DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

De coalitie hoopt op uw begrip: iemand moet het doen

Rob Jetten (D66), Klaas Dijkhoff (VVD), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Sybrand Buma (CDA) met elkaar in gesprek in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh

Goedemiddag,
Terwijl de coalitie hoopte op uw begrip voor de situatie, vond D66 een pot met geld terug en kwamen de pulsvissers in de knel.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

CAMPAGNE OP KOMST
Iemand moet het toch doen?

We zullen hier niet beweren dat het een veelbewogen politiek weekend was, maar de partijbijeenkomsten maakten wel duidelijk langs welke lijnen de campagne voor de provinciale verkiezingen van 20 maart zich gaat voltrekken. Terwijl oppositiepartijen als SP, Forum en PVV  voornamelijk geïnteresseerd zijn in het verslaan van Rutte III in de Eerste Kamer, heeft de coalitie alle hoop gevestigd op het verantwoordelijkheidsbesef dat mogelijk leeft onder een deel van de kiezers. In navolging van VVD-leider Rutte (‘ons land is een teer bezit’) gooien ook CDA-leider Buma en CU-leider Segers het geheel over die boeg van bestuurlijke verantwoordelijkheid: regeren, iemand moet het toch doen?

Buma sprak zichzelf en zijn coalitiegenoten op het CDA-congres moed in. Hij is niet van plan ‘zichzelf in een hoekje te laten drijven', zei hij. ‘Voor het CDA ligt de waarheid in de dagelijkse levens van al die gewone Nederlanders die veilig willen leven, die een hekel hebben aan schreeuwers, die naar elkaar omzien. De kleine luyden van deze tijd. Zij worden niet gehoord, zij blijven verweesd achter.’

Segers waarschuwde op zijn congres in Zwolle voor de opkomst van de ‘alles-of-nietspartijen’ in de Tweede Kamer. ‘Partijen die een totale omwenteling aankondigen en gouden bergen beloven. Maar vergeet niet: politici die alles beloven, bereiken in de praktijk helemaal niets.’

Beiden noemden het recente compromis over het kinderpardon als een sterk voorbeeld van wat samenwerking vermag. Daar dacht Geert Wilders, op campagne in Enschede, dan weer heel anders over: ‘Mijn boodschap? Stuur. Rutte. Weg.’

HIER DAT GELD
D66 en de provincies

Het voordeel van verkiezingen die slechts eens in de vier jaar plaatsvinden, is dat campagneteams bij gebrek aan inspiratie de vorige campagne er nog eens bij kunnen pakken. Zo lieten de twaalf D66-lijsttrekkers voor de Provinciale Statenverkiezingen vanmorgen aan de NOS weten dat zij willen dat provincies hun reserves besteden aan schone energie, laadpalen en isolatie van huizen. Er ligt  5,3 miljard euro klaar, likkebaarden zij. Bij de meeste provincies gaat het om geld dat is verdiend door de verkoop van aandelen van energiebedrijven.

Vier jaar geleden deed de partij bij de NOS een soortgelijk voorstel, maar toen dienden de provincies het geld van de energiebedrijven te gebruiken ‘om de economie een flinke zet in de rug te geven'. De miljarden ‘kunnen uitstekend in duurzame groei en innovatie worden gestoken', betoogde toenmalige partijleider Alexander Pechtold. 

Gelukkig hoeven de provinciale fracties niet lang te zoeken naar het antwoord op de vraag waarom dat geld nou nog steeds niet aan het rollen is gebracht: in negen provincies zit D66 in het provinciebestuur. 

D66-Fractievoorzitter Rob Jetten (D66).Beeld ANP

EN DAN DIT NOG
Klimaatstakers in het Torentje

Eén ding hebben de klimaatstakers al bereikt: dinsdag 18.15 uur - na schooltijd -  zijn de organisatoren uitgenodigd op het Torentje om daar met premier Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat te spreken over het klimaatbeleid. Dagkoersenvoorspelling: de bewindslieden gaan hun uiterste best doen om de scholieren te overtuigen dat ze heus op het punt staan om klimaatbeleid te maken, maar dat ze nog een paar maanden nodig hebben. 

Pulsvissers in de knel
Lange tijd hield minister Schouten vol dat zij zich met hand en tand zou verzetten tegen een Europees verbod op de pulsvisserij, maar ze lijkt de handdoek in de ring te werpen: ze heeft het nu nog slechts over een 'fatsoenlijke compensatieregeling'. Slecht nieuws dus voor de pulsvissers, nu alles erop wijst dat deze week het doek voor hen valt

Pulsvissers aan het werk.Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden