De denker hersteld van de slijptol

'De denker' van Rodin is terug in het Singer. Bronsdieven hadden het in 2007 zwaar toegetakeld.

Rutger Pontzen

amsterdam Het gerestaureerde bronzen beeld De denker van Auguste Rodin is donderdag teruggekeerd in het Singer Museum in Laren. Op 17 januari 2007 werd het daar met zes andere sculpturen uit de tuin ontvreemd. Twee dagen later werd het, zwaar beschadigd, teruggevonden. Met een slijptol waren het rechter onderbeen en de linker bovenarm afgezaagd. Ook de rest was flink gehavend.


De twee bronsdieven konden aan de hand van een in de museumtuin achtergelaten routeplan worden opgespoord, en aangehouden nadat ze een gehuurde slijptol hadden teruggebracht. Ze kregen vier en vierenhalf jaar cel. Een derde verdachte, die logistieke hulp bood, kreeg twaalf maanden, waarvan vier voorwaardelijk.


Dat De denker uit het Singer Museum zou worden gerestaureerd was aanvankelijk niet zeker. Experts als Frits Scholten, hoofdconservator beeldhouwkunst van het Amsterdamse Rijksmuseum, adviseerden het gehavende beeld zo tentoon te stellen, als 'een krachtig symbool van kunstvandalisme'.


Met het verzekeringsgeld zou het museum dan een nieuw afgietsel kunnen kopen. Singer-directeur Jan Rudolph de Lorm achtte deze werkwijze te veel eer voor de dieven. Bovendien bracht een vergelijkbare sculptuur van Rodin op een veiling eind 2007 nog 2,5 miljoen euro op. Te veel geld voor een nieuw exemplaar voor zijn museum.


Na veel overleg werd pas twee jaar na de diefstal besloten het beeld alsnog te herstellen. Het gerestaureerde beeld, vier jaar geleden nog geschat op 1,3 miljoen euro, wordt tot 27 januari 2011 in depot opgeborgen. Dan zal het weer aan het publiek worden getoond. Van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917) zijn vijftig kleine, bronzen versies van De denker bekend. De 'Singer-roof' vond destijds plaats in een serie diefstallen van bronzen beelden. Uit de tuinen van Beelden aan de Vecht in Maarssen en Kunststichting Hazart en galerie De Ploegh in Soest werden begin 2007 bij elkaar twaalf sculpturen gestolen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden