Column

De ceo's ruiken het geld van duurzaamheidsprojecten

Woensdag was de Nationale Klimaattop in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Het was een doorslaand succes, als we tenminste mogen afgaan op de kop boven een stuk op de site van het ministerie van Milieu: 'Nationale Klimaattop 2016 leidt tot grote CO2-reductie'. Dat is natuurlijk nog even afwachten, maar één ding staat vast: er is binnen een paar maanden iets ingrijpend veranderd in het nationale denken over de reductie van de CO2-uitstoot.

null Beeld null

Het energieakkoord uit 2013 werd nog met de nodige scepsis ontvangen, maar dat was vroeger. Nu is er het voorstel van Jesse Klaver en Diederik Samsom voor een klimaatwet die nog voor de verkiezingen door het parlement moet worden gejast. Afgelopen zomer kwam McKinsey met een positief rapport over de ingrijpende transitie naar een duurzame samenleving. Gisteren schreven de ceo's van veertig grote bedrijven - onder wie die van de Nederlandse vestiging van olieboer Shell - een opiniestuk in de Volkskrant waaruit bleek dat ze ook om zijn en waarin zij pleitten voor de klimaatwet en een minister voor Klimaat. Wie het straks waagt tégen de klimaatwet te stemmen, behoort in één klap tot de vermolmde, cynische politiek - dat is de situatie.

De afgelopen dagen kwamen er alvast een paar mooie plannen naar buiten. Er komt honderdduizend hectare bos bij, 'overheidsgronden' worden volgezet met zonnepanelen, er worden aardgasloze wijken gebouwd en naar nu blijkt hebben we de beschikking over een onuitputtelijke groene energiebron die geëxploiteerd kan worden, koud en warm water. En dat is nog maar een fractie van de plannen, de rest staat op www.ecofys.com.

De Noordzee in plaats van Saudi-Arabië, dat is de stemming. De plotselinge dadendrang is duizelingwekkend. De vieze man van Europa heeft het licht gezien.

Ik reed gisteren in de buurt van Frankfurt toevallig juist langs enorme velden met zonnepanelen (milieutechnisch gezien veel te hard en ook niet elektrisch, excuses) toen ik op de radio de 'duurzame ondernemer' Ruud Koornstra langs hoorde komen. Hij kwam net van de top en in zijn stem klonk euforie door. Koornstra vertelde dat hij premier Rutte was tegengekomen en dat die tegen hem zei: 'Het gaat nu écht gebeuren, Ruud!'

Of Ruud Koornstra loog, of Mark Rutte is in het diepste geheim altijd al lid geweest van Greenpeace.

Je weet nooit hoe het precies ontstaat, maar opeens is het er: momentum. Plotseling ontstaat een eensgezind enthousiasme, buitelen de plannen over elkaar heen en is het iedereen duidelijk welke kant het op moet. Mensen die jarenlang hebben lopen trekken, zien hun ideeën opeens stomverbaasd mainstream worden.

Dat heeft allemaal meer met praktisch materialisme te maken dan met idealistische motieven. De ceo's constateren dat het tij aan het keren is en ruiken het geld van duurzaamheidsprojecten, Mark Rutte ziet Nederland al het laboratorium van de wereldwijde energietransitie worden en zichzelf als de grote groene roerganger die uiteindelijk tóch een visie bleek te hebben.

Dat is allemaal niet erg. Idealen worden wel vaker pas verwezenlijkt wanneer ze worden omarmd door winstbeluste ondernemers en ijdele politici.

Sharon Dijksma, de staatssecretaris die de Nationale Klimaattop initieerde, zei het al: nu alleen nog even doorpakken. Sluit alvast een paar kolencentrales om te laten zien dat het menens is, en geen fata morgana.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden