Nieuws CAO

De deuren van ziekenhuizen sluiten op 20 november voor landelijke staking

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Volgens de vakbonden doen zij dit, omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland tot nu toe uitblijft.

Werknemers van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis ( OLVG ) protesteren eind juli voor de ingang van het ziekenhuis voor een betere cao. Beeld ANP

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november hun deuren sluit voor niet-spoedeisende zaken.

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten op 20 november 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. De vakbonden verwachten dat zeker de helft, 100.000 zorgmedewerkers, gehoor aan de oproep zullen geven.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding. De FNV meldt dat een eenmalige uitkering van duizend euro voor iedere medewerker een onderdeel is van een informeel bod van de werkgevers, maar de vakbeweging heeft daar moeite mee. 

Volgens de FNV ligt er momenteel een informeel bod met daarin een eenmalige uitkering van duizend euro voor werknemers. De vakbond vindt dit niet voldoende, omdat werknemers er structureel geen geld bij krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden