, maar ik denk dat ik nu iets beters te doen heb.'

Öztürk zag daarin dan weer bewijs 'hoe ver het CDA richting PVV is geschoven'.

Het debat gaat binnenkort verder, met of zonder Van Toorenburg.

EN DAN DIT NOG
Gaswinning sneller omlaag?

Bij alle zorgen voor de bewoners van het gaswinningsgebied was er vandaag ook weer een lichtpuntje: minister Wiebes van Economische Zaken denkt dat de gaswinning mogelijk al in 2020 onder de 12 miljard kubieke meter kan dalen. Dan moet wel alles meezitten

Met Pechtold op de kunstroute

In navolging van Thierry Baudet ('Schamen wij ons voor onze identiteit ofzo?') trok dat andere lid van de kunstcommissie van de Tweede Kamer, Alexander Pechtold, met verslaggever Ariejan Korteweg langs de kunstwerken op en rond het Binnenhof. De twee gezworen politieke tegenstanders zijn het verrassend vaak met elkaar eens.'Een rommeltje. Die hond verdient dat hele platform.'

Cartoon van de dag: Collignon

Beeld de Volkskrant

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.