De campagnekassen voor september zijn maar half vol

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOOST DE VRIES

DEN HAAG - Nu het kabinet tweeënhalf jaar voor de eindstreep is gestrand, stuiten de partijen op halfvolle campagnekassen. De VVD komt nog ruim 1 miljoen tekort en ook CDA en PvdA hebben het gewenste bedrag nog niet in huis.

De campagnebudgetten zijn in Nederland bescheiden. In 2010 gaven Nederlandse partijen tussen de 7 en 9 miljoen uit, een schijntje als je het vergelijkt met Frankrijk. Aan de presidentsverkiezingen van deze week hing een prijskaartje van 200 miljoen.

De grootste spenders zijn VVD, PvdA, CDA en SP. Ze besteedden elk meer dan 1 miljoen in 2010 en gaan dat waarschijnlijk weer doen.

De VVD beschikt nu over 1,2 miljoen. De partij gaat een beroep doen op de leden om nog 1 miljoen bij elkaar te krijgen. De PvdA heeft 1,5 miljoen in kas, evenveel als in 2010. Dat bedrag wordt nog wat hoger. De partij beraadt zich er nog op hoeveel erbij komt.

Het CDA komt nog geld te kort, maar wil niet zeggen hoeveel. Ook wil de partijwoordvoerder geen indicatie geven van het totaalbudget. De SP heeft 1,5 miljoen in kas. Het partijbestuur beraadt zich op de grootte van het campagnebudget. Bij de vorige verkiezingen gaf de partij 1,9 miljoen euro uit.

De PVV, qua grootte momenteel de derde partij, geeft geen openheid over de begroting.

De kleinere partijen spenderen aanzienlijk minder. GroenLinks heeft 730 duizend euro in de kas. Na personeelskosten en de kosten van het verkiezingscongres, blijft daarvan een kleine 600 duizend over voor de campagne, een vergelijkbaar bedrag als dat in 2010.

D66 beschikt over 750 duizend euro. De partij wil dat geld door middel van sociale media optimaal benutten.

De SGP trekt 350 duizend euro uit voor de campagne. De kleine christelijke partij gaat in de begroting uit van eens per drie jaar verkiezingen. Met de huidige frequentie van stuklopende kabinetten moet overwogen worden om het jaarlijks opzij te zetten bedrag te verhogen, zegt een woordvoerder.

De nieuwe partij van Hero Brinkman heeft zelfs helemaal niets in kas en steunt volledig op de gunsten van sympathisanten. Volgens Brinkman verloopt dat voorspoedig. Hij kreeg al een website en de productie van flyers en folders cadeau.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden