De Britse krant The Times roept Bouazizi tot persoon van het jaar uit

De Britse krant de Times heeft vandaag Mohamed Bouazizi, de Tunesiër die zichzelf vorig jaar in brand stak, tot persoon van het jaar uitgeroepen. Zijn daad van verzet mobiliseerde demonstraties in de Arabische wereld en veranderde de situatie in Tunesië, Egypte, Libië en verder. Met hem begon de Arabische Lente.

De voormaligeTunesische president Zine El-Abidine Ben Ali (tweede van links) bij het bed van Mohamed Bouazizi (R). © AFP

De 26-jarige fruitverkoper Mohamed Bouazizi stak zichzelf op 17 december 2010 in brand in Tunesië. Hij kon er niet meer tegen. Die dag confisqueerde de autoriteiten voor de zoveelste keer zijn fruitlicentie waardoor hij niet kon werken. Een politieagent schold hem uit, een vrouwelijke collega gaf hem een klap in zijn gezicht. Bouazizi ging klagen in het gemeentehuis en bij het provinciebestuur, maar niemand wilde hem ontvangen. Ten einde raad kocht hij een jerrycan benzine, overgoot hij zichzelf voor het provinciehuis en stak hij zichzelf in brand. Hij werd in coma naar het ziekenhuis gebracht, en overleed ruim twee weken later.

Het was een persoonlijke daad van verzet maar zijn actie inspireerde miljoenen mensen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, die net als Bouazizi weinig toekomstperspectief hadden.

Katalysator
The Times roemt Bouazizi omdat hij de inspirator van de Arabische Lente is geweest. Zo staat op de voorpagina van de krant: 'Bouazizi was geen revolutionair, maar zijn eenzame protest is de katalysator van de demonstraties geweest die de situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben veranderd. Nadat Bouazizi aan zijn brandwonden overleed, ontstonden er protesten in zijn geboorteland Tunesië, en moest president Ben Ali het land verlaten. Snel daarna togen miljoenen mensen de straat op in onder meer Egypte, Libië en Syrië om te demonstreren tegen de repressie, corruptie, armoede en werkloosheid.

Door de protesten vielen de regimes in Libië, Egypte, Jemen en Tunesië. Terwijl andere leiders in de regio, zoals de Syrische president Bashar al-Assad, de publieke opstand met argusogen in de gaten houden. Een jaar geleden had niemand voor mogelijk kunnen houden dat toen de Tunesische fruitverkoper Mohamed Bouazizi zichzelf in brand stak, dit uiteindelijk tot gevolg zou hebben dat Ben Ali, Mubarak, Saleh en Kaddafi het veld zouden ruimen.

Boodschap
In oktober had persbureau Reuters een interview met de moeder van Bouazizi. Zij riep de nieuwe leiders op om haar zoons offer te eren en de armen te helpen.

'Er zou niets zijn veranderd als mijn zoon niet had gereageerd op 'voicelesness' en het gebrek aan respect. Ik hoop dat de nieuwe leiders deze boodschap in gedachte houden en mild zullen zijn voor alle Tunesiërs, waaronder de armen.'

De demonstrant
Het Amerikaanse tijdschrift Time riep dit jaar 'de demonstrant' uit tot Person of the Year 2011. Volgens Time leken de grote demonstraties de afgelopen 20 jaar, sinds de val van het communisme in 1989, irrelevant en ineffectief, op enkele uitzonderingen als in Zuid-Afrika na. 'Maar dit jaar werd de demonstrant opnieuw de maker van de geschiedenis.'

Mohamed Bouazizi. © EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden