De dagsluiting van vandaag

De dagsluiting van de oprichter van de Parade Terts Brinkhoff. Over een ontspoord paard en malse Griekse schapen.

Ons moeder kwam in een gekke bui (die ze vaker had, ook met drank) aan met een klein paard en een wagen. Wij moesten er wel zelf voor zorgen en het mocht geen geld kosten. Het lieve schillenhitje graasde en snuffelde soms als een hond door de buurt als er in zijn weilandje te weinig gras was. Iedereen hield van het beest en kinderen klommen erop of liepen er onderdoor. Totdat we een weekje op vakantie gingen en ik Quintus achterliet in een vette wei.

Het paard vrat zich helemaal vol en wilde daarna niet meer rijden. Hij rende trots met de staart omhoog. Niemand kreeg hem te pakken en iedereen werd bang van het dikke beest.

Jaren later was ik in Griekenland en voelde aanvankelijk medelijden met de schapen die, hoewel ze er gezond uitzagen, bijna geen grassprietje te eten vonden. Des avonds verbaasde ik me over het malse en smakelijk schapenvlees.

Hoe kan het vlees van een beest dat, na een hele dag zoeken en knabbelen, zo veel lekkerder smaakt dan het vlees van een volgevreten schaap uit de polder? Een boer zei: een beest is veel gelukkiger als het zijn eten bij elkaar moet scharrelen dan wanneer het in een volle wei de hele dag hetzelfde vreet.

Bepalen deze inzichten ook het debat in Europa en Nederland? Het verband is in ieder geval dat de Grieken het werk voor dit kabinet doen met verwarring en het klimaat van harde maatregelen. Maar ook dat u deze zomer lekker kunt snuffelen en knabbelen op de Parade. Daar ga je, net als die Griekse schapen, lekker van ruiken. En je wordt er niet te dik van.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden