De contra-revolutie van 'Keizer Karel'

Terwijl Vitesse ten einde raad zelfs de ambassadeur in Lissabon inschakelt om de transfersom van vijftien miljoen gulden voor spits Van Hooijdonk los te peuteren bij Benfica, kondigt oud-voorzitter Aalbers aan met honderd miljoen op zak te willen terugkeren op de troon in Arnhem....

Van onze verslaggever Willem Vissers

Voor Karel Aalbers is de situatie helder. Hoe kan Vitesse, met al zijn financiële sores, een bod van honderd miljoen laten lopen? Dat kan dus niet. Maar zo gemakkelijk is een glorieuze rentree niet te verwezenlijken, zal Aalbers vermoedelijk ook zelf beseffen. Aalbers lanceerde vrijdag een golf van publiciteit om kond te doen van zijn spectaculaire plannen. Hij voelde zich gedwongen de pers op te trommelen, zo vertelde hij, omdat Vitesse ontkende dat hij contact had gezocht met de club.

Natuurlijk speelde Aalbers bij de tv-optredens op het gemoed. In Hilversum, waar hij van studio naar studio hopte, zei hij dat het onverantwoord was als de clubleiding tot ná de Kerst zou wachten met een reactie op zijn bod. Hij, Karel Aalbers, zou gezien de ernst van de problemen geen oog dichtdoen in het geval híj nog bestuurslid was geweest. Het was een uitspraak met een hoog gehalte krokodillentranen.

Weinig kwam aan bod dat Aalbers zelf degene is geweest die de club in het financiële verderf stortte, omdat onder de onstuimige groei van het Arnhemse bolwerk een zwak financieel fundament lag. Zestig miljoen bedroeg de geschatte schuldenlast op het moment dat hoofdsponsor Nuon hem dwong te vertrekken, hoewel Aalbers volhield dat het wel meeviel met de tekorten. Stel dat Vitesse de waarde van de spelers mocht begroten, dan was er niets aan de hand, zo rekende hij voor. Maar zo werkt dat bij Nederlandse boekhouders nou eenmaal niet.

Aalbers vluchtte destijds naar Marbella en bezwoer tussen de tranen door dat hij op een goede dag zou terugkeren in Gelredome, het stadion van zijn dromen. 'Ik voel me als een vader wiens gezin in één klap is weggevaagd', zei hij in februari in Voetbal International. Sindsdien saneerde de club waar mogelijk, vooral door de duurste kracht Van Hooijdonk te verkopen en de selectie uit te dunnen.

Met trainer Koeman aan het roer presteert Vitesse uitstekend in de eredivisie, maar de doorsijpelende berichten over financiële problemen zijn alarmerend, mede omdat Benfica vooralsnog weigert vijftien miljoen voor Van Hooijdonk over te maken.

En juist op dit penibele moment, toeval of niet, verschijnt Aalbers ten tonele met een bod dat je eigenlijk niet kunt weigeren als club. Honderd miljoen in één keer, pakweg twee maal de jaarbegroting van Vitesse, afkomstig van een Nederlands, beursgenoteerd bedrijf. Zestig miljoen van dat bedrag is bedoeld om sponsor Nuon, waaraan de club met handen en voeten is gebonden, af te kopen. En Aalbers belooft nog meer geldschieters. Trainer Koeman reageerde alvast verheugd op zijn vakantie-adres in Dubai.

Het saillante is dat de nog onbekende geldschieter volgens Aalbers alleen interesse heeft als visionair Aalbers, die niet voor niets met bijnamen als 'Keizer Karel' en 'Karel de Grote' door het leven gaat, terugkeert in een hoge functie bij Vitesse. Sprak Aalbers' publiciteitsman Rood in februari nog van een coup van Nuon om Aalbers af te zetten, hier lijkt minimaal sprake van een contra-revolutie.

Toch kan Vitesse, hoe wantrouwig de club ook is, het zich niet permitteren het bod zomaar af te wimpelen. Want gesteld dat Aalbers geen luchtkasteel optrekt, dan is zelfs veel voor een rentree te zeggen. Niemand betwist namelijk de creativiteit van de man. Het was de voormalige juwelier Aalbers die zich het lot van de club aantrok, toen die begin jaren tachtig verpieterde in de eerste divisie. Hij was ook de man achter Gelredome, het futuristische stadion dat Vitesse deed opstomen in de vaart der voetbalvolkeren.

Maar zelfs al is het bod bloedserieus, dan nog ligt een rentree gevoelig. Is Aalbers' opvolger als voorzitter Vaessen bereid een stap opzij of achteruit te doen? Wil Nuon terugtreden of blijven? Zijn niet te veel ego's gekrenkt bij het gooien met modder vorig jaar?

Essentieel is een uitspraak van Aalbers in februari, vlak na zijn gedwongen vertrek: 'Ik heb sterke en zwakke punten. Mijn kwaliteiten liggen op andere gebieden dan de hele dag gebogen zitten over cijfertjes. Ik heb geen bezwaar tegen een financiële zwaargewicht naast me.'

Misschien ligt dé oplossing daarin besloten: Vitesse uit de nood met honderd miljoen en Aalbers terug, met daarnaast een strenge boekhouder die hem op de vingers tikt als hij ook maar één gulden onverantwoord uitgeeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden