De burgemeester heeft het zeer druk

IN Elsevier wordt deze week een nieuwe ditjes & datjesrubriek begonnen getiteld Geld & werk. Welnu, op het gebied van inkomen en zuinigheid hoeven we met GroenLinks-Kamerlid Evelien Tonkens (43) geen medelijden te hebben....

Hoofdredacteur Arendo Joustra himself interviewde Willem Oltmans toen het nog kon. Van Oltmans' erfenis gaat een deel worden gebruikt voor de uitgave van zijn dagboeken, waarvan de schrijver hoopt dat in 2075 de 'een of andere mierenneuker' er een proefschrift over schrijft.

Misschien bekent Oltmans ergens in zijn dagboeken wel dat hij een CIA-agent is geweest. De BVD heeft hem in elk geval in de peiling gehouden. Dat valt te begrijpen uit een herdenkingsstuk in Vrij Nederland. Volgens schrijver Rudie Kagie was Oltmans, blijkens zijn karakter, geknipt voor geheim agent, maar was hij in werkelijkheid waarschijnlijk niet meer dan een matige journalist, wiens bemoeizucht het vaak van zijn nieuwsgierigheid won. In 2075 weten we meer. Tenminste, als de beoogde mierenneuker opduikt, want voor je plezier lees je de dagboeken niet.

Het achtergrondkatern van VN gaat over De Burgemeester. Het blad heeft de meestal getrouwde, blanke, mannelijke vijftigers enquformulieren toegestuurd, waarop 60 procent reageerde. Behalve de burgemeester zelf weet niemand precies wat hij doet behalve het zeer druk hebben. In twee verhelderende artikelen wordt het toch wel duidelijk: praten, luisteren, vergaderen, lunchen, feliciteren, eten en in het gareel blijven.

In VN ook een artikel over de voet van Balkenende, vanuit een medische invalshoek. Het ziet er niet goed uit.

HP/De Tijd heeft de voet zelfs tot (minder medisch) hoofdartikel gemaakt en komt tot de conclusie dat het kwaad eigenlijk al is geschied. Mocht Balkenende beter worden, wat op korte termijn helemaal zo zeker niet is, dan zal hij merken dat er 'aan de negatieve tussenbalans van zijn leiderschap weinig meer valt te doen'.

Liefhebbers van de zanger Pavarotti kunnen de pagina's 58 t/m 60 beter overslaan, want als het allemaal waar is wat daar staat, is de gezette zanger een hele erge man. Als hij een Nederlander was geweest, zou hij zo op de shortlist van de Ergste Nederlander kunnen staan. In het blad een stemkaart voor de laatste ronde na een maandenlange serie.

Relatief weinig Nederlanders zijn er terug te vinden in De Groene Amsterdammer. Schilder Carel Fabritius, schrijfster Jessica Durlacher, Willem Oltmans (uiteraard) en Baruch de Spinoza.

Meer pagina's vergen de artikelen over Afghanistan (waar de oorlog nog niet is afgelopen) en Amerika, waar in termen van presidentsverkiezingen de Republikeinen 6,5 miljoen km2 van het land bestrijken en de Democraten slechts 1,5km2

. Opmerkelijk is het portret van Boris Johnson. Prime minister Tony Blair mag opteren voor een derde termijn. Zijn opvolger bij Labour krijgt te maken met deze 40-jarige verstrooide Tory-teddybeer. Johnson is zoals acteur Hugh Grant is voor vrouwen: lief als onopgemaakt bed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden