De broer van Jeremy Corbyn is selfmade-meteoroloog

Jeremy Corbyn, de nieuwe leider van Labour, is de jongste van vier broers. Edward, de oudste, werkte als ingenieur aan de supersonische Concorde, Piers is selfmade-meteoroloog en Andrew - inmiddels overleden - was geoloog. Piers, die eigenlijk werd opgeleid tot astrofysicus, heeft een bureau dat weersvoorspellingen doet: WeatherAction. Jeremy is niet onomstreden, maar ook bij Piers is de controverse nooit ver weg.

Beeld Bier en Brood

Op zijn 5de begon Piers Corbyn met het bijhouden van de weersomstandigheden in een dagboek, en op zijn 15de had hij in de tuin een weerstation gebouwd. Al voor hij in 1995 WeatherAction oprichtte, trachtte hij zijn kennis over het weer in klinkende munt om te zetten, door weerweddenschappen aan te gaan bij de bookmakers. Het geld dat hij in 1989 inzette op een witte Pasen ging verloren.

WeatherAction richt zich op langetermijnvoorspellingen. Volgens Piers kan hij met redelijke waarschijnlijkheid zeggen hoe het weer er over een jaar zal uitzien. Hij doet dat op basis van weerstatistieken, gecombineerd met zijn zogenoemde Solar-Lunar-Action- Technique (SLAT). Het fijne van de door hem gehanteerde formules heeft hij nooit naar buiten willen brengen, maar Piers kijkt in elk geval goed naar zonne-activiteit en zonnevlekken. Voor een vriend voorspelde hij begin 1995 de weersomstandigheden tijdens diens bruiloft ('s ochtends zonnig, 's middags regen) zes maanden later. De voorspelling klopte precies.

De onbekende kant van...

Lees hier meer over de onbekende kant van Guus Hiddink, Taylor Swift, Yanis Varoufakis en Donald Trump

Jeremy en Piers CorbynBeeld Bier en Brood

Charlatan

Wie het weer van volgende maand accuraat kan voorspellen, of in januari een warme of natte zomer, heeft goud in handen. Van olie-, vlieg- en verzekeringsmaatschappijen tot boeren, sportorganisatoren en generaals: allemaal zouden ze bij het plannen van hun activiteiten heel graag willen weten of het gaat regenen of sneeuwen en of er misschien een orkaan zit aan te komen.

Volgens veel van zijn collega-meteorologen is Piers Corbyn een charlatan. Zijn voorspellingen zouden te vaak niet uitkomen. Maar wat ze hem vooral kwalijk nemen, is dat hij zijn methoden geheimhoudt. Dat Piers verklaarde dat er een samenhang bestaat tussen weersomstandigheden en aardbevingen en dat hij die dus ook kan voorspellen, kwam zijn geloofwaardigheid niet ten goede.

In Nederland kreeg Piers Corbyn enige bekendheid dankzij zijn collega Piet Paulusma. Die wees in het najaar van 2007 op de voorspellingen van WeatherAction over drie superstormen, op 31 oktober, tussen 4 en 8 november en tussen de 24ste en 28ste van diezelfde maand. Ze bleven uit.

Behalve weersvoorspellingen houdt Corbyn zich ook intensief bezig met de klimaatverandering. Hij is een keiharde scepticus: volgens hem heeft de broeikasgasuitstoot geen enkele invloed op de opwarming van de aarde. Zijn broer denkt er anders over. Hij was in 2008 een fervent voorstander van de Climate Change Act, die de beperking van CO2-uitstoot moest stimuleren.

Desondanks steunde Piers, die in 2002 zijn lidmaatschap van Labour opzegde, Jeremy tijdens diens verkiezingscampagne voor het leiderschap - al was die steun vermoedelijk niet doorslaggevend. Jeremy valt hoogst zelden op een uitspraak over zijn broer te betrappen. Wel heeft hij laten weten diens sceptische klimaatideeën niet te delen. 'We praten tamelijk veel met elkaar en we zijn het niet altijd eens. Maar we zijn nu eenmaal familie.'

Jeremy CorbynBeeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden