De coalitie bewijst de bevolking een slechte dienst door referenda buiten de orde te plaatsen

Bezwaren tegen de huidige wet mogen geen voorwendsel zijn om referenda helemaal af te schaffen.

Oppositieleden Henk Krol (50Plus), Ronald van Raak (SP) en Martin Bosma (PVV) tijdens het Tweede Kamerdebat over de afschaffing van het raadgevend referendum Beeld Freek van den Bergh

De oppositie en de regeringspartijen staan lijnrecht tegenover elkaar over de afschaffing van de referendumwet. De coalitie wijst zelfs een referendum over de referendumwet af - zoveel haast is er kennelijk geboden om aan deze manier van rechtstreekse zeggenschap van de burgers een einde te maken. Aanstaande dinsdag stemt de Tweede Kamer over de kwestie, er is een kleine meerderheid voor afschaffing. Hetzelfde geldt voor de Eerste Kamer.

Nu is de in 2015 ingevoerde Wet raadgevend referendum inderdaad gebrekkig. Het is niet bindend, maar kent wel een opkomstdrempel van 30 procent voor een geldige uitslag. Sommige wetten zijn niet referendabel, zoals die over het koningschap, maar andere, zoals het EU-verdrag over Oekraïne wel. Politiek Den Haag is nog steeds gefrustreerd over dit referendum, waarbij voorstanders van het verdrag twijfelden tussen thuisblijven (om onder die 30 procent opkomst te blijven) of toch te stemmen. Het nee-kamp won het referendum, maar het EU-verdrag bleef vrijwel ongewijzigd.

Nog altijd is een grote meerderheid van de bevolking voorstander van referenda. Dit geldt vooral voor mensen mensen zonder hogere opleiding. Dat zijn ook de Nederlanders die het minste vertrouwen hebben in het functioneren van onze 'diplomademocratie'.

De coalitie bewijst de bevolking een slechte dienst door referenda buiten de orde te plaatsen. Er zijn wel degelijk varianten van directe zeggenschap denkbaar die tegemoet komen aan de bezwaren tegen de huidige referendumwet. De politiek is aan zichzelf verplicht burgers de mogelijkheid te blijven bieden zich door middel van een volksraadpleging uit te spreken over belangrijke vraagstukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden