De brievenbuspisser, de Oranjes en de jongensmannen

Het wonderlijkste verhaal staat deze week in Vrij Nederland en is getiteld 'Memoires van een brievenbuspisser' - Eric Lucassen dus. 'Een hond moet je africhten, anders wordt het een beest. Net als een Marokkaan. Moet je ook africhten. Iets anders snappen zulke gasten niet. Wat dat betreft zijn het net honden.'

Paul Onkenhout

Schrijver P.F. Thomése verplaatste zich in Lucassen, de PVV'er die in Haarlem-Noord hondenliefhebbers terroriseerde. Hij maakt van de volksvertegenwoordiger een redeloze proleet die hondenpoep als de bron van het al het kwaad ziet. Nee, subtiel is het allemaal niet.


Dan liever het stuk in VN over de heisa binnen de PVV, met al die Kamerleden die in opspraak zijn gekomen. Of links Nederland niet te vroeg juicht, is de vraag. Waarschijnlijk wel, is het goed beredeneerde antwoord. Lucassen doet ook in dit artikel mee, als de 'Gorilla van het Vondelkwartier'. Op de cover is het kapsel van Geert Wilders weer eens gefotoshopt. Hij ziet er met een totaal verwaaid kapsel uit of hij zijn vingers in een stopcontact heeft gestoken. In de war, staat erbij.


Elsevier drukt een briefje af van een lezer die vaststelt dat hoofdredacteur Joustra overkomt als een fervente, bijna blinde supporter van koningin Beatrix. Vijftien pagina's verderop geeft het blad handige tips aan het koningshuis om het tij (kritiek, incidenten) te keren.


De Oranjes zouden eens wat minder vaak op vakantie moeten gaan, ook weer eens iets lekker rechts moeten zeggen - zoals Prins Bernhard zo goed kon - en de broekriem moeten aanhalen. Nog een tip: 'Er is meer dan tangomuziek, zoek aansluiting bij de culturele elite'.


Ook leuk, in Elsevier, is een verhaal over de opmars van de apps. Veel winst wordt er nog niet mee gemaakt, maar er zijn uitzonderingen. Twee Amsterdammers bouwden, ver voor het WK voetbal, een app met het geluid van de later wereldberoemd geworden vuvuzela. De app werd zes miljoen keer gedownload en de bedenkers verdienden er tonnen mee. 'Over de hele wereld hadden mensen onze toeter op hun telefoon staan.'


Meer (en beter) dan de andere weekbladen pakt De Groene Amsterdammer uit met de bezuinigingen in de kunstsector. Het tweegesprek met Henk van Os en Rudi Fuchs is het meest bijzonder. Het belang van kunst wordt door de 'kunstgiganten' helder en aanstekelijk onder woorden gebracht. 'Of er nu tien, vijftig of tweehonderd miljoen op de kunst wordt bezuinigd, het zal nooit genoeg zijn voor de PVV, om het beest maar bij de naam te noemen. Want de PVV en geestverwanten zijn bang voor kunst.'


HP/De Tijd probeert de losse verkoop wat op te krikken door Matthijs van Nieuwkerk weer eens op de cover te zetten. Het omslagverhaal gaat over de 'Jongensclub', waartoe ook Hugo Borst. Nico Dijkshoorn, Jan Mulder en Wilfried de Jong moeten worden gerekend.


Jongensmannen, worden ze genoemd, en hun lichtheid is 'ondraaglijk'. Allemaal kinnesinne, denk je dan al snel.


Paul Onkenhout


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden