De Bruijn imponeert zelfs leden van de jury

Het zwemmen op internationaal topniveau vergt een ijzeren wil en een enorme discipline. Publicitair beschouwd is de sport eens in de vier jaar (Olympische Spelen) van grote waarde....

Van onze verslaggever Marcel van Lieshout

Er schijnen zwemsters te bestaan die wel eens van Inge de Bruijn winnen, zo verklapte de drievoudig olympisch- en wereldkampioene op de slotdag van de kortebaan in Antwerpen. Hoe nu?

'Op training', voegde ze er geruststellend aan toe. In de anonimiteit van het trainingsbad zijn kennelijk spectaculaire ontwikkelingen waar te nemen. Inge de Bruijn traint voornamelijk in Portland en in de Verenigde Staten wordt hard gezwommen.

Nee, heus, stipuleerde De Bruijn, ook op de haar favoriete vrije- en vlinderslag wordt ze wel eens verslagen. Op training dus. Als het eenmaal om het 'echie' is, is het over met de pret. Anderzijds: 'Elk moment kan er iemand opstaan die mij verslaat.'

Zondag had De Bruijn eindelijk weer eens een wedstrijd waarin ze het lastig zou kunnen krijgen, zo vermoedden velen voor aanvang van de 50 vrij. Voor het eerst tijdens de EK kwam ze uit tegen de Zweedse Therese Alshammar, een van de weinigen ter wereld die het haar nog wel eens moeilijk kan maken. Wereldrecordhoudster op de kortebaan, bovendien.

Waartoe Inge de Bruijn in een na-Olympisch jaar in staat is ondervond de concurrentie enkele maanden geleden al tijdens de WK in Japan en kwam ook zondag in Antwerpen aan het licht. Op het 'circusnummer' 50 vrij (een minuscuul foutje bij start of keerpunt is al bijna niet meer te repareren) deklasseerde De Bruijn de Zweedse wereldrecordhoudster.

Haar 23,89 was goed voor alweer een Nederlands record én de beste prestatie van het vrouwentoernooi, zo becijferde een jury van de Europese zwemfederatie LEN. De Tjechische Ilona Hlavackova zwom in Antwerpen op de 100 rug een Europees record, de Duitse Nicole Hetzer op de 400 wissel eveneens en de Zweedse Emma Igelstrom zwom op de 50 school zelfs een wereldrecord, maar die prestaties legden het toch af tegen die van De Bruijn.

Dat lijkt erop te duiden dat de LEN-jury in Antwerpen een beetje in de war was (of gegrepen door de overmacht die De Bruijn vier dagen lang toonde dan wel meedeinde met de vele Nederlandse toeschouwers), maar dat is schijn. In het kortebaan zwemmen sneuvelen de records op school-, rug- en vlinderslag in rap tempo sinds nieuwe onderwater-technieken na een keerpunt zijn toegestaan. Bij de snelste zwemslag, de crawl, is zo lang mogelijk onder water zwemmen niet lonend.

Lonend was de prijs van beste prestatie voor Inge de Bruijn wél: ze kreeg er zesduizend Duitse marken voor en dat is al een heel bedrag in de zwemsport. Ook voor een professional als De Bruijn. 'Mijn vliegreizen naar de Verenigde Staten, coach Bergen, het hotel, ik betaal alles zelf.'

Of De Bruijn steeds maar weer blijft pendelen tussen de VS en Nederland, zoals ze de afgelopen jaren deed, is nog maar de vraag. Zondag zinspeelde ze erop dat het einde van al dat reizen nabij is: 'Ik wil wel eens langer in Nederland zijn.'

Begin volgend jaar neemt De Bruijn met een aantal Nederlandse zwemmers/sters deel aan wereldbekerwedstrijden in Stockholm, Parijs en Berlijn om vervolgens op trainingskamp te gaan naar Zuid-Afrika. 'Daar verheug ik me op', zei ze zondag. 'Met het team op stap vind ik toch het leukste wat er is.'

Dat Nederlandse team deed het bij de EK van Antwerpen (het echte doel van het zwemseizoen zijn de EK langebaan van Berlijn) meer dan behoorlijk. Het regende persoonlijke records en voor zwemmers als Joris Keizer (miste op tweehonderdste seconde het brons op de 50 vlinder) en Johan Kenkhuis bracht het toernooi de vaststelling dat de internationale top niet zo ver weg is.

Imponerend was vooral het zwemmen van Kenkhuis (sinds enkele maanden lid van de nieuwe hoofdstedelijke TZA-ploeg) die zondag als startzwemmer van de 4 x 50 vrij-ploeg Pieter van den Hoogenband van zijn nationale record beroofde. De 21,47 zou in de finale van de 50 vrij persoonlijk zilver hebben betekend. Kenkhuis is nog maar 21 jaar oud en dook in Antwerpen op de 100 vrij ook voor het eerst onder de 48 seconden.

Op die afstand diende zich overigens een nieuwe concurrent vor Van den Hoogeband aan. De pas 17-jarige Kroaat Duje Draganja zwom zaterdag in de finale al 47,53, een tijd die zelfs Van den Hoogenband op die leeftijd nimmer realiseerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden