"De desserts zijn het beste van de avond"

Mac van Dinther gaat eten in &Samhoud/places.

&Samhoud/places? Maffe naam. Dat kan ik uitleggen. De naamgever is Salem Samhoud, eigenaar van een organisatieadviesbureau. Hij begon dit restaurant samen met topchef Moshik Roth. Als een soort inspiratieplek, zeg maar.

Moshik Roth ken ik toch? Had die niet al ergens een sterrenzaak? Dat is een klasbak van de Nederlandse gastronomie. Roth kookte een uitspanning in de duinen op tot twee sterren. Onlangs verhuisde hij naar het Oosterdokseiland in Amsterdam. Overveen was te klein voor hem geworden. Het is net open.

We eten dus sterren? Ja en nee. Behalve een chique restaurant is &Samhoud ook een loungebar. Hier wil Roth gastronomie brengen op een betaalbaar niveau.

Briljant idee. Vinden wij ook.

Gloednieuwe zaak dus. Mooi geworden? &Samhoud zit tussen het Hilton Doubletree hotel en de openbare bibliotheek. Achter de glazen gevel strekt zich een ruime lounge uit met een grote bar als middelpunt. Het restaurant is boven. Beneden kunnen we kunnen kiezen uit een fauteuil in de living room, een tafeltje aan het raam of de connection corners.

Connection corners? Cirkels van hoge zeegrijze banken rond een houten tafel. Achter de ramen krioelt de mierenhoop voor het Centraal Station. Maar wij zitten lekker in ons eigen nestje onder de tekst: There is no love sincerer than the love of food. De muren staan vol met dat soort spreuken.

Ik ben toch vooral nieuwsgierig naar het eten. Op de kaart staan twaalf gerechten. Voor en hoofd door elkaar, een structuur kunnen we niet ontdekken. Het is de bedoeling dat we bordjes delen, zegt de ober, een jongeman in een korenblauwe broek en colbert met opgetrokken mouwen. Shared dining heet dat.

Hip. Jij zegt het. We bestellen twee keer drie gerechten die in golven op tafel aanspoelen. Het eerste trio bevat een aardige tomatensalade met perzik en mozzarella, knapperige Flammkuchen, een soort Elzasser pizza, en een bord Spaanse ham met broodstengels en tomatensaus. Het is nogal veel ham; je zou er de boterhammen van een kinderrijk gezin mee kunnen beleggen.

Klinkt niet alsof je al uit je dak gaat van genot. Dat gaan we ook niet. Het vuurwerk moet uit de tweede golf komen. Dat lukt met de Spaghetti...Not, sliertjes calamares met spek, kaas en ei. Het ei is op precies 62 graden gegaard tot een smeuïge substantie die het midden houdt tussen een zacht gebakken ei en dikke saus. De eerste touch of brilliance.

Maar de duivenborst is een domper. Niet de duif zelf. Die is zacht, robijnrood en sappig. Maar hij ligt op bitter wrakhout van radicchio in een dunne wrange saus. Daar zou truffel in moeten zitten, maar daar proeven we niks van. Er hoort eigenlijk ook ganzenlever bij, maar dat wilden we niet. Het staat trouwens wel voor de volle prijs op de rekening.

Gek. Zijn de desserts beter? Die zijn het beste van de avond. Een eigele crème Catalan onder een knapperig suikervliesje en een frisse ananascocktail met schuim van rum en kokos.

Goede bediening? Vlot, maar niet erg oplettend.

Zo te horen valt het toch een beetje tegen? Zeker als je bedenkt dat we alles bij elkaar 160 euro kwijt zijn. Het kan slimmer. Bestel de Tomeato, Roth's vegetarische hamburger met friet. Die kost 8 euro. Bordje van die goede spaghetti erbij en je hebt voor 20,50 lekker gegeten. Kan er nog wel een dessert af.

De cijfers
Kosten:
59 euro (p.p.)

Punten:
Eten: 7
Bediening: 7
Entourage: 8
Prijs-kwaliteit: 6,5

Het menu
Amalfi Coast
Alsace peace of mind
Airy
Spaghetti...not
Unusual
My Favourite
Brûlée à la Espagnol
De Cocktail

&samhoud/places
Oosterdokskade 5
1011 AD Amsterdam
020-2602094
www.samhoudplaces.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden