De cappuccinospuitbus

Waar wij een enorme hekel aan hebben: een cappuccino bestellen en dan een kop koffie met spuit slagroom erop voorgezet krijgen....

Dachten we, althans. Want als het aan Campina Melkunie in Zaltbommel ligt, kan dat schuim ook best uit een spuitbus komen zónder dat de modale fijnproever het verschil merkt. Nederlands octrooi 1013533, op een melkschuimspuitbus, beweert dat in elk geval.

Hoe maakt Campina dan cappuccinoschuim? Door magere melk, eventueel met wat toevoegingen voor smaak en stroperigheid, onder druk in een spuitbus te stoppen, met daarbij stikstof of perslucht als drijfmiddel en erin opgelost lachgas (NO) als schuimmiddel. Dat geheel wordt verspoten via een speciaal mondstuk met een iets vernauwde monding. Bij de juiste verhoudingen ontstaat een schuim met tot viermaal zoveel volume als er melk in zit. Driehonderd procent overrun, noemen ze dat in schuimjargon.

Een spuitmelkschuim met een overrun van 110 tot 175 procent is volgens de Campina-onderzoekers niet te onderscheiden van professioneel gestoomd melkschuim. Het is droog en stabiel. Het kan zo op een kop koffie worden gespoten. Het kan ook eerst in het kopje worden gebracht, opgewarmd in de magnetron, om er ten slotte de koffie onder te schenken.

Om dat allemaal voor elkaar te krijgen, is vooral de vormgeving van de spuitkop op de bus cruciaal. Die moet, zo hebben de Campina-onderzoekers vastgesteld, kleiner zijn dan slagroomspuitkoppen en aan het uiteinde net iets smaller dan onderweg. Maar weer niet te smal, anders heeft het melk-lachgasmengsel geen tijd om op te zwellen. En bovendien spuit gewone melk dan zo hard in de koffie dat het geklieder geeft.

Campina heeft zeker plannen om op de markt te komen met een melkschuimspuitbus. Maar zover is het nog even niet, zegt woordvoerder Jeen Akkerman van de firma. 'Er is nog wat discussie gaande.'

Het octrooi maakt meteen duidelijk met wie. Volgens het nieuwheidsonderzoek achterin is de melkschuimspuitbus van Campina namelijk helemaal niet nieuw. Er liggen minstens drie serieuze andere claims, waaronder een Europees octrooi uit 1996 van concurrent Coberco Friesland in Meppel. Op een spuitkop en receptuur voor een spuitbus die een stevig koffiemelkschuim op de koffie deponeert. Dat octrooi is zo algemeen gesteld, dat elk ontwerp van Campina er hoe dan ook op zal lijken. Het gebruik van magere melk is al geclaimd door Nestlé.

Waarom Campina een octrooi-aanvraag doet voor een samenraapsel van de ideeën van anderen, weet hoofd research and development roomproducten bij Campina, dr. Marleen Vanrusselt, ook zo gauw niet. 'Dat werk is allemaal van voor mijn tijd hier. Maar ik weet wel dat er wel wat problemen met het octrooi zijn geweest.'

Dat laatste klopt, erkent Campina-woordvoerder Akkerman. 'Al noem ik het liever discussie. We zijn in overleg met Coberco, om te kijken of wij toch met een dergelijk spuitventiel zouden kunnen komen. In licentie, bijvoorbeeld.'

Dat Campina's huidige spuitzuivel-expert Marleen Vanrusselt tot voor kort bij datzelfde Coberco werkte en ook officieel te boek staat als de uitvinder van de Coberco-schuimbus, is volstrekt irrelevant, zegt hij.

'Het is niet een discussie die over personen gaat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden