De cijfers van Oranje

Charles Bromet en Willem Vissers

Bijdrage 11: Wat vonden wij ervan? De cijfers van Oranje in de (nogal saaie, zacht uitgedrukt) wedstrijd tegen Engeland.

Henk Timmer
Aarzelend, in zijn derde interland. Bleef op de lijn staan toen Rooney in het doelgebied opdook én scoorde. Ook als organisator van de verdediging niet te vergelijken met Van der Sar.
Onkenhout: 5
Vissers: 6

Khalid Boulahrouz
Hunkert naar aan plek in het centrum van de verdediging. Als rechtsback bleef hij zwaar onder de maat. Een positiewissel met Ooijer, dat is een mogelijkheid.
Onkenhout: 4
Vissers: 5

André Ooijer
Voor de eerste maal aanvoerder. De samenwerking met Mathijsen verliep stroef en de opbouw verliep traag, zoals zo vaak.
Onkenhout: 5,5
Vissers: 5,5

Joris Mathijsen
Zie Ooijer. Maar Mathijsen had het nog zwaarder.
Onkenhout: 4,5
Vissers: 5

Urby Emanuelson
Bleef met moeite op de been. Zijn start als vervanger van Van Bronckhorst was onzeker, maar hij herstelde zich gaandeweg het duel en finishte frank en vrij.
Onkenhout: 6
Vissers: 6,5

Denny Landzaat
Een van de vertrouwelingen van Van Basten. Van de veertien interlands in 2006 was hij twaalf keer van de partij. Een nette middenvelder, maar zonder verrassingselement en zonder diepgang.
Onkenhout: 5,5
Vissers: 5,5

Stijn Schaars
Jong, maar koelbloedig en geconcentreerd. Om Van Basten-jargon te gebruiken: hij vulde zijn taak goed in. Is nog geen Cocu, maar dat kan ook niet. Kan het wel worden.
Onkenhout: 6,5
Vissers: 7

Clarence Seedorf
Dat we nog eens over hem zouden schrijven dat hij gedisciplineerd en taakbewust voor de dag kwam. De teruggekeerde banneling kreeg van Van Basten een ondankbare taak, een rentree in een oefenwedstrijd, maar hield zich moeiteloos staande en was een van de minst slechte Nederlandse spelers.
Onkenhout: 7
Vissers: 7

Rafael van der Vaart
Als Ronaldinho bij Barcelona al linksbuiten kan spelen, kan Van der Vaart dat bij Oranje ook, op rechts, zei Van Basten vooraf. Dat bleek te kloppen. Maar raar blijft het wel. Van der Vaart maakte 1-1 en was fit en gedreven.
Onkenhout: 7,5
Vissers: 8

Dirk Kuijt
Had de ondankbare taak die Van Nistelrooij zo vaak had bij Oranje. Zelden goed aangespeeld, voortdurend vechtend tegen een overmacht, nauwelijks gesteund door middenvelders.
Onkenhout: 5
Vissers: 5

Arjen Robben
Niet heel goed, maar zeker niet slecht. Af en toe een mooie solo. Wel zeer gedreven. Uit zijn ingooi scoorde, na een kopbal van invaller Vennegoor of Hesselink en een handige duw van Seedorf, Van der Vaart. Maar van een linksbuiten als Robben mag wat meer worden verwacht dan dat.
Onkenhout: 6
Vissers: 7

INVALLERS

Maarten Stekelenburg
Voorkwam in zijn thuisstadion in de slotfase een nederlaag toen Gerrard voor hem opdook. Stekelenburg is hard op weg om Timmer te verdringen als tweede doelman.
Onkenhout: 7
Vissers: 6,5

Kew Jaliens
Verving na een uur Boulahrouz als rechtsback. Bleef op de been, en dat was al heel wat.
Onkenhout: 6
Vissers: 6

Klaas-Jan Huntelaar
De vervanger van Kuijt, na een uur. Ook de tweede spits bleef onzichtbaar.
Onkenhout: 5
Vissers: 5

Jan Vennegoor of Hesselink
Ingezet in de slotfase. Te kort gespeeld om te kunnen beoordelen, maar dat hij betrokken was bij het doelpunt van Van der Vaart, pleit in zijn voordeel.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden