De creatieve transfers van FC Twente

Bij de komst van de Mexicaan Jesús Corona is FC Twente in 2013 in zee gegaan met investeerders die de club dwongen tot een wurgcontract. Er zijn meer voorbeelden van creatieve transfers die de club uiteindelijk in grote problemen brachten. De KNVB maakt om 17.00 uur woensdagmiddag bekend of de club de licentie voor betaald voetbal mag houden. Lees hieronder terug welke deals FC Twente in problemen bracht.

Joop Munsterman in 2012.Beeld anp

Enschede, Cyprus, Malta of Mexico - van voormalig- Twente-voorzitter Joop Munsterman kan veel worden gezegd, maar niet dat hij de weg niet wist in het internationale zakenleven. Over de gehele wereld wist hij de afgelopen jaren investeerders te trekken om zijn droom waar te maken: de provincieclub ontwikkelen tot een internationale topclub.

Uit gelekte contracten wordt steeds meer duidelijk hoe Munsterman de voetbalclub daarbij heeft uitgeleverd aan dubieuze investeerders en schimmige bedrijven. Hij sloot wurgcontracten, waardoor FC Twente nu financieel en sportief bijna dood is. Contracten die bovendien in sommige gevallen in strijd waren met de FIFA-regels en voor de KNVB verborgen werden gehouden. Het leverde Twente al puntenaftrek en boetes op.

Maar FC Twente had in de jaren 2012 en 2013 de miljoenen van investeerders nodig om spelers te kunnen kopen en uiteindelijk ook om de club overeind te houden. Zelf had de club geen geld meer. Er was sprake van een enorme schuldenlast en over het seizoen 2012/2013 werd een verlies geleden van ruim 8,5 miljoen euro.

Het geld om de Mexicaan Jesús Manuel Corona van het Mexicaanse Monterrey te kopen, moest daarom wel van anderen komen. Zoals eerder de Chileen Felipe Gutiérrez met de hulp van investeerders was aangetrokken. En zoals in 2014 een deel van de transferrechten van een handjevol spelers aan het investeringsfonds Doyen werd verkocht.

Dušan Tadic

De Servische vleugelspeler Tadic werd in 2012 door FC Twente gekocht van FC Groningen. De aankoop van de speler lijkt vooralsnog een rechttoe-rechtaan transactie tussen de clubs, de zaakwaarnemer en de speler. Eenmaal bij FC Twente wordt de speler onderdeel van een miljoenencarrousel, waarvan er zoveel plaatsvinden in de voetballerij.

Begin 2014 heeft FC Twente geld nodig en sluit Munsterman namens de club een contract met investeringmaatschappij Doyen Sports Investments, dat gevestigd is op Malta. In ruil voor een lening van 5 miljoen euro krijgt Doyen transferrechten in handen van zeven Twente-spelers, onder wie Tadic.

In de zomer van 2014 wordt de Serviër verkocht aan de Engelse club Southampton voor ongeveer 13 miljoen euro. Daarvan kreeg Doyen 10 procent. Uit later gelekte overeenkomsten bleek dat FC Twente vervolgens ook de zaakwaarnemer flink moest betalen. Hij kreeg 3,6 miljoen euro van de transferopbrengst.

Deze betaling werd echter verzwegen voor de KNVB omdat FC Twente toen financieel onder curatele stond en de voetbalbond mogelijk niet had ingestemd met deze constructie. Aan de KNVB werd gecommuniceerd dat de zaakwaarnemer van Tadic 1,8 miljoen euro kreeg. De rest zou de manager vervolgens met valse facturen voor nooit verrichtte diensten overgemaakt krijgen.

Beeld ANP

Jesús Corona

Een koopje is Corona vanaf het moment dat FC Twente hem in de zomer van 2013 aantrekt. De club betaalt circa 3,5 miljoen euro voor de vleugelspeler, maar meteen verkoopt FC Twente 60 procent van zijn transferrechten aan het Mexicaanse bedrijf Represetanciones Internacionales Vijai. Wie daar achter schuilgaan, is niet bekend. Dat bedrijf betaalt daarvoor 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro), waardoor Twente zelf maar 9 ton voor de speler hoeft neer te leggen.

De Mexicaanse investeerders gaan niet zomaar met Twente in zee. Ze stellen strenge eisen in het contract. FC Twente moet haar best doen om Corona voor 30 miljoen euro te verkopen. Als er een bod komt van 20 miljoen of hoger, moet Twente dat accepteren. Als de club dat niet doet, moet ze een boete van 12 miljoen euro betalen. Als er een bod komt van minder dan 20 miljoen euro, moet Twente schriftelijk toestemming vragen aan het Mexicaanse bedrijf.

Corona werd vorig jaar zomer verkocht aan FC Porto voor rond de 12 miljoen euro. Of FC Twente schriftelijk toestemming heeft gevraagd, is niet bekend. Twente liet deze week weten de contracten rond Corona te onderzoeken.

Beeld ANP

Felipe Gutiérrez

De Chileen Felipe Gutiérrez werd in de zomer van 2012 gekocht van de Chileense club Universidad Católica. FC Twente betaalde 2,8 miljoen euro voor de aanvallende middenvelder. Ook bij deze aankoop is er geld nodig van investeerders. In dit geval leggen vier commissarissen onder wie Joop Munsterman en Aldo van der Laan en drie andere geldschieters het geld bij elkaar. Om deze investeerders buiten beeld te houden, loopt de aankoop via twee vennootschappen op Cyprus. Daarnaast is het fiscaal een stuk interessanter om de aankoop via het eiland te laten lopen.

Welke afspraken er exact rond de aankoop van Gutiérrez zijn gemaakt, is niet duidelijk. Het leverde Munsterman en Van der Laan het verwijt van belangenverstrengeling op. Ze zouden er als investeerder bijvoorbeeld baat bij hebben de speler te verkopen, terwijl het voor de club beter zou kunnen zijn hem te behouden. Van der Laan zei vorig jaar dat er geen sprake van was dat de geldschieters zelf probeerden aan de speler te verdienen. Eventuele winst bij een transfer zouden de vier commissarissen in FC Twente steken, zei hij. Gutiérrez speelt nog steeds bij FC Twente.

Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden