De dagsluiting van vandaag

Elke avond draagt een artiest op de Parade voor de Volkskrant een dagsluiting voor. De volgende ochtend staat zij in de krant. Vandaag: regisseur Annechien Koerselman

Okay, ik ben verslaafd. Het hoge woord is eruit. Al geloof ik niet dat mijn naaste omgeving nu van zijn stoel gevallen is. Ik zelf ook eigenlijk niet. Alleen soms ontbreekt me de tijd om dit tot me door te laten dringen.

Maar toen ik gisteren nog even met mijn Moulin Rouge-spelers over het Westbroekpark dwaalde, werd ik me ineens helemaal van mijn gelukzalige toestand bewust. Struinde ik twee jaar geleden niet op dezelfde manier in Parijs rond: 'Moulin Rouge, Annechien, moet je daar niet iets mee op de Parade?' Meer dan zo'n flard zal het niet geweest zijn, maar genoeg om mijn verslaving te activeren. Daar moet u zich overigens niet te veel van voorstellen. Mijn hersenactiviteit is dan te vergelijken met zo'n apparaat, waar zeepbellen uitploppen.

Tot het condensatieproces aanbreekt en ik samen met mijn spelers, vormgevers, technici dat luchtkasteel tot theatertempel mag omtoveren. Zo'n repetitieproces verloopt nooit zoals je tevoren zou uittekenen. Sommige mensen schieten daar compleet van in de stress, maar, ik ontken niet langer, ik ben verslaafd aan dat spel met het toeval. Aan die kick om alle eindjes aan elkaar te knopen en zo de toeschouwer een aangrijpend verhaal te geven.

In de volksmond heet zo iemand workaholic. Ik geloof niet dat je me zo kunt diagnosticeren. Eerder zie ik mijn verslaving als een onuitroeibare levensdrift om van het schijnbare niets iets te mogen maken. Doe mij maar theater. En in die verslaving stond ik zeker niet alleen, gisterennacht in het Westbroekpark.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden