De Crisis dag 374

Ondanks de crisis loopt de schade als gevolg van de files voor het wegtransport op. Alexander Sakkers, voorzitter van brancheorganisatie TLN, schat de schadepost op jaarbasis op 750 miljoen euro, een stijging van 50 miljoen vergeleken met de vorige berekeningen, over 2006/2007....

Sakkers komt tot dit bedrag door de vertragingen als gevolg van de files, het hogere brandstofverbruik en de extra rij- en rusttijden van chauffeurs. ‘De economische teruggang heeft invloed op de groeicijfers. Anders was de schade nog groter’, zei Sakkers woensdag.

De Wereldbank leent 4,3 miljard dollar (2,9 miljard euro) aan India om het land te helpen de wereldwijde recessie te doorstaan. Dat maakte de ontwikkelingsbank dinsdagavond (plaatselijke tijd) bekend. Het geld moet de Indiase regering in staat stellen de economie te stimuleren.

Bijna de helft van het bedrag is bedoeld om de bankensector te ondersteunen, zodat de kredietverlening op peil blijft. Het overige geld wordt gebruikt voor de aanleg van infrastructuur, zoals wegen, spoorwegen, havens en elektriciteitsnetwerken. Bijna de helft van de huishoudens in India (44 procent) heeft geen toegang tot elektriciteit.

Na de zomervakantie zou de economische crisis in de bouw in alle hevigheid toeslaan, zo luidden de voorspellingen. Maar van een explosie van ontslagen of faillissementen is nog geen sprake.

Het aantal faillissementen valt mee, zegt Jan-Paul Schop van adviesbureau USP, een van de opstellers van de Bouwbarometer, die het sentiment in de bouw peilt. ‘Jaarlijks gaan zo'n zevenhonderd bouwbedrijven failliet. Dit jaar ligt het 20 procent hoger.’ Die toename zit volgens hem vooral bij zelfstandigen zonder personeel.

Schop betwijfelt of de voorspelde grote klap in de bouw komt. Hij stoort zich aan de sombere scenario's voor de sector. ‘De situatie in de metaal is veel ernstiger’, zegt hij. De werkgelegenheid en de productie in de bouw lopen terug, erkent ook Schop. En volgend jaar gaat het nog minder. Vooral de nieuwbouw krijgt klappen. Maar daar staat tegenover dat renovatiewerkzaamheden aantrekken. Hij schat dat de productie met 10 procent terugloopt. ‘En dat kunnen bedrijven wel aan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden