De club van 5 zwijgt en dat is 'bezopen' vindt Plasterk

'Stuitend. Bezopen.' Ronald Plasterk, financieel woordvoerder van de grootste oppositiepartij PvdA, hekelt de zwijgzaamheid van de vijf partijen die deze week het Kunduz-/ Wandelgangen-/Lente-akkoord sloten. Bij een deel van de oppositie heerst onvrede over het feit dat ze de door hen verfoeide plannen via de media, De Telegraaf voorop, moesten vernemen.

Ronald PlasterkBeeld anp

In Groot-Brittannië is Her Majesty's Most Loyal Opposition al twee eeuwen een begrip. Nederland kent sinds deze week twee soorten oppositie: een deel dat loyaal is aan het door de koningin beëdigde minderheidskabinet van VVD en CDA (althans voor wat de rijksbegroting van 2013 betreft), en een deel dat gruwt van de achterkamertjespolitiek die aan het 'historische akkoord' (aldus premier Mark Rutte) ten grondslag ligt. De tweede groep verwijt de eerste zich te gedragen als regeringspartijen - met de bijbehorende arrogantie.

Fractiekamer
De achterkamer was dit keer niet het Torentje van de premier, maar de fractiekamer van D66. Vooral D66-leider Alexander Pechtold moet het ontgelden. PvdA'er Plasterk: 'Tijdens het Catshuisberaad tussen CDA, VVD en PVV sprak Pechtold in en buiten de Tweede Kamer om de haverklap schande over de radiostilte en het gebrek aan transparantie. Nu worden we door de betrokken partijen, waaronder D66, in het duister gehouden. Onze collega's willen ons niet fatsoenlijk informeren.' De PvdA werd naar eigen zeggen uitgesloten van het beraad tussen de twee regeringspartijen en de oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie.

SGP-leider Kees van der Staaij, evenmin betrokken bij het overleg, oordeelt milder over de gang van zaken. 'Ik moest wel even glimlachen toen Pechtold, die wekenlang hijgerig aan de microfoon stond om te pleiten voor helderheid en transparantie, zei dat we nu maar even moeten wachten. Maar ik lig er niet wakker van.' Van der Staaij vindt het 'te billijken' dat eerst het akkoord wordt doorgerekend door het Centraal Planbureau voordat het in de Kamer wordt besproken. 'We zullen het op zijn merites beoordelen. We roepen nooit boe.'

Pechtold reageert via een woordvoerder laconiek op de kritiek. 'De heer Plasterk is op zijn wenken bediend. Nog geen twee uur na zijn tweet (waarin hij Pechtold gebrek aan openheid verweet, red.) lagen de bouwstenen van het akkoord op straat.'

Debat
Bij de ChristenUnie, die tijdens het Catshuisoverleg ook klaagde over het gebrek aan informatie, bestaat wel begrip voor de kritiek van de PvdA. De partij steunde deze week een verzoek van de sociaal-democraten om zo snel mogelijk een debat te houden, ook al zijn de CPB-berekeningen niet bekend. Maar of een Kamerdebat binnen enkele dagen of pas over een paar weken plaatsvindt, nooit eerder sprak de Kamer zo vroeg over de begroting voor volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden