De culturele hoogtepunten voor de winter

Wonderschone kleurenfotografie uit de tijd dat daarop nog werd neergekeken, een musical op de klanken van grootmeester Stephen Sondheim, een verse King Kong-film en elf andere door V voorspelde culturele hoogtepunten van het komende kwartaal. Niks lekker warm binnenblijven, eropuit!

Redactie
null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Tip 1. Indiedance: Weval en Polynation
Denken we aan Nederlandse dance, dan zien we rijen 'Dutch dj's' door oneindig festivalland gaan. Trance en 'tech house', en handjes in de lucht. Maar vorig jaar gebeurde er ook iets moois aan de linkerzijde van al dat feestelijke plaat- en mixwerk van soms een toch wat laag soortelijk gewicht. De dancebandjes kwamen bovendrijven, met bedachtzame en subtiele elektronische muziek die niettemin geschikt is om er de dansschoenen mee te testen. En nog mooier: die écht live werd gespeeld, bij vlammende lichtshows en meeslepend drumwerk. (+)

Tip 2. Expositie Martin Margiela in ModeMuseum
Eigenlijk is er amper wat bekend over de Belgische mode ontwerper Martin Margiela, maar de modewereld loopt weg met hem. In het ModeMuseum in Antwerpen is dit voorjaar een expositie te zien met het werk dat hij maakte voor Hermès. De ongrijpbare modeontwerper is een favoriet van museumconservatoren. (+)

Tip 3. Arna Mackic, architect van de verbinding
Ze moet nog afstuderen aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Dat krijg je, als je naast je studie een boek schrijft, een bureau begint en al een aanstelling hebt als hoofd van de architectuurafdeling op de Amsterdamse Rietveld Academie. The Guardian prees al haar boek. Houd architect Arna Mackic in de gaten. (+)

Tip 4. René van Kooten in musical Into the Woods
René van Kooten is gek op de muziek van De Amerikaanse grootheid Stephen Sondheim. Geen wonder dat hij nu speelt in Into the Woods, een mengelmoes van musical en de sprookjes van de gebroeders Grimm. (+)

Arna Mackic. Beeld Jasper Zwartjes
Arna Mackic.Beeld Jasper Zwartjes

Tip 5. Hide & Seek van ontwerper Maarten Baas
De kans is groot dat u een van zijn ontwerpen al kent. Maar de nieuwe stoel van Maarten Baas is pas over tweehonderd jaar klaar. Op 18 februari opent in het Groninger Museum zijn grote solotentoonstelling. Met zijn even speelse als serieuze ontwerpen heeft de 38-jarige ontwerper een plek veroverd in de eregalerij van het hedendaags design. De Volkskrant ontleedt zijn ontregelende oeuvre aan de hand van vijf ontwerpen. (+)

Tip 6. Pinkpop, het toneelstuk
Pinkpop, het toneelstuk, gaat over vriendschap, liefde, alzheimer en muziek. Met acteurs Henriëtte Tol en Huub Stapel, en beelden uit het festivalverleden. De band Rowwen Hèze maakt speciaal voor deze voorstelling een paar nummers. (+)

Tip 7. Fototentoonstelling Ed van der Elsken in Stedelijk
Het Stedelijk kocht al vroeg werk van Ed van der Elsken. 27 jaar na zijn dood brengt het museum weer een grote expositie over hem: De verliefde camera. Wat maakt hem nou zo'n uitzonderlijk fotograaf? 'Het klassieke antwoord is toch dat hij een goed oog had.' (+)

Tip 8. Toneelgroep Maastricht presenteert debuut Frans Pollux
Pinkpop, het toneelstuk, gaat over vriendschap, liefde, alzheimer en muziek. Met acteurs Henriëtte Tol en Huub Stapel, en beelden uit het festivalverleden. De band Rowwen Hèze maakt speciaal voor deze voorstelling een paar nummers. (+)

Rowwen Hèze in Ahoy. Beeld anp
Rowwen Hèze in Ahoy.Beeld anp

Tip 9. Wozzeck, opera van de universele soldaat
De opera Wozzeck van de Oostenrijkse componist Alban Berg heeft in elk tijdperk zijn eigen, fatalistische zeggingskracht. Het verhaal over de gelijknamige soldaat blijft actueel zo lang er ergens oorlog is. Het kan naar believen worden ingekleurd door de oorlog van het moment. De invulling van de Poolse regisseur Krzysztof Warlikowski is in maart te zien bij De Nationale Opera. (+)

Tip 10. Kong: Skull Island (film)
Jordan Vogt-Roberts' King Kong laat niet lang op zich wachten. De reuzenaap, in deze versie extra groot, plukt al na een halve minuut vliegtuigen uit de lucht alsof het insecten zijn. De film draait vanaf maart. (+)

Tip 11. Fototentoonstelling William Eggleston in Foam
In zijn regenboogoeuvre ving William Eggleston het dagelijks leven van de jaren zestig en zeventig. Foam toont de (bijna) complete serie uit de collectie van Museum Ludwig in Keulen. Het zijn foto's die gemaakt werden in de tijd dat Eggleston nog niet bekend was. Maar kijk ernaar en je ziet dat de jonge fotograaf al goed wist wat hij deed. (+)

Tip 12. Jonge choreografen op CaDance Festival
In het oude centrum van Den Haag mogen toeschouwers eind januari en begin februari rondwandelen in verborgen binnentuinen, sfeervolle kapellen, monumentale panden en hippe hotspots. Tijdens het CaDance Festival presenteren jonge choreografen en performers daar videokunst en interactieve installaties. CaDance wil tijdens 4x4 - The Fellowship of the Dance publiek anders laten kijken naar deze gemixte wijk, ook wel de Haagse Jordaan genoemd, met creatieve broedplaatsen naast rossige hoerenstraatjes, sociale woningbouw naast statige herenhuizen. (+)

CaDance Beeld .
CaDanceBeeld .

Tip 13. Willem Ritstier op de Stripdagen
Stripscenarist Willem Ritstier krijgt tijdens de Stripdagen in Rijswijk een oeuvreprijs. 'Vaak wordt vergeten dat een strip zonder een goed verhaal maar een verzameling dode plaatjes is.' (+)

Tip 14. Rococo in Teylers Museum
Om de verwachtingen te temperen: de Watteau-tentoonstelling in Teylers wordt geen blockbuster. Wat basiskennis van de rococoschilder geen kwaad. Hier krijgt u een spoedcursus. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden