De dagelijkse dosis

Ruim 250 evenementen en 1.800 deelnemers telt de Dutch Design Week. Verspreid over Eindhoven worden conceptuele experimenten, kant-en-klare producten en kunstzinnige sierobjecten gepresenteerd. Zeven ontwerpen - voor elke dag één - als toonbeeld van diversiteit.

JEROEN JUNTE

Foto's 1 t/m 7: Moooi, Mieke Meijer, Femmy de Rijk, Fieke van Berkom, Rene van der Hulst, Bart Hess, Erik de Bruin

One Man Chair Nacho Carbonell

De Spaanse ontwerper Nacho Carbonell is na zijn afstuderen in 2007 aan de Design Academy in Eindhoven blijven hangen. Qua naam en faam is de wereldberoemde ontwerper Eindhoven inmiddels alweer ontgroeid, zo was hij guest of honour op het prestigieuze Design Miami/Art Basel. Maar tijdens de Dutch Design Week is hij ook in Eindhoven onontkoombaar. De handgemaakte creaties van Carbonell balanceren tussen uitzinnige luxe en experimentele meubels met vernieuwende functionaliteit. Expositieruimte Onomatopee toont zijn One Man Chair, aangevuld met materiaalstudies en ontwerptekeningen. Wie precies wil weten hoe de uitzinnige meubels van Carbonell tot stand komen, kan een bezoek brengen aan zijn nieuwe studio in de broedplaats Sectie C, een voormalige Stork-fabriek met meer dan 50 werkplaatsen van ontwerpers en kunstenaars. Tijdens de Dutch Design Week houdt Carbonell hier open huis en kunnen bezoekers letterlijk over zijn schouder meekijken.

Meubels van Nacho Carbonell

Sectie C

Daalakkersweg 2-8

nachocarbonell.com

Evaporation Cooler Bastiaan Hemmes

Het hoogtepunt van de Dutch Design Week is de Graduation Show, de jaarlijkse expositie van de ruim 150 eindexamenstudenten van de Design Academy Eindhoven. Verwacht innovatieve producten en verrassende concepten - en wie weet spot je de nieuwe Piet Hein Eek (lichting 1992, Sloophoutkast) of Maarten Baas (lichting 2002, Smoke Chair). Vooral voeding is dit jaar een dankbaar onderwerp. Bastiaan Hemmes heeft een actuele en praktische toepassing gevonden voor een eeuwenoude koeltechniek. Twee terracotta potten zijn in elkaar geplaatst met tussen beide wanden een laag nat zand. Het aardewerk absorbeert het water en gaat 'zweten'. Door deze verdamping koelt het water in de binnenste kruik. Deze koeling zonder stopcontact biedt een duurzaam - en ook nog eens stijlvol - alternatief voor de kunststof waterkoelers op kantoren en wachtruimtes; zijn Evaporation cooler kan ook nog eens eenvoudig zelf worden bijgevuld met kraanwater.

Graduation Show

De Witte Dame

Emmasingel 12

designacademy.nl

Dutch Design Week

Diverse locaties in Eindhoven.

Zaterdag 22 t/m zondag 30 oktober. Kijk op ddw.nl

Bio-digester kitchen island Philips Design

Naast degelijke tv-toestellen en handige scheerapparaten doet het Philips Design Team af en toe ook toekomstverkenningen resulterend in experimentele producten. Dat deze prototypes ooit in productie worden genomen is onwaarschijnlijk; het doel is vooral trendresearch. De meest recente van deze Design Probes is het project Microbial Home - oftewel een serie futuristische producten die een huishouding duurzaam moeten maken. Verlichting is nog steeds de core business van Philips en daarom is een lamp bedacht met lichtgevende bacteriën die gevoed worden door biogas gewonnen uit compost. Maar centraal in de keuken - en dus ook in dit project - staat het Bio-digester kitchen island. Dit keukenblok heeft een vergister die menselijke afvalstoffen en groenteresten omzet in methaangas, waarmee bijvoorbeeld kan worden gekookt. Geen betere locatie voor de presentatie van deze futuristische Philips-experimenten dan het sloophout-designcomplex van Piet Hein Eek dat is gehuisvest in een voormalige Philipsfabriek.

Philips Design

Piet Hein Eek, Halvemaanstraat 30

design.philips.com

Balance Mieke Meijer

Het wisselende ontwerpcollectief Dutch Invertuals presenteert zich op de Dutch Design Week inmiddels traditiegetrouw met een zelfgemaakte thema-expositie. In een wereld waarin de poolkappen smelten en de landen failliet gaan is veiligheid een idee-fixe, zo veronderstellen de acht jonge ontwerpers van Dutch Invertuals. Dus brengt het designcollectief met de groepspresentatie Untouchables een ode aan de kwetsbaarheid en riskant leven; de locatie is, heel toepasselijk, een ongebruikte stationshal. Mieke Meijer heeft dit idee vertaald in de fragiele tafellamp Balance die bij het kleinste contact uit elkaar valt. Het breekbare armatuur bestaat uit twee metalen buizen die op elkaar balanceren. De buizen zijn geleidend zodat de led-lamp brandt als de twee contact maken.

Dutch Invertuals

Fuutlaan 12b

dutchinvertuals.nl

Ultimaker

Het is een houten kratje ter grootte van een forse schoenendoos. Maar in dit lowtech frame bevindt zich een hightech 3D-printer waarmee digitale ontwerpen kunnen worden geprint. De Ultimaker, zoals deze 3D-printer heet, is te koop voor nog geen duizend euro. Dit Nederlandse ontwerp maakt de 3D-printer, die nu nog duizenden euro's kost, toegankelijk voor een breed publiek. De Ultimaker is te zien op het 3D Printing Event. Blikvanger op dit evenement wordt de 'printwall', die bestaat uit meer dan tien Ultimakers op een rij met de capaciteit van een kleine fabriek. Voor wie meer wil weten over de mogelijkheden van 3D-printing is er op dinsdag 25 september een verdiepend seminar met internationale sprekers georganiseerd (aanmelden verplicht).

3D Printing Event

Torenallee 24

3dprintingevent.com

Slime Bart Hess

In de galerie Zand wordt het werk tentoongesteld van de drie genomineerden voor de Young Designer Award, de prijs voor aanstormend designtalent. Te zien is het conceptuele design van het duo BCXSY en de layer-applicaties voor smartphones van Sander Veenhof. Maar het meest spectaculair zijn de modecreaties van Bart Hess. De jonge ontwerper experimenteert met zelfgemaakte materialen en vervaardigt hiermee onorthodoxe kledingstukken met een compleet nieuwe vormtaal. Zo produceerde hij een synthetisch nepbont van kunststof en metaal. Hess presenteert zijn mode in opzienbarende foto's. Zijn bekendste werk is Slime, een serie jurken en accessoires van glibberige kunststof die door Lady Gaga werden gebruikt in de videoclip van Born this way.

Genomineerden Young Designer Award

Galerie Zand

Kleine Berg 45

galeriezand.nl

barthess.nl

Heracleum Bert Jan Pot

Natuurlijk worden appels met peren vergeleken bij de Dutch Design Awards, die zijn verdeeld in categorieën als Ruimtelijk, Product en Communicatie. Want hoe kun je nou het kwaliteitsverschil bepalen tussen een voetgangerstunnel, een vloerkleed of een videoclip? Maar in de categorie 'begeerlijk hebbeding' dat innovatieve techniek paart aan verfijnde esthetiek, kan er maar één winnaar zijn: de kroonluchter Heracleum van ontwerper Bert Jan Pot voor designlabel Moooi. De vorm is geïnspireerd op de plantensoort berenklauw. De zwakstroom voor de ledlampjes wordt geleid door het flinterdunne frame zelf, dat is behandeld met een isolerende coating. De lampjes zijn verpakt in dunne kunststof hoesjes, wat zorgt voor een aangenaam gedempt licht.

Genomineerden Dutch Design Awards

Stadhuisplein

dutchdesignawards.nl

design

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden