De Deinums hebben zich ten doel gesteld aan te tonen dat rauwe biologisch-dynamische melk gezonder is voor de mens

Aflevering 72: hoe meer paardebloemen de koe eet, hoe geler haar melk, aldus de biologisch-dynamische boer.

'In het voorjaar ziet het hier knalgeel van de paardebloemen', zegt Welmoed Deinum, dochter en toekomstig bedrijfsopvolger van Sierd Deinum en Joke Ensing van de graasboerderij in Sondel. 'Zo vinden mensen ons huis. De navigatie houdt er hier vaak mee op. Ze denken: het zal daar wel zijn.'

Ik help Welmoed en haar vriend Wilmer om de koeien naar binnen te halen voor het melken. De dieren komen slechts schoorvoetend in beweging, ze blijven liever in de buurt van hun eten. Ze houden zichzelf gezond, zegt ze, onder meer door hun kruidenrijke dieet. In het voorjaar bloeit er speenkruid, paardebloem, cichorei, pinksterbloem, duizendblad, witte klaver, naast verschillende grassoorten. 'De koeien weten precies wat ze nodig hebben en wanneer.' Na de winter storten ze zich direct op de paardebloemen, die volgens de biologisch-dynamische leer goed zijn voor de lever. 'Dan is hun melk ook geler.'

De Deinums hebben zich ten doel gesteld aan te tonen dat rauwe biologisch-dynamische melk gezonder is voor de mens. Hun eigen melk hebben ze al wel uitvoerig laten analyseren. Die zit boordevol goede vetten, vetzuren en omega 3. 'Gelukkig wordt de consument steeds kritischer', zegt Joke Ensing. Sierd Deinum: 'Gezondheidsclaims zijn lastig, dus moet je daar voorzichtig mee zijn, totdat het echt wetenschappelijk is aangetoond.' Een grootschalig onderzoek zit in de pijplijn.

Beeld Nederlandse Freelancers

Dat neemt niet weg dat zij zelf allang weten hoe het zit. Verhitting van melk, pasteuriseren, is slecht, het beschadigt de eiwitten in de melk. Sierd Deinum: 'Bij FrieslandCampina weten ze dat ook best, vermoed ik. Maar voor bulkproductie is het lastig. Melk van koeien die mais hebben gegeten wordt zelfs extra verhit, vanwege een minieme kans dat er nog bacteriën in zitten. Je houdt dan melk over waarvan de technische kwaliteit goed is.'

Maar er is dus meer dan technische kwaliteit, wil hij maar zeggen: 'Als je kunt aantonen dat rauwe melk van graskoeien gezonder is, verandert dat de zaak voor consumenten. Het kan boeren het extra zetje geven om het anders te gaan doen. En dat helpt bij de omslag naar een bloeiende lokale voedselmarkt en een mooi en levend platteland.'

Caspar Janssen loopt een jaar lang door Nederland en brengt al doende het landschap in kaart, en daarmee de planten, dieren, mensen en kwesties van het Nederlandse land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden