De Crossland X is de eerste 'Franse' Opel met moderne rijhulpjes, maar een goede vering ontbreekt
De suv is inmiddels zó populair, dat Opel er nu twee in hetzelfde segment heeft. Er was al de Mokka, de Crossland X is erbij gekomen. Is het een aanwinst?
Wie auto's wil verkopen, weet tegenwoordig wat hem te doen staat: zet het model lekker hoog op de wielen, plak er wat kunststof panelen op en geef het een stoere naam, bij voorkeur iets met een X.
Dat weet Opel ook. Het heeft zelfs zo veel vertrouwen in de afzetmarkt dat het met een concurrent van een van zijn eigen modellen is gekomen. De nieuwe suv, de Crossland X, zit in het B-segment, net als de al langer bestaande Mokka X. Verschil: die is te krijgen met vierwielaandrijving en die mag u in die uitvoering als een terreinwagen beschouwen. De uitsluitend voorwielaangedreven Crossland X kan, alle plastic beschermstoerigheid ten spijt, maar beter op de verharde weg blijven.
De Crossland X is de eerste 'Franse' Opel en daarmee het begin van een nieuw tijdperk voor het merk. De auto is ontwikkeld voordat het PSA-concern de Duitse concurrent overnam van General Motors, maar er is nauw samengewerkt. Onderhuids is het Frans wat de klok staat. De Crossland deelt zijn onderstel met dat van de komende Peugeot 2008 en Citroën C3 Aircross en ook de motor is helemaal Frans.
Exterieur
Van buiten is de Opel onmiskenbaar Opel. Het front vertoont het familiegezicht dat we ook van de andere modellen kennen. 'Lifestyle' is een woord dat fabrikanten graag op dit soort auto's plakken. Dus is het uiterlijk van de Crossland in verschillende uitvoeringen leverbaar, naar wens van de klant. Bliks testauto was uitgevoerd in 'True Blue' met een wit dak en witte spiegelkappen. Je moet ervan houden, opvallend is het wel.
Binnenin treffen we ook geen Franse frivoliteiten aan, maar Duitse degelijkheid. Het dashboard is gelijk aan dat van de Astra: netjes afgewerkt, overzichtelijk met alles op de plekken waar je ze bij een moderne auto verwacht.
Gereden Opel Crossland X Special Innovation
Motor 1,2 liter driecilinder turbo benzine, 110 pk, 6-traps automaat
Topsnelheid 187 km/u
0-100 9,1 sec.
Verbruik 5,4 l/100 km (opgave), 7,3 l/100 km (test)
CO2 123 gr/km
Prijs euro 30.687, vanafprijs euro 19.999
Multimedia, navigatie en andere informatie op een aanraakscherm, de fysieke knoppen voor de luchtbehandeling eronder. Ook de voorstoelen, waar Opel zo trots op is, met AGR-certificaat (Aktion Gesunder Rücken,) zijn leverbaar tegen meerprijs. Die zitten inderdaad prima, met hun in dikte en hoogte elektrisch verstelbare lendensteun.
Over ruimte heeft niemand in deze compacte auto te klagen. De achterpassagiers hebben zelfs voor deze klasse bovengemiddeld veel been-en hoofdruimte. Iedereen zit lekker hoog. Die hoge zit en vooral hoge instap is een kenmerk van de suv-achtigen. Dat spreekt, alle reclame-uitingen met hippe, actieve jongeren ten spijt, vooral de oudere medemens aan. U hoeft zich tijdens lange ritten niet te vervelen, want er is wifi aan boord voor liefst zeven apparaten. Drie maanden of 3 Gb gratis bij aanschaf van een nieuwe Crossland X, daarna moet een abonnement worden afgesloten bij een provider.
Tekst gaat verder na de figuur.
Moderne rijhulpjes
Aan moderne rijhulpjes en veiligheidsvoorzieningen heeft de Crossland X, zeker in de luxeversie die Blik meekreeg, geen gebrek. Een greep: een achteruitrijcamera die een beeld van 180 graden geeft, hulp bij inparkeren, botswaarschuwing en automatisch remmen voor andere verkeersdeelnemers (tot 30 kilometer per uur), dodehoekwaarschuwing, herkenning van verkeersborden. Sturen moet je overigens nog helemaal zelf doen, want de tussen-de-lijntjeshouder is niet meer dan een piep bij overschrijden van die lijntjes en ook adaptieve cruisecontrol ontbreekt.
Wat er wel is: een head-updisplay, geprojecteerd op een doorzichtig kunststof paneeltje dat bij het starten gezellig zoemend tevoorschijn komt en weer verdwijnt als je de motor uitzet. Die is weliswaar verkrijgbaar tegen een meerprijs, maar het is erg fijn je snelheid en navigatie te kunnen zien zonder je ogen van de weg te hoeven nemen.
Rijden doet de Crossland X ook prima. De 1,2 liter driecilinder motor is krachtig genoeg, behoorlijk stil en de automaat schakelt soepel. Maar wat betreft veercomfort moet Opel echt nog even in de leer bij zijn Franse partners. Vooral korte hobbels zijn wel erg voel- en hoorbaar, wat op slechtere wegen op den duur tamelijk vermoeiend is. Gelukkig hebben in elk geval de bestuurder en de bijrijder de gezonderugactiestoelen.
Niet te stuiten
De opmars van de suv's en crossovers lijkt vooralsnog onstuitbaar. Viel tien jaar geleden nog maar 8 procent van alle in de EU verkochte personenauto's binnen dat segment, vorig jaar was dat al ruim verdrievoudigd: 26 procent van de 14,6 miljoen nieuwe personenauto's. De verwachting is dat die groei doorzet tot 34 procent in 2020. Slecht nieuws overigens voor de luchtkwaliteit, want met het aantal zware suv's stijgt ook de CO2-uitstoot in Europa weer.