De dames van de schakelkamer

Het jaartal is 1969 en de lokatie de stad Derby in de Britse Midlands. De PTT is met ruim 400 duizend employees 's lands grootste werkgever....

In deze kringen van jonge, hoopvolle vrouwen - 'Wachtend op het Lot, wachtend op Liefde' - speelt Switchboard Operators van Carol Lake, die in 1989 de Guardian Fiction Prize ontving voor haar debuut Rosehill. Net als deze eerste bundel is Switchboard Operators een verzameling onderling verbonden verhalen die een beeld schetsen van het leven in de Engelse provincie. De personages zijn hoofdzakelijk vrouwen tussen de zestien en eenentwintig jaar. Tegen hun eenentwintigste stappen de meesten immers in het huwelijksbootje en krijgen ze van de PTT een premie, waarna ze geacht worden het veld te ruimen. Wie na haar eenentwintigste nog niet getrouwd is, kan uitzien naar een leidinggevende functie in de schakelkamer en een leven als vrijgezel.

Dank zij de welgekozen combinatie van tijdstip en plaats - de Roaring Sixties kloppen aan de poorten van de provincie - beweegt Switchboard Operators zich voortdurend op het breukvlak van twee tijdperken. Aan de ene kant zijn er de doorgaans onschuldige practical jokes, de bakvissenroddels, het in de pub naar jongemannen hengelen, terwijl uit de jukebox The Ronettes klinken. Aan de andere kant doemen grote veranderingen op, zowel maatschappelijk als in het persoonlijke leven van de betrokkenen. Via de media weerklinken vakbondstaal, politiek gekrakeel en protestgeluiden tegen de gevestigde orde.

De dames van de schakelkamer bevinden zich in een bevoorrechte positie. Zij beleven de werkelijkheid ook nog eens langs een weg die voor anderen gesloten blijft: de telefoongesprekken van hun cliënten, die ze regelmatig stiekem afluisteren. Tegelijkertijd vormen ze de voorafschaduwing van een wereld waarin communicatie en intermenselijk contact steeds minder met elkaar te maken zullen hebben. HB

Carol Lake: Switchboard Operators.

Bloomsbury, import Penguin Nederland, ¿ 50,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.