DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

De campagne: drakendoder Rutte zoekt een draak

Thierry Baudet (FvD) bij de ingang van de Tweede Kamer. Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,
Het Binnenhof was nog maar nauwelijks bekomen van de anti-Timmermanscampagne van de SP of daar opende niemand minder dan de premier de aanval op Thierry Baudet. Intussen fileerde de Rekenkamer de Europese landbouwsubsidies en moet het kabinet op zoek naar een nieuwe manier om universiteiten en hogescholen te betalen. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Baudets poëtische gedachten

Wat Mark Rutte in zijn rol als VVD-leider beoogt met zijn plotselinge aanval op Thierry Baudet, was voor de spindoctors dinsdagavond meteen duidelijk: hier ambieert de minister-president de rol van drakendoder, in de hoop dat de angst voor de draak de kiezers naar hem toe zal lokken: niet bij CDA, D66 of PvdA moet u zijn als u vanuit het ‘redelijke midden’ een tegengeluid wil laten horen tegen Baudets Nexit-streven, maar bij de VVD. 

Of Rutte het goed aanpakt, is weer een andere vraag. In elk geval hinkt hij op twee gedachten. Enerzijds maakt hij Baudet groot door hem als mikpunt te nemen, anderzijds kiest hij voor de ridiculisering: Baudet zou zijn ‘wonderlijke ideeën’ bij flakkerend kaarslicht op een zolderkamer hebben bedacht. Enerzijds zijn de plannen ‘poëtisch', anderzijds ‘desastreus en losgezongen'. Misschien zag het VVD-campagneteam die ambivalentie ook, want op de speech volgde snel een VVD-campagnefilmpje dat vooral op de ‘desastreuze’ route mikt:

En Baudet? Die ventte via Twitter slechts het resultaat van al dat zwoegen bij kaarslicht uit: hij staat open voor het debat waartoe Rutte hem uitnodigde. Een concrete afspraak is vandaag echter nog niet gemaakt.

ANALYSE VAN DE DAG


Kabinetten rijden door na ongelukken...
Regeren is vooruitzien, maar daarbij is het wel zaak af en toe achterom te kijken naar wat je hebt aangericht. Dat is in kort bestek de boodschap die de Algemene Rekenkamer vandaag aan het kabinet zond na lezing van de financiële verantwoording over het jaar 2018. De rijksoverheid heeft in financieel goede tijden zoals nu te weinig oog voor het wegwerken van achterstallig onderhoud dat het gevolg is van eerdere ‘kaasschaafbezuinigingen’. Zodra er weer geld is, investeert de regering dat liever in nieuwe projecten. Maar dat geld blijft vaak op de plank liggen, terwijl oude gaten in het budget dus niet worden gedicht.

...en landbouwsubsidies gaan deels naar welvarende boeren
Zo wijst de Rekenkamer op nog heel veel andere onvolkomenheden in de goede bedoelingen die doorgaans achter de politieke geldstromen schuilgaan. Eentje viel vandaag meteen op: meer dan een derde van de EU-inkomenssteun komt terecht bij boeren die twee keer modaal of meer verdienen. Slechts een vijfde van de ondersteuning gaat naar boeren die ondanks de steun nog steeds onder het wettelijk minimumloon zitten. Die vaststelling zal het debat over nut en noodzaak van deze subsidies de komende tijd nieuw leven inblazen. 

ZOEKTOCHT VAN DE DAG
Een niet-pervers systeem

Weet u nog, toen hogescholen en universiteiten een deel van hun geld kregen op basis van het aantal behaalde diploma's dat ze registreerden? Op grote schaal werden diploma's te makkelijk of geheel onterecht uitgedeeld. Het ministerie haalde daarop de diplomabonus uit het stelsel, maar een andere ‘perverse prikkel’ bleef: de financiering per student. Die heeft het streven naar schaalvergroting aangewakkerd, de focus verlegd van kwaliteit naar kwantiteit, en zo een explosieve groei van het aantal studenten veroorzaakt - meer dan de instellingen kunnen behappen.  Tijd om ook hiermee te stoppen, concludeert daarom vandaag een belangrijke adviescommissie onder leiding van oud-bewindsman Martin van Rijn. De herverdeling die op gang zal komen zodra het vooral gaat over kwaliteit en maatschappelijke behoeften, is vooral gunstig voor de technische universiteiten. 

EN DAN DIT NOG

Baudet mag zich dan in de warme belangstelling van de premier verheugen, in eigen kring lukt het maar niet om de rust te herstellen. In Noord-Holland is Statenlid Robert Baljeu uit de fractie gezet. Hij geldt als een medestander van de eerder op een zijspoor gemanoeuvreerde voormalige tweede man van de partij, Henk Otten. De kans is groot dat dit ook op het Binnenhof niet zonder gevolgen blijft, want Baljeu is tevens kandidaat voor de Eerste Kamer. Zullen hij, en Otten, nog wel namens Forum willen spreken zodra zij straks in de senaat zitten? Of gaan die zetels voor Baudet verloren?

De partijleider laat intussen geen misverstand bestaan over zijn strategie. Nu Otten op een zijspoor staat, keren diens vijanden van weleer terug in de partij. Zoals Robert de Haze Winkelman: vorig jaar nog met veel kabaal uit de partij gezet, maar nu terug om de scouting van Tweede Kamerleden op zich te nemen

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden