De DAE's, NIE's, LADP's en DNME's van de Oeso

Wie wijs wil worden uit de Oeso-terminologie, dient het ABC goed te kennen. En een lijstje met afkortingen uit het Oeso-jargon boven zijn bed te hangen....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze verslaggever

PARIJS

Zo heeft deze studieclub het over DAE's. Dat zijn de 'Dynamische Aziatische Economieën', zoals Hongkong, Korea, Maleisië en nog zo wat landen. Die moeten goed onderscheiden worden van de NIE's. Want deze categorie wordt gevormd door de Nieuwe Industrialiserende Economieën.

Slechts de Aziatische NIE's worden met name genoemd: Hongkong, Korea, Singapore en Taiwan.

Dan zijn er ook nog de LADP's: Latijns Amerikaanse Partners in Dialoog, waarvan Argentinië, Brazilië en Chili deel uitmaken. De dialoog waarvan sprake is, wordt gevoerd met de Oeso. De LADP's en de DAE's vormen samen de DNME's: de Dynamische Niet-Lid-van-de-Oeso Economieën. Zij mogen niet verward worden met de grote drie, China, India en Indonesië. Want de grote drie zitten weer in een groepje met twaalf andere landen die MDE's genoemd worden: Grote Economieën in Ontwikkeling.

Er blijven wat onduidelijkheden. Een medewerker van de Oeso kon gisteren niet zeggen wat nu precies het verschil is tussen de Aziatische NIE's en de DAE's. 'Een kwestie van definitie' zegt deze Koreaan. En gelijk heeft-ie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden