De buurt weet het: een overval

Bij een steekpartij in een Amsterdamse winkel van Goudspeurders.nl zijn een dode en een gewonde gevallen. Omwonenden gaan uit van de zoveelste overval, maar justitie aarzelt.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER LIDY NICOLASEN

AMSTERDAM - In de winkel voor tweedehands kinderspullen aan de De Clercqstraat in Amsterdam hoort eigenaresse Ka Yee Man donderdagochtend even voor twaalf uur hard geschreeuw. Ze rent met haar klanten naar buiten. Een van hen is verpleegkundige. Hij loopt meteen door naar een gewonde man en begint hem op straat te reanimeren. Het zijn schokkende beelden, die kort daarna op internet circuleren.

De reanimatie mag niet baten. De gewonde man overlijdt later in het ziekenhuis. Een tweede gewonde wordt 's middags geopereerd. Van hem weet het Openbaar Ministerie (OM) te vertellen dat hij de mede-eigenaar is van Goudspeurders.nl, een winkel in de De Clercqstraat, die de hoogste prijs en 100 procent garantie belooft voor goud, zilver en diamanten.

Inkoop en verpanden van kostbaarheden. Het zijn dezelfde activiteiten als die van de juwelier in Deurne waar een overval uitliep op een dodelijke schietpartij. Omwonenden denken onmiddellijk aan Deurne, zeggen ze. Ze kennen het klappen van de zweep ook van heel nabij. Eind mei werd een juwelier in de naburige Jan Evertsenstraat overvallen door gewapende lieden. Een paar weken geleden kregen medewerkers van Bar Spek, een straathoek verderop, een pistool tegen hun hoofd gezet.

Is dit ook een gewapende overval? Zo overtuigd als de buurt is, zo aarzelend reageert het OM. Vuurwapens zijn niet gebruikt. Wel messen. Getuigen hebben een man met een vleesvork nog in zijn borst de straat op zien rennen. Ook de andere man is met een mes gestoken. Op straat wijzen oranje pijltjes naar een spoor van bloedvlekken van de winkeldeur tot in de Elisabeth Wolffstraat waar de tweede man in elkaar is gezakt. De buurt spreekt over een derde overvaller, dat lijkt logisch. Het OM spreekt daarover niet. Wel is de gewonde man aangemerkt als verdachte, maar enkel om hem het recht te geven te zwijgen en een advocaat te nemen.

De bewoners van het winkelpand waren onbekenden voor de buurt, zeggen omwonenden, terwijl speurhonden en mannen in witte pakken hun forensisch onderzoek uitvoeren. De drukke verkeersstraat is dan al uren ten dele afgesloten. Een half jaar, hooguit een jaar geleden kwamen ze naar deze buurt en betrokken ze het pand naast een kinderdagverblijf. Er was geen contact. Een druk bezochte zaak was het evenmin. Men zag er zelden iemand binnengaan en het zicht op de kostbare waar werd aan het oog onttrokken door het spiegelende goudkleurige glas van de etalage. Niemand zag wat er binnen gebeurde.

'Ik woon hier pas 43 jaar', zegt de 78-jarige mevrouw E. Quérido. Ze staat de bedrijvigheid gade te slaan. 'Ik dacht dat er brand was toen ik al dat lawaai hoorde. Nee, je zag er nooit iemand. Bang? Ik? Welnee. Bang word je van zo'n bom bij de Bijenkorf. Als je de oorlog hebt meegemaakt, denk je daar van alles van.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden