De damp sloeg van zijn sterren af

De tekenaar Piet Klaasse (83), die zondag overleed, was bekend om zijn paarden en jazzmusici. Zijn studenten herinneren zich vooral een bevlogen inspirator....

Erik van den Berg

CONCERTGANGERS kenden Piet Klaasse van zijn onafscheidelijke viskoffertje. Daarin zaten zijn kleurkrijtjes, in vaste volgorde gerangschikt zodat hij in het halfduister tijdens een concert nooit misgreep. Duizenden tekeningen van jazzmuzikanten in actie maakte Klaasse, meestal midden in het gewoel van overvolle festivals. Zijn losse, rake portretten van sterren als Dizzy Gillespie, Miles Davis en B.B. King werden in 1984 verzameld in het boek Jam Session, met inleiding van J. Bernlef. De Engelstalige editie vestigde tot in Amerika zijn naam als jazztekenaar.

Maar Klaasse, die zondag na een beroerte op 83-jarige leeftijd overleed, was minstens evenzeer een 'paardenman'. Zijn dravende, steigerende of vredig grazende dieren, vaak zijn eigen exemplaren in de wei achter de boerderij in Eemnes, hadden veel gemeen met zijn muzikanten: ze waren realistisch en vol vaart, de damp sloeg eraf. Lof oogstte hij met Concours Hippographique, een bundel van zijn beste paardentekeningen. In 1981 kreeg hij een Gouden Penseel voor de illustraties bij Eelke de Jongs Sagen en Legenden van de Lage Landen.

Piet Klaasse studeerde aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten en doceerde ruim dertig jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij werd er een van de geliefdste docenten en leidde er talrijke illustratoren op, onder wie Tom Eyzenbach en Mance Post. Zijn lessen waren even befaamd om zijn vakmanschap als om zijn onorthodoxe aanpak.

Het weergeven van zoiets immaterieels als beweging en geluid fascineerde Klaasse bovenmate. Zijn onderwierp ving hij liefst in volle vlucht. 'Dat is het jachtinstinct hè?', verklaarde hij in 1984 in de Volkskrant. 'De zwiepende staart van de kat die op het vogeltje loert.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden