De dictator spreekt: Gullit moet weg, en wel heel snel

Charles Bromet en Willem Vissers

Rubriek Ruimte op links in de Volkskrant van woensdag 15 juni

Als de dictator van Tsjetsjenië, de voor niets of niemand terugdeinzende Ramzan Kadyrov, opdracht geeft drie punten mee te nemen uit Perm, op straffe van ontslag, berg je dan maar.
Zelfs Amkar Perm-uit bleek dinsdag te moeilijk voor Terek Grozny, de club van Ruud Gullit. Weer verloren, met 1-0, door een eigen doelpunt nota bene.

Gelukkig betrof het een uitwedstrijd. Gullit kon meteen naar huis. Het zou mooi zijn: instappen in de Transsiberië Express. Opstappen op station Perm, krantje onder de arm, via Kirov naar Moskou, en dan naar Amsterdam vliegen. Beetje nadenken onderweg, over de meest onbezonnen stap in een hoe dan ook rijke loopbaan.
Was hij trouwens nog veilig geweest in het roversnest van Kadyrov, waarover talloze alarmerende rapporten van mensenrechtenorganisaties zijn geschreven? Was het licht in de Kaukasische kerker van Kadyrov al gedoofd? Liepen diens tijgers al warm? Bij wijze van spreken dan.

Kadyrov, heerser over de autonome republiek in Rusland, gebruikt voetbal als opstapje naar roem en huurde de charismatische wereldster Gullit in voor een salaris van naar schatting zes miljoen euro.
Gullit vertrekt met de slechtst mogelijke aantekening op zijn magere cv als trainer. Hij is uitgeluid met een rapport waarmee een kind een omweg naar huis zou maken.
De maandag op de website van Terek verspreide verklaring, uitgegeven dus vóór het onvermijdelijke ontslag, is uniek. Het epistel laat niets heel van trainer én mens Gullit. Allereerst gaat het schrijven in op de ‘reeks vergissingen’ en ‘verkeerd transferbeleid’. Dan: ‘Gullit begrijpt niets van de spelers en het team.’ Of: ‘Er is geen tactiek, geen herkenbare stijl.’ En: ‘Terek heeft er nog nooit zo hopeloos bij gelopen.’

En dat terwijl Kadyrov het beste voorhad met Gullit. ‘Slechts weinigen kunnen rekenen op zoveel aandacht van het hoofd van de Republiek als Terek.’ Het ontbrak Gullit aan niets, qua luxe, maar hij zeurde over spelers en omstandigheden. Samengevat: ‘Hij praat onzin.’
Volgens de tekst op de site, vermoedelijk door Kadyrov persoonlijk gedicteerd, zou Gullit meer aandacht hebben voor het nachtleven dan voor de vorming van het elftal. Er is zelfs een sneer naar Nederland te lezen. ‘We hebben geen drugs en geen onfatsoenlijk nachtleven, zoals in Nederland en de rest van Europa.’ De verklaring eindigde met de nadrukkelijke opdracht drie punten mee te nemen.

Gullit faalde jammerlijk. Waardeloze wedstrijd op kunstgras, in een leeg stadion in Perm. Het is bijna een film. Gullit hield van een avontuur, hij had een baan en geld nodig. Het deerde hem niet dat zijn naam werd besmeurd door westerse critici, die hem veroordeelden omdat hij, icoon van de sport, handlanger werd van een tiran. Hij ging gretig op diens aanbieding in.

Nu is hij zelfs eerloos ontslagen door een paria van de internationale gemeenschap. Je kunt je afvragen wat daarvan het ergst is.

Willem Vissers

twitter: @vkwillemvissers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden