De campagnekaravaan: GroenLinks en D66 strijden in grote steden en komt de Melkertbaan terug?

null Beeld anp
Beeld anp

D66 & GroenLinks: Spannend gevecht om G4

Nek aan nek gaat de strijd in drie van de vier grote steden tussen D66 en GroenLinks. Waar D66 vier jaar geleden nog de uitdager was (van vooral de PvdA) in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, en glorieus won, tart op haar beurt nu GroenLinks het verse machtsbolwerk D66. Wie zegeviert, is van belang: de winnaar krijgt het voortouw in coalitiebesprekingen over een nieuw stadsbestuur.

De peilingen zijn ongelijksoortig want lokaal, maar ze geven wel een indicatie. Het gemeentelijk bureau Onderzoek, Informatie en Statistiek peilde afgelopen weekend in Amsterdam 9 zetels voor GL (nu met 6 in de raad) en 8 voor D66 (nu de grootste partij met 14 zetels). In Utrecht is het beeld, in een eerdere peiling van De Hond, vergelijkbaar: 10 voor GL, 9 voor D66 (nu in de raad 9 om 13).

I&O Research kwam woensdag met de laatste stand voor Den Haag, waaruit blijkt dat ook daar GL aan een opmars bezig is. Gepeild: 6 zetels (nu 2 in de raad), tegen 7 voor D66 (8 in de raad). Overigens komt ook in Rotterdam GL boven D66 uit, nu weer volgens De Hond, maar daar blijft Leefbaar vooralsnog de grootste partij. Dit alles met nog drie spannende campagnedagen te gaan.

PvdA: Melkert revisited

En de PvdA? De partij haalde in 2010 nog 15,7 procent van de stemmen bij de raadsverkiezingen, vier jaar geleden 10,2 procent en bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar slechts 5,7 procent. Is de val te stoppen?

PvdA-leider Lodewijk Asscher deelde zaterdag als vanouds op straat rozen uit, maar deed ook van zich spreken met een opiniestuk in het AD. Samen met een aantal lokale PvdA-politici pleitte hij voor gemeentelijke investeringen 'in publieke banen om de openbare ruimte leefbaar te houden'. Denk aan banen als conciërge, klassenassistent, straatcoach en speeltuinmedewerker. Met subsidie dus.

Hier klinkt de echo van de wegbezuinigde Melkertbanen, genoemd naar de vroegere PvdA-minister Ad Melkert, die van 1994 tot 1998 op Sociale Zaken en Werkgelegenheid huisde, later ook wel in- en doorstroombanen genoemd. Omdat het kabinet (met 'marktfundamentalisten VVD en D66', aldus de PvdA) het laat afweten, moeten gemeenten dit oppakken, vindt Asscher. Het wachten is op de financiële onderbouwing - die ontbrak in het opiniestuk.

null Beeld anp
Beeld anp

Cijfer: 159.489 euro

Bedraagt het salaris van de premier in 2018. Dat is wat, volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff in WNL op Zondag, een bankier maximaal mag verdienen als hij een beroep doet op de belastingbetaler om zijn bank overeind te houden. Over de rest van zijn inkomen plus bonussen zegt de VVD tegen falende bankiers: 'Het is fout gegaan, betaal dat maar terug.' Het voorstel van GL-leider Jesse Klaver om bankierssalarissen vooraf te regelen, steunt Dijkhoff niet.

Wiv: O ja, het referendum

Iedere stemgerechtigde Nederlander ontving twee stempassen voor de stembusgang van aanstaande woensdag. Een voor de gemeenteraad, de ander voor het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). Het is waarschijnlijk het laatste referendum in deze vorm en, curieus genoeg, het eerste waarbij de overheid mogelijk haar zin krijgt - in weerwil van het inmiddels goed ingeburgerde en negatief bedoelde 'sleepwet'.

Tenzij veel kiezers deze week nog contact opnemen met GroenLinks. De partij is tegen en heeft zondag een 'sleeplijn' geopend: wie een appje stuurt naar 06-57525250 krijgt een vrijwilliger van GL aan de lijn die alle vragen kan beantwoorden - maar vooral zal adviseren de Wiv alsnog weg te stemmen. GL is voor een 'reparatiewet', die 'daadkrachtige geheime diensten' mogelijk maakt, maar onschuldige burgers beter beschermt. Tweede en Eerste Kamer stemden eerder in met de Wiv.

Woensdag mag u stemmen over de nieuwe inlichtingenwet. Dit is wat u moet weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden