De bunker van George W. Bush

Het gaat niet goed met de Amerikaanse president George W. Bush. En het kómt ook niet goed met hem als hij blijft doen wat hij doet, namelijk slechts luisteren naar zijn eigen kleine kringetje....

Daarom is het hoog tijd dat Bush de luiken en ramen van hetWitte Huis open zet. Hij moet een einde maken aan zijn, watNewsweek-columnist Fareed Zakaria noemt, 'keizerlijkepresidentschap'.

Newsweek wijdt een omslagartikel aan de geplaagde Bush. Dezeopereert totaal anders dan veel van zijn voorgangers als BillClinton, George Bush sr, John Kennedy en zelfs Abraham Lincoln.Die hadden met elkaar gemeen dat zij zich vaak omringden met eenbonte stoet van gesprekspartners die het vaak totaal oneens warenmet de president.

Zo benoemde Lincoln zelfs republikeinen in zijn kabinet diejuist campagne tegen hen hadden gevoerd. En vader Bush reed elkeweek naar de sportzaal van het Huis van Afgevaardigden om tehoren wat zich op de werkvloer afspeelde.

Zo niet de jonge Bush. Newsweek zegt dat hij de meestgeïsoleerde president is - op Richard Nixon in diens laatstemaanden na. Niet dat hij een sociaal-analfabetische eenling isof een paranoïde geest heeft. Ergens is Bush heel defensief,die geprikkeld raakt als hij zich bedreigd voelt.

Newsweek: Dat uit zich in zijn gevoel voor humor. Als Reaganeen grap maakte, ging dat nooit ten koste van een der aanwezigen.Diens grappen waren soms smerig of politiek incorrect, maar zewaren wel bedoeld om iedereen aan het lachen te krijgen. Bushspeelt op de man: zijn grappen hebben de intentie om deontvanger in het defensief te dringen.

Fareed Zakaria vindt dat de president zich in een te beperktkringetje beweegt. Zelfs als hij op reis gaat, lijkt het of hijzo min mogelijk buitenlanders wil ontmoeten. Niet dat hij ze nietmag: hij bewondert Blair, Koizumi en Sharon, maar het komt nooittot een uitwisseling van visies en gedachten.

Er is veel contact met buitenlandse leiders, maar het blijfteenrichtingsverkeer. Ze krijgen eenvoudigweg te horen wat deAmerikaanse intenties zijn, aldus Zaka-ria. Hij citeert metinstemming de Britse politicus Chris Patten, oud-eurocommissaris,die constateerde dat ook hij meer werd beschouwd als eenondergeschikte dan als een gelijkwaardige partner.

Time sombert minder over de Amerikaanse president danNewsweek. Het blad constateert juist dat Bush er veel aangelegenis wat meer naar buiten te treden dan in de voorafgaande periode.'Hij luistert meer, omdat hij iets nieuws zoekt. Hij zoekt naarideeën. Hij wil horen wat mensen zeggen, omdat hij wellicht ietste horen krijgt waar hij iets mee kan', zegt een adviseur vanBush.

'Het is tijd voor de Bush comeback story' juicht eenmedewerker van het Witte Huis. 'De storm is geluwd, er komt beternieuws uit Irak, Katrina is door het grote publiek vergeten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden