'De Deet': steil en afstandelijk

PROFIEL..

van onze verslaggever Bart Jungmann

amsterdam De tijdgeest is niet altijd even genadig geweest voor de 65-jarige Wim Deetman. In de jaren tachtig was hij als bewindspersoon op Onderwijs (eerst als staatssecretaris en later als minister) aanhoudend het mikpunt van protest. Roel in ’t Veld, destijds topambtenaar op het ministerie, herinnert zich een kampeervakantie in Italië, waar de minister het toiletblok werd uitgejaagd door boze landgenoten.

Wim Deetman, geboren in Den Haag, maar met wortels in de Veluwezoom, gold als stijf, steil en afstandelijk. De tijdgeest had het niet begrepen op dergelijke karaktertrekken

Maar Deetman liet zich niet van het politieke toneel jagen en die vasthoudendheid werd beloond. De politieke polarisatie nam af en de gewraakte eigenschappen werden in de jaren negentig al veel meer gewaardeerd in de acht jaar dat Wim Deetman Tweede- Kamervoorzitter was.

Maar in professioneel opzicht zal Deetman zijn fijnste jaren hebben beleefd als burgemeester van geboortestad Den Haag, een functie die hij van 1996 tot en met 2007 uitoefende. ‘De Deet’ noemden ze hem in Den Haag, zowel in het gemeentehuis als op straat.

Door zijn natuurlijke afstandelijkheid was hij de ouderwetse burgemeester, die je in kinderboeken en belegen tv-series tegenkomt. Het was een rol van notabel, die Deetman met nauwelijks verholen plezier speelde. Omdat hij zo goed benaderbaar was, speelde iedereen in Den Haag het spel graag mee.

In 2008 werd Wim Deetman lid van de Raad van State en nu gaat hij, trouw lid van de Nederlands Hervormde Kerk, de externe commissie leiden, die onderzoek doet naar seksueel misbruik in rooms-katholieke instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden