'De christenen bekeren altijd stiekem'

Rabat In Marokko heeft voetbalclub Barcelona een speciaal logo. Op grote schaal worden in Marokko FC Barcelona-shirts en -prullaria nagemaakt, maar het kruis dat in het logo hoort, wordt soms weggelaten....

Van onze verslaggeefster Greta Riemersma

Staat deze ingreep symbool voor de jacht die in Marokko op de christenen is geopend? Sinds maart zijn rond honderd buitenlandse christenen het land uitgezet, in de Marokkaanse geschiedenis van de laatste decennia een ongekend aantal. Onder hen bevinden zich zes Nederlandse weeshuismedewerkers.

De meesten werden binnen een paar uur op het vliegtuig gezet, zonder dat ze zich konden verdedigen. Volgens de Marokkaanse overheid hebben ze zich schuldig gemaakt aan evangelisatie, waarop een gevangenisstraf van maximaal drie jaar staat. Deze mensen, zo luidt de boodschap, hebben nog geluk dat ze het land zijn uitgezet. Het had erger met hen kunnen aflopen.

In Nederland zijn de uitgezette weeshuismedewerkers een handtekeningenactie begonnen, gesteund door de ChristenUnie. In de Verenigde Staten wil Congreslid Frank Wolf op 17 juni een hoorzitting organiseren. Bovendien heeft hij minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken gevraagd de financiële hulp aan Marokko op te schorten.

‘Kicking them out’
De Verenigde Staten hebben in 2008 voor de komende vijf jaar bijna 700 miljoen dollar aan de Marokkanen beloofd. ‘Maar als je nu ziet wat ze doen’, aldus Wolf op Vatican Radio. Sommige van de uitgezette christenen betalen belasting in de Verenigde Staten en met datzelfde geld wordt Marokko gesteund. En wat doet Marokko? ‘Kicking them out.’

Niemand kan er in Marokko omheen dat het beleid ten aanzien van christenen dit jaar plotseling is veranderd. Marokko was altijd tolerant ten opzichte van andere geloven, het jodendom in de eerste plaats omdat zich dat al tweeduizend jaar geleden in dit land vestigde. Maar ook christenen konden hun gang gaan, zolang ze maar geen Marokkaan bekeerden.

Wat de achtergrond is van de beleidswijziging, daarover doet de overheid geen uitspraken. In Marokko circuleren meerdere theorieën, waarvan er één is dat het iets te goed gaat met de christelijke evangelisatie. Niet alleen de islamitische partij PJD windt zich daarover op, ook een middenpartij als de Istiqlal.

Volgens de Marokkaanse overheid zijn in totaal ongeveer tweeduizend Marokkanen tot het christendom bekeerd. Maar volgens Zineb El Rhazoui, die dit onderwerp in Parijs heeft bestudeerd, klopt dat aantal niet. ‘Niemand kent de exacte cijfers’, zegt ze, maar zij denkt dat het er iets meer zijn. ‘Enkele duizenden in totaal.’

Vlak voor de uitzettingen in maart begonnen, waren deze christelijke Marokkanen bezig zich beter te organiseren, aldus El Rhazoui. Hun geloof kunnen zij niet vrijuit uitdragen, maar in het geheim hielden zij een congres, onder andere over de vraag of zij een echte Marokkaanse kerk zouden moeten stichten. Dat zou voor de autoriteiten een stap te ver zijn geweest.

Historicus Abdelkader Bourras uit Kenitra heeft een andere verklaring. Het Marokkaanse koningshuis van de Alaouieten regeert op grond van drie afspraken: de koning moet het geloof, het volk en het vaderland verdedigen. ‘Als hij een van deze afspraken niet nakomt, raakt dat aan zijn koningschap.’

De koning moet dus wel ingrijpen als een ander geloof dan de islam, de staatsgodsdienst, oprukt. Daarmee komt hij ook tegemoet aan de extreme moslims die het christendom wantrouwen. ‘Hij maait het gras voor de voeten van de islamisten weg’, aldus Bourras.

En wat zeggen gewone Marokkanen? Er zijn Marokkanen die een aversie hebben tegen alle christelijke symbolen. Als hun kind op een verjaardagsfeestje een engeltje krijgt, belandt dat in de prullenbak. Er zijn ook Marokkanen die beweren dat de islam het laatste monotheïstische geloof is en dus het beste. Iedereen had achter profeet Mohammed moeten aanlopen, ook de christenen.

Maar deze geluiden vormen een minderheid in Marokko. Verlichte intellectuelen hebben de uitzettingen veroordeeld, zoals Ahmed Benchemsi, de hoofdredacteur van het tijdschrift TelQuel. ‘Schandelijk!’, zette hij boven het commentaar over deze zaak. Hij heeft genoeg van het ‘absurde concept’ waarin de overheid waakt over de ‘spirituele veiligheid’ van het volk.

Allahs bedoeling
De meeste moslims weten dat in de Koran letterlijk staat dat Allah de mensen ‘tot volkeren en stammen’ heeft geschapen ‘opdat jullie elkaar zouden kennen’. Het was dus precies de bedoeling van Allah dat verschillende gelovigen met elkaar leren omgaan.

Maar de ergernis van veel Marokkanen bestaat eruit dat de buitenlandse christenen volgens hen onder valse voorwendselen zieltjes proberen te winnen, zoals dat in de koloniale tijd in heel Afrika gebeurde. Degenen die zijn uitgezet, werkten vaak als weldoener. ‘Ze maken misbruik van de armoede, in ruil voor bekering’, zegt Arbi Abbas, een gemeenteambtenaar uit de buurt van Rabat.

‘De christenen bekeren altijd stiekem’, zegt ook Mohammed Benin, een leraar Arabisch vlak bij Rabat. Hij vindt dat christenen in Marokko alle vrijheid hebben. ‘Ze lopen hier in tanga’s op het strand, ze zoenen openlijk met elkaar. Wie ben ik om dat te verbieden?’ Maar zegt hij: ‘Is het niet vreemd dat de Europeanen wel de mond vol hebben over onze hoofddoeken en boerka’s?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden