ANALYSESTATISTIEKEN CORONAVIRUS

De corona-uitbraak in de wereld – de handigste cijfers op een rij

Alle landen in de wereld publiceren dagelijks cijfers over de uitbraak van het coronavirus. Maar in elk land zijn de problemen weer anders en bevindt de crisis zich in een andere fase. Hoe moeten we de statistieken met elkaar vergelijken?

Beeld Titus Knegtel

Hoe gaat het elders in de wereld? En hoe moeten we de situatie in Nederland vergelijken met andere landen? Vanwege de uitbraak van het coronavirus verschijnen er dagelijks nieuwe statistieken over de situatie in uiteenlopende landen. Alle landen rapporteren cijfers en media maken er samenvattingen van, maar er circuleren ook grafieken waarvan de herkomst of bron niet altijd duidelijk is. De Volkskrant zet daarom de belangrijkste internationale cijfers op een rij en ververst ze enkele keren per dag. Bij elke grafiek staat een korte toelichting om de grafiek beter te kunnen begrijpen. Voor extra duiding kunt u dagelijks in de krant of op de website een nadere toelichting lezen.

Alle landen

Door zelf de naam van een land in te voeren kunt u snel de informatie van een specifiek land vinden. De cijfers worden minstens één keer per dag bijgewerkt. Niet elk land registreert de cijfers op dezelfde manier. Voor het aantal besmettingen maakt het heel veel uit hoeveel er getest wordt. Maar ook het sterftecijfer kan afwijken door een andere registratie. De sterfte per dag is verschilt per land enorm, hieronder ziet u die aantallen niet op dezelfde schaal. Door uw muis over de grafiek te bewegen ziet u de werkelijke aantallen.

Sterfte per continent

Een heel globaal beeld van de verspreiding van het virus geven de sterfgevallen per continent. Hier is duidelijk te zien waar op dit moment de meeste overledenen door covid-19 zijn gemeld.

Sterfte per miljoen inwoners

De betrouwbaarste maatstaf om landen met elkaar te vergelijken is het aantal doden per miljoen inwoners. Zo kan de fase waarin kleine landen zich bevinden beter worden vergeleken met grote landen. Hoe meer overledenen per miljoen inwoners, hoe harder een land getroffen is door het coronavirus. De onderstaande grafieken tonen het aantal overledenen per miljoen inwoners voor de tien landen met de meeste sterfgevallen.

De huidige sterfte per miljoen inwoners vindt u in de grafiek hieronder. De landen die we hier weergeven zijn de tien landen met de meeste sterfgevallen in totaal. In kleine landen zoals Andorra en San Marino kan de sterfte per miljoen inwoners enorme uitschieters vertonen, terwijl het dan in absolute zin niet om grote aantallen gaat. 

Wereldwijde trends

Covid-19 verspreidt zich over de hele wereld sinds de uitbraak in China. In onderstaande grafiek is de toename van het  totaal aantal gedetecteerde besmettingen wereldwijd te zien, inclusief genezen of overleden patiënten. Het werkelijke aantal besmettingen zal hoger liggen omdat lang niet iedereen wordt getest, maar deze cijfers geven wel iets weer over de trend.

Overledenen wereldwijd

De besmettingsgolf heeft inmiddels wereldwijd duizenden slachtoffers geëist. Onderstaande grafiek toont per week het totale aantal geïnfecteerden dat tot dan toe aan de ziekte is overleden. 

Besmettingen per land

Het aantal vastgestelde besmettingen geeft een goed beeld van de fase waarin de uitbraak zich bevindt. Als het aantal besmettingen toeneemt, is de uitbraak aan het groeien. Als het aantal besmettingen afneemt, is een land het virus aan het temmen. Niet alle landen meten echter op dezelfde wijze – zo voert Nederland weinig testen uit – zodat onderling vergelijken lastiger is. We laten hier de 10 landen zien met het grootste aantal doden door covid-19. Let op: de assen zijn niet gelijk, een lijn op gelijke hoogte betekent niet een gelijk aantal.

Sterfgevallen

In deze grafiek ziet u het verloop van de sterfgevallen per land in de laatste weken door covid-19 in de tien landen met de meeste overledenen. 

Sterfte per dag

Om de fase waarin een land zich bevindt te kunnen bekijken, is de sterfte per dag een handige maatstaf. Als het aantal doden oploopt, is de uitbraak aan het toenemen. Bij een dalend aantal doden is in het betreffende land de situatie aan het verbeteren.

Sterftecurve per land

Om landen te vergelijken worden ook vaak de sterftes sinds het eerste of het tiende sterfgeval in beeld gebracht. Hieronder ziet u een vergelijking van het totale sterftecijfers, ten opzichte van het aantal dagen sinds het eerste sterfgeval. We gebruiken hier een logaritmische schaal (10-100-1000), om zo de grote en kleine getallen beter in één keer in beeld te kunnen brengen. De manier waarop een sterftecurve zich ontwikkeld is van veel factoren afhankelijk, niet in het minst van hoe tijdig en nauwkeurig autoriteiten in een land de sterftecijfers melden. De grafiek hieronder kan wel inzicht verschaffen in de situatie in verschillende landen, maar zeker niet de toekomst voorspellen.

Wereldkaart

Wereldkaart interactief

Verantwoording en bronnen

Het aantal bevestigde besmettingen is lager dan het aantal mensen dat daadwerkelijk besmet is met het virus. Lang niet iedereen met klachten wordt getest, en het is ook mogelijk om besmet te zijn zonder (zware) klachten. Wij geven deze data hier toch weer, omdat het wel een indicatie geeft van regionale spreiding en de toename van het aantal besmettingen.

De Nederlandse cijfers zijn afkomstig van het RIVM, en worden elke dag zo snel mogelijk na 14:00 uur bijgewerkt. 

Internationale data zijn afkomstig van de Johns Hopkins University, tenzij we actuelere cijfers kunnen verkrijgen van de gezondheidsautoriteit in een land.

Lees verder

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden