Cijfers bij het nieuws

De derde golf lijkt begonnen: in een week steeg het aantal besmettingen met 18 procent

De derde golf lijkt echt begonnen. Het aantal nieuwe besmettingen neemt de laatste week alweer flink toe. In een week tijd steeg het aantal besmettingen met 18 procent naar gemiddeld 5.302 besmettingen per dag.

 Verpleegsters op de cohortafdeling van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Beeld ANP
Verpleegsters op de cohortafdeling van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.Beeld ANP

Aanvankelijk was deze stijging nagenoeg volledig op het conto te schrijven van de flinke uitbreiding van het aantal afgenomen testen. Aangezien ook schoolkinderen nu veel vaker getest moeten worden, vinden de GGD’s logischerwijs ook meer besmettingen. Maar de laatste dagen zijn er ook signalen dat er in de GGD-teststraten ook naar rato meer besmette personen worden gevonden. Tot nog toe liet het percentage positief een continu dalende lijn zien. Door veel meer te testen - dagelijks worden er inmiddels zo’n 60 duizend burgers getest - daalde dit percentage in twee weken tijd van 9,2 procent naar 7,6 procent. De laatste drie dagen is deze daling echter gestagneerd.

Zondag meldde het RIVM zelfs dat het percentage positief gemiddeld 7,7 procent bedroeg. Dit hogere percentage is opmerkelijk, omdat een week geleden veel minder werd getest. Deze combinatie van stijgend aantal geregistreerde besmettingen met een evenzeer stijgend percentage positief wijst op een toename van de uitbraak van covid-19.

De oorzaak zal liggen in enerzijds de besmettelijkheid van de Britse variant, maar ook in de recente versoepelingen van maatregelen waardoor het aantal contactmomenten toeneemt. Tussen leeftijdsgroepen is er nog wel een relevant verschil. Bij de alleroudste groep (80 plus) blijft het aantal besmettingen dankzij de vaccinatie gestaag dalen, terwijl juist onder de jeugd door de schoolopening sprake is van stijgingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden