'De cursisten zijn pittige tantes'

KABUL - Een Afghaanse politieman die salueert voor een vrouwelijke collega? Het komt voor. Maar vaker worden vrouwelijke agenten seksueel misbruikt door hun collega's. 'Dat is aan de orde van de dag', bevestigt Joke Florax, werkzaam bij de Europese politietrainingsmissie EUPOL.


Florax, met ruim dertig jaar ervaring bij de Nederlandse politie ('Ik was een van de eerste vrouwen op het bureau Warmoesstraat') geeft in de Afghaanse hoofdstad Kabul les aan vrouwelijke agenten, na hun basistraining. Het is de bedoeling dat deze Afghaanse vrouwen zo de hogere rangen binnen de nationale politiemacht-in-opbouw bereiken. 'Vaak worden vrouwen op functies geplaatst die niet overeenkomen met hun opleiding en capaciteiten.'


Anders dan in het oerconservatieve Kunduz is er onder vrouwen in Kabul veel belangstelling voor (extra) trainingen, zegt Florax. 'Veel vrouwen vinden het vervelend als er een man voor de klas staat, of als ze met mannen een cursus moeten volgen.'


Daarom hebben de vrouwelijke politietrainers uit de VS en Europa hun Afghaanse seksegenoten apart genomen. Dit najaar begon de eerste cursus, waarvoor 23 vrouwen werden geselecteerd. 'Het zijn pittige tantes. Leergierig en gedreven. Tegenover ons, buitenlandse vrouwen, zijn ze open', vertelt Florax. 'Als we ernaar vragen, vertellen ze ons gruwelijke verhalen over misbruik door collega's en huiselijk geweld. Een vrouw kwam hier met tien gebroken vingers. Ze was gestraft door haar man, van wie ze wilde scheiden.'


De Afghaanse politie telt iets meer dan duizend vrouwelijke (onder)officieren, inclusief drie generaals op een totaal van 140 duizend agenten. Florax en haar collega's bij EUPOL zijn niet pessimistisch. Ze wijzen erop dat luitenant-generaal Mohamed Ayub Salangi, hoofd van de politie in de provincie Kabul, een speciale opleiding voor vrouwelijke leidinggevenden ontwikkelt, en 'getalenteerde vrouwen op hogere posities' wil plaatsen.


De Noorse politietrainster Ingrid Maehre ziet als grootste uitdaging 'het doorbreken van het verzet van mannelijke officieren met zeer traditionele opvattingen'.


Op het ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de Afghaanse politie valt, leidt de vrouwelijke luitenant-kolonel Zakia Rahmati de afdeling die zich bezighoudt met huiselijk geweld. Rahmati (35) zegt dat zij wordt gerespecteerd door haar mannelijke collega's. 'In uniform is iedereen gelijk.' Ze wordt omringd door politiemannen die instemmend knikken. Een rechercheur reageert positief op de vraag of hij zijn vrouw bij de politie zou laten werken. 'Natuurlijk, als zij dat wil.' Erg overtuigend klinkt het niet.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden