De Congo krijgt grootste waterkrachtcentrale

De Democratische Republiek Congo gaat de grootste waterkrachtcentrale ter wereld bouwen, nog groter dan de Drieklovendam in China. De bouw van de eerste fase van het project Grand Inga, in de rivier de Congo in het westen van het land, moet in oktober 2015 van start gaan.

AMSTERDAM - Het Grand Inga-complex, 200 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Kinshasa, moet een productiecapaciteit krijgen van 40.000 megawatt (40 gigawatt), meer dan tweemaal zoveel als de Drieklovendam, op dit moment de grootste waterkrachtcentrale ter wereld en vergelijkbaar met het vermogen van twintig kerncentrales.

De megacentrale zou volgens de Congolese regering na voltooiing 40 procent van de energiebehoefte in Afrika kunnen dekken. Zij zou in elk geval een eind maken aan het gebrek aan stroom in het door oorlog en corruptie geplaagde Congo zelf, onder meer voor de vitale kopermijnen in Katanga.

De eerste fase van het project is de bouw van een nieuwe centrale, Inga 3, met een vermogen van 4.800 megawatt. Later volgen nog vijf centrales en Grand Inga zelf. Twee in 1972 en 1982 onder president Mobutu gebouwde dammen, Inga 1 en 2, die een gezamenlijke capaciteit hebben van 1.400 megawatt maar nooit op meer dan halve kracht werkten, worden gerenoveerd.

De financiering van het complete megaproject (dat op 60 miljard euro wordt geschat) zal naar verwachting worden gesteund door de Wereldbank, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, de Europese Investeringsbank, het Franse Ontwikkelings Agentschap, en de Ontwikkelingsbank van Zuid-Afrika.

Wie het complex gaat bouwen is nog niet duidelijk. Drie grote consortia azen op de klus: de Chinese Sinohydro Corporation en Three Gorges Corporation, een Spaanse groep met Actividades de Construccion y Servicios, Eurofinsa en AEE, en de Koreaans-Canadese groep Daewoo, Posco en SNC Lavalin.

De plannen zijn gebaseerd op een in maart gesloten ontwerpakkoord over energiesamenwerking tussen Congo en regionale grootmacht Zuid-Afrika. Dat investeert fors in Inga 3 en heeft beloofd ruim de helft van de stroom van deze dam (2.500 megawatt) te zullen afnemen voor zijn mijnindustrie.

Op termijn zouden ook andere landen in Zuid-, Oost- en Noord-Afrika van Grand Inga moeten gaan profiteren. Dat vergt wel de aanleg van een nieuw internationaal elektriciteitsnetwerk of 'grid'. Grand Inga moet op die manier de energie gaan leveren voor de economische groei in booming Afrika.

Volgens de voorstanders heeft Grand Inga veel voordelen vergeleken bij andere dammen. De Congo valt bij Inga over korte afstand 100 meter omlaag. Dit potentieel (42.000 kubieke meter water per seconde) kan worden afgetapt zonder de rivier met een grote stuwdam volledig te blokkeren, door een deel van het water af te leiden naar een reservoir. De aanleg zou ook zonder massale volksverhuizingen en grote milieuschade kunnen gebeuren. De eerste fase (Inga 3) zou ook geen dam zijn maar een innamepunt.

Critici wijzen erop dat grote damprojecten een slechte reputatie hebben. Vanwege de nadruk op de productie van stroom voor mijnbouw en industrie hebben arme Afrikanen er veelal weinig aan. Vrijwel alle stroom van de bestaande Ingadammen - klassieke mislukte 'witte olifanten' - gaat naar de mijnen. Slechts 10 procent van de gewone Congolezen heeft stroom.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden