Weblog

'De creativiteit waarmee een Moskoviet fout parkeert, is schier oneindig'

Het laatste bastion van ongebreidelde Russische vrijheid gaat voor de bijl. Er worden hoge boetes voor fout parkeren ingevoerd. Maar correspondent Arnout Brouwers vraagt zich af of de Russische passie zich wel zo eenvoudig laat knechten.

Arnout Brouwers
Een fout geparkeerde auto in Moskou wordt weggetakeld Beeld reuters
Een fout geparkeerde auto in Moskou wordt weggetakeldBeeld reuters


Wat is de overeenkomst tussen een Moskoviet die tegen Poetin gaat demonstreren en een Moskoviet die zijn auto dubbel parkeert - of op het zebrapad zet, pontificaal op de stoep, of simpelweg op een rijstrook?

Beiden laten zich niet afschrikken door hoge boetes. Hopen we.
Zelf ben ik altijd gecharmeerd gebleven van de absolute parkeerchaos die Moskou kenmerkt. Wat een vrijheid! De creativiteit waarmee een Moskoviet fout parkeert, is schier oneindig. En dat heb ik het niet over het rijgedrag - al blijft het aandoenlijk een stoet terreinwagens en Lada's over trottoirs en door plantsoenen te zien scheuren omdat ze het echt even gehad hebben met die rode stoplichten of de file. Waarbij moet worden aangetekend dat dit niet netjes is en bovendien gevaarlijk voor voetgangers.

Terzijde zij opgemerkt dat de categorie verkeersdeelnemers om wiens veiligheid het ons uiteindelijk allemaal te doen is, de voetganger (fietsers in Moskou zijn zelfmoordenaars of expats), zich soms gedraagt alsof de zondvloed al door de voorsteden van Moskou spoelt en ons spoedig allemaal zal wegvagen. Het zebrapad wordt overgestoken - ten overstaan van een colonne hard aansuizende auto's - met ofwel een houding van peilloos nihilisme ('rijdt u over me heen, dan is alles voorbij') ofwel met vlammende ogen ('durf het eens om over me heen te rijden!').

Monstrueuze maatregel
Deze week zijn in heel Rusland hoge boetes voor fout parkeren ingevoerd - en die in Moskou en St. Petersburg zijn twee keer zo hoog als in de rest van het land. Wie nu dubbel parkeert of op een zebrapad, riskeert een boete van drieduizend roebel (circa 75 euro). Ook 'gewoon' fout parkeren (zoals op de stoep) zal worden bestraft, waarschuwen de autoriteiten. Bovendien wordt betaald parkeren ingevoerd - een monstrueuze maatregel die dan ook wordt aangevochten bij het Constitutionele Hof.

Tja, de vooruitgang is niet te stoppen. Wat hebben de Russen al niet over zich heen gekregen de afgelopen jaren aan redelijke overheidsmaatregelen? Hogere accijnzen op wodka en bier, beperkte verkooptijden voor alcohol, levensgrote waarschuwingen op pakjes sigaretten. Ook elders zie je dat de openbare ruimte 'normaliseert'. Casino's zijn verbannen, steeds meer Moskovieten bezondigen zich aan 'vriendelijk rijgedrag' en de nieuwe metrowagons suizen niet alsof je bezig bent aan een duizelingwekkende reis naar het einde - maar zijn stil en voorzien van airconditioning. Minder dan de helft van de vrouwen loopt nog op hoge hakken (was: 97,8 procent) en steeds vaker wordt je geconfronteerd met een beleefde caissière.

Siberië
En nu gaat dus ook het laatste bastion van ongebreidelde vrijheid, wild parkeren, voor de bijl. De democratie een beetje kort houden, vooruit, maar met het inperken van vrij parkeren wordt echt getornd aan de grondrechten van de moderne Rus. Heeft die soms het communistische juk afgeschud om zich over te geven aan het West-Europese socialisme van de 'redelijke' edoch dwingende en alom aanwezige staat? Helemaal geloven doe ik het niet, want de Russische passie voor persoonlijke vrijheid laat zich niet meer zo eenvoudig knechten.
Maar toch. Siberië lonkt.

Arnout Brouwers is correspondent van de Volkskrant in Moskou

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden